Forma-1

A Red Bull büntetésével a Mercedes és a Ferrari juthat előnyhöz jövőre

Dan Istitene/Getty Images
Dan Istitene/Getty Images

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megbüntette a Red Bullt, amely a 2021-es idényben a megengedettnél többet költött.

Az osztrák istálló tavaly 1,6 százalékkal, összegre lefordítva 1,86 millió dollárral lépte túl a megszabott költségkeretet, emiatt 7 millió dolláros pénzbüntetéssel sújtották, valamint tíz százalékot lefaragnak a 2023-as aerodinamikai fejlesztési idejéből.

A két büntetés közül az utóbbi érintheti rosszabbul a csapatot, amely idén megnyerte a konstruktőri vébét, és az elmúlt két idényben Max Verstappen személyében az egyéni világbajnokot adta.

A Boxutca azt írja, konstruktőri bajnokként a következő év közepéig (június vége) a teljes szélcsatorna-idő 70 százaléka áll a Red Bull rendelkezésére, miközben a Ferrarinak 75, a Mercedes 80 százalék. A további csökkentés azt jelenti, hogy a két fő ellenfél 15, illetve 20%-os előnybe kerül 2023-ra.

A szélcsatornaidőt félévenként, az aktuális konstruktőri állás/eredmény alapján határozzák meg.

Az FIA közölte, hogy a büntetést a vétkes csapat elfogadta, a döntés végleges, azzal szemben fellebbezésnek helye nincs. A plafon idén 140 millió, jövőre pedig 135 millió dollár lesz a költségcsökkentés jegyében. Ugyanakkor ebbe több tétel – például a versenyzők fizetése és a csapatok marketingtevékenysége – nem tartozik bele.

Az idei vb a Mexikói Nagydíjjal folytatódik, az időmérőt magyar idő szerint szombaton 22 órakor, a futamot vasárnap 21 órától rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik