Forma-1

Hamilton egy rövid ideig reménykedhetett, de Verstappen végül behúzta a rekordbeállítást jelentő győzelmet

Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Max Verstappen nyerte az Egyesült Államok Nagydíját, és ezzel a Forma-1 konstruktőri vb-címét megszerezte a holland pilóta csapata, a Red Bull.

Az élről rajtoló Carlos Sainz nagyon beragadt, Verstappen simán bement elé, majd a spanyol a kanyarban megpróbált helyezkedni, de ennek az lett a vége, hogy George Russell megforgatta.

Sainz defektet kapott az esetnél, be kellett mennie a bokszba, és onnan már nem is jött ki, számára gyorsan véget ért a futam.

A rajt után a legtöbbet Sebastian Vettel és Cunoda Juki javította, mindketten öt pozíciót léptek előre, Vettel az ötödik, Cunoda a tizennegyedik helyig jutott. Az 5. körben Russell megelőzte Lance Strollt, de nem sokáig örülhetett, mivel öt másodperces büntetést kapott Sainz kilökéséért.

A 10. körben Verstappen, Lewis Hamilton, Russell, Sergio Pérez, Stroll, Vettel, Charles Leclerc, Pierre Gasly, Lando Norris és Valtteri Bottas autózott az első tízben. A 11. körben megkezdődtek a bokszkiállások, ami alaposan megkavarta az élmezőnyt, majd mire lezajlott a kerékcserék első fázisa, jöhetett a biztonsági autó, mert Bottas a kavicságyban ragad. Ekkor Verstappen, Hamilton, Pérez, Leclerc, Russell, Vettel, Stroll, Gasly, Alonso és Norris alkotta a pontszerzők társaságát.

A 22. körben óriási baleset borzolta a kedélyeket, Alonso próbált elmenni leendő csapattársa, Stroll mellett, aki rámozdult a spanyolra, és ennek ütközés lett a vége. Hatalmas mázli, hogy egyiküknek sem lett baja, Stroll a saját versenyét kinyírta a manőverrel, Alonso viszont folytathatta, igaz, nagyon visszaesett.

Kapcsolódó
F1: Stroll felelőtlen húzása óriási balesetet okozott
Alonsót is bajba sodorta a manőverrel, mindkettőjüknek nagy mázlijuk volt. Jövőre csapattársak lesznek.

A biztonsági autó a 26. körben hagyta el a pályát, Verstappen az újraindítás után el tudott szakadni Hamiltontól, a harmadik helyért pedig Pérez és Leclerc csatázott, és a monacói a 30. körben egy bravúros előzést mutatott be. A futam során az újabb fordulat akkor állt be, amikor Verstappen kerékcseréje nagyon elhúzódott, így a negyedik helyre esett vissza.

A 40. körben Hamilton vette át a vezetést, őt Verstappen üldözte, és Leclerc tartozott még a dobogósok közé. Az immár kétszeres világbajnok holland fokozatosan közelítette meg Hamiltont, akit végül az 50. körben hagyott le.

Három körrel a vége előtt az első két helyezetettnek egyaránt jelezték, utoljára figyelmeztették őket a pálya elhagyásáért. Hamilton nem tudta izgalmassá tenni a legvégét, Verstappen ezzel pályafutása 33. sikerét aratta, a Red Bull pedig megnyerte a konsruktőri vébét. Verstappennek ez az idei 13. győzelme, ezzel beállította a legendás hétszeres vb-győztes Michael Schumacher 2004-es, valamint a négyszeres világbajnok Vettel 2013-as rekordját, eddig ugyanis csak ők ketten tudtak egy szezonon belül 13 versenyen is nyerni

A pontszerző helyeken még Leclerc, Pérez, Russell, Norris, Alonso, Vettel, Kevin Magnussen és Cunoda végzett.

A vb az utolsó októberi hétvégén folytatódik a mexikóvárosi Mexikói Nagydíjjal.

A vb-pontversenyek állása 19 futam után (még 3 van hátra):

versenyzők:
1. Verstappen (holland, Red Bull) 391 pont – már világbajnok
2. Leclerc (monacói, Ferrari) 267
3. Pérez (mexikói, Red Bull) 265
4. Russell (brit, Mercedes) 218
5. Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 202
6. Hamilton (brit, Mercedes) 198
7. Norris (brit, McLaren) 109
8. Ocon (francia, Alpine) 78
9. Alonso (spanyol, Alpine) 71
10. Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
11. Vettel (német, Aston Martin) 36
12. Ricciardo (ausztrál, McLaren) 29
13. Magnussen (dán, Haas) 24
14. Gasly (francia, Alpha Tauri) 23
15. Stroll (kanadai, Aston Martin) 23
16. Mick Schumacher (német, Haas) 12
17. Cunoda (japán, Alpha Tauri) 12
18. Csou (kínai, Alfa Romeo) 6
19. Albon (thaiföldi, Williams) 4
20. Latifi (kanadai, Williams) 2
21. De Vries (holland, Williams) 2

 

csapatok:
1. Red Bull 656 pont – már világbajnok
2. Ferrari 469
3. Mercedes 416
4. Alpine 149
5. McLaren 138
6. Alfa Romeo 52
7. Aston Martin 49
8. Haas 36
9. Alpha Tauri 35
10. Williams 8

Ajánlott videó

Olvasói sztorik