Forma-1

Zak Brown levelet írt az FIA-nak, hogy ne csak pénzbírságot adjanak a Red Bullnak

Dan Mullan/Getty Images
Dan Mullan/Getty Images

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown levelében arra kéri a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), hogy szigorítsanak a szankciókon, miután a Red Bull és az Aston Martin is átlépte 2021-ben a költséghatárt.

Kapcsolódó
Nem tartotta be a költségplafont a Red Bull Forma-1-es csapata
Az Aston Martin szintén szabályt sértett.

Az FIA vizsgálata során kiderült, hogy két istálló is kihágást követett el, a Red Bull átlépte a limitet, míg az Aston Martin a sok apró kihágással költött az engedélyezett összegen felül. Az FIA még nem hozott ítéletet arra nézve, milyen büntetést szab ki a csapatokra, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke után Brown egyenesen a szövetséghez fordult.

„A túlköltekezés, visszatérő kihágás egyaránt helyzeti előnyt jelent, vagyis csalásnak minősül pénzügyi és sportszakmai szempontból is. Az FIA rendkívül alapos, együttműködő és nyitott folyamatban járt el. Még egy év felkészülési időt is kaptunk 2020-ban, hogy tisztázhassuk a  részleteket, így senkit sem érhetett váratlanul az új szabályzat.

A lényeg, hogy bármely csapat, amely túlköltekezett, tisztességtelen előnyhöz jutott az aktuális évben és a következő szezon fejlesztésénél is. Úgy érezzük, a pénzügyi büntetés nem elegendő büntetés a túlköltekezésre vagy súlyos adminisztrációs kihágásra.

– idézi a BBC Brownt.

A McLaren vezérigazgatója azt javasolja, hogy büntetésképp ilyen esetben a kihágás mértékével egyenértékű limitcsökkentéssel sújtsák a csapatokat. Példaként kétmillió dollárt hozott föl Zak Brown, vagyis ha egy csapat ennyivel lépi túl a költséghatárt, akkor a következő évben ennél kevesebbet használhasson fel.

Emellett azt is szorgalmazza Brown, hogy a második kismértékű kihágás azonnal jelentős szabálysértésnek minősüljön. Felvetette továbbá azt is, hogy az ötmillió dolláros kihágási határ túl enyhe a kisebb kihágásoknak, inkább 2,5 százalékot javasol határértéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik