Forma-1

Verstappen valószínűtlen győzelmet aratott a Hungaroringen, a Ferrari csúnyán elbaltázta

Isza Ferenc / AFP
Isza Ferenc / AFP

A Forma-1-es világbajnokság címvédője, Max Verstappen nyerte a 37. Magyar Nagydíjat.

Bár a Ferrarik támadták, az időmérőt megnyerő Russell meg tudta őrizni az első helyét a rajt után, miközben csapattársa, Hamilton a hetedikről az ötödik helyre jött fel, mivel lerajtolta a két Alpine-t.

A második körben virtuális biztonsági autós fázist vezettek be, mert Stroll és Albon ütközése miatt sok volt a törmelék a kettes kanyarban. A harmadik körben folytatódott a versenyzés, és ennek leginkább a két Red Bull örülhetett,

mert a tizedik helyről induló Verstappen, valamint a mögüle rajtoló Pérez is sorra előzte meg a riválisokat.

Hamilton eközben tapadt a negyedik helyen autózó Norrisra, és amíg közelített a honfitársára, megjött kettőjük mögé Verstappen, Pérez pedig már a címvédő mögött száguldott. Norris a 12. körig bírta maga mögött tartani a világbajnokokat, akkor viszont két kanyaron belül előbb Hamilton, majd Verstappen is lehagyta.

Russellt a 16. kör végén hívták ki a bokszba, és amikor visszajött a pályára, Alonsóval kellett csatáznia, de viszonylag könnyen lenyomta az Alpine klasszisát, elvéve tőle a hatodik helyet. A Ferrari Sainzot hívta ki, de nem volt elég gyors a kerékcsere, így a spanyolnak meg kellett barátkoznia a hatodik hellyel, mert Russell és Ocon is befurakodott elé.

Leclerc a 21. körben ment ki friss gumikért, ekkor Russell vette vissza a vezetést, a monacói pedig úgy tudott visszajönni, hogy maga mögött tartotta Sainzot. A két Alpine, Ocon és Alonso már a rajtnál sem volt a helyzet magaslatán, akkor ezt Hamilton használta ki, a 25. körben pedig Ricciardo ugrotta át mindkettőjüket.

Leclerc a 28. körben kezdte el támadni az élen autózó Russellt, és a 31. körben, az első kanyarban be is vetődött elé. A futam felénél, a 35. körben Leclerc, Russell, Sainz, Verstappen, Hamilton, Pérez, Norris, Ricciardo, Stroll, Ocon volt a pontszerzők, vagyis az első tíz sorrendje.

A 40. körben a Red Bull behívta Verstappent, aki közepes keverékű gumikat kapott, a vele egyidőben kiálló Russell és Leclerc viszont keményeket – utóbbi kiderült, hogy az olasz istálló ezzel nagyon rossz döntést hozott.

A gumicsatából Verstappen jött ki jobban, aki a 41. körben simán elment Leclerc mellett, de a következő körben egy kigyorsításnál megpördült, és Leclerc gyorsan visszavette a harmadik helyet.

A 45. körben azonban Verstappen simán elment Leclerc mellett, majd a holland nem sokkal később átvette a vezetést, mert az előtte lévők közül Sainz és Hamilton is kiment a bokszba.

A kemény gumikkal csak szenvedő Leclerc-t Russell is levadászta, ami után a Ferrari monacói pilótáját harmadszorra is kihívták, és az utolsó 15 kört a 6. helyről kezdhette meg.

Tíz körrel a vége előtt Verstappen kilenc másodperccel vezetett Russell előtt, a harmadik Sainznak pedig inkább a másik Mercedesre kellett figyelnie, mert Hamilton ott volt a sarkában. A 63. körben a hétszeres világbajnok simán elhúzott Sainz mellett, és ezzel már dobogós volt, sőt elkezdhette támadni Russellt, aki nem sokáig tudta maga mögött tartani a frissebb gumikon száguldó Hamiltont.

Két körrel a vége előtt Bottas autója megadta magát, ő volt a verseny első – és egyetlen – kiesője, így virtuális autós szakasz következett, majd a végén Russell komoly esőt jelentett a rádióban. A csapadék már nem osztott, nem szorzott, Verstappen a 28. győzelmét aratta, mögötte a két Mercedes, Hamilton és Russell végzett a dobogón. Hamilton zsinórban az ötödik versenyén zárt az első háromban, és övé lett a leggyorsabb körért járó pluszpont is.

A pontszerzők közé még Sainz, Pérez, Leclerc, Norris, Alonso, Ocon és Vettel tartozott. A hétvége krónikájához tartozik még, hogy új rekord született a Hungaroringen, ahova 290 ezer néző látogatott ki a három nap során.

A szezon a nyári szünet után, négy hét múlva a Belga Nagydíjjal folytatódik.

A Magyar Nagydíj végeredménye:

A vb-pontversenyek állása, versenyzők:

www.sofascore.com

csapatok:

www.sofascore.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik