Forma-1

Verstappen simán nyert Bakuban, drámai napja volt a Ferrarinak

HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP
HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP

A címvédő Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Azeri Nagydíjat.

A rajtot Pérez kapta el a legjobban, és az első kanyarban be is tudott bújni a szombati időmérőt megnyerő Leclerc mellett, ezzel hamar az élre állt. A Ferrari monacói pilótájától viszonylag könnyen elhúzott Pérez, és Leclerc-nek inkább hátrafelé kellett figyelnie, mert Verstappen tapadt rá.

A 9. körben Sainz fékhiba miatt feladta a versenyt, a Ferrari a virtuális biztonsági autós fázist kihasználva gyorsan kihívta Leclerc-t, de nem sikerült túl gyorsra a monacói kerékcseréje. A csapatok nagy része megejtette az első bokszkiállást, a Red Bull viszont lemaradt, mert mire kihívhatták volna a két pilótájukat, véget is ért a virtuális biztonsági autós fázis.

A 15. körben Verstappen meg tudta előzni Pérezt, és ezzel a címvédő átvette a vezetést. A mexikói a 17. körben ment ki a bokszba, és a harmadik helyre jött vissza, Russell elé. A verseny egyharmadánál Verstappen, Leclerc, Pérez, Russell, Alonso, Norris, Ricciardo, Gasly, Ocon, Hamilton volt az első tíz sorrendje. A 18. körben Hamilton elment Ocon mellett, majd Verstappen húzott be kerékcserére, így Leclerc vette át az első helyet.

De csak a 20. körig, mert akkor a Ferrari motorja megadta magát, így az olasz csapat nullázott Bakuban.

Elöl a két Red Bull nagyon elment, de a többiek nagyokat csatáztak, Vettel Ocont előzte meg, és ezzel nyolcadiknak jött fel, Hamilton pedig Ricciardót lenyomva az ötödik helyen autózott, pedig a pattogó autó miatt nagy fájdalmakkal küzdött.

A 33. körben Magnussen alatt állt meg a Haas motorhiba miatt, így újabb virtuális biztonsági autós fázis következett, a két Red Bull ki is ment gyorsan a bokszba az első két helyről, a két Alpha Tauri, Gasly és Cunoda viszont kockáztatott, és kint maradt. Cunoda végül a 40. körben kiment a bokszba, mivel a hátsó szárnyát meg kellett szerelni, és nagyon sok időt veszített, így csak a 13. helyre jött vissza. Gaslyt a sokkal frissebb gumikon száguldó Hamilton végül levadászta, így a hétszeres világbajnok már a negyedik volt.

Az utolsó körök nagy kérdése az volt, hogy mi lesz a kimenetele a két McLaren-pilóta nagy viaskodásának, végül Ricciardo maga mögött tartotta Norrist.

Elöl Verstappen simán nyert, a holland klasszisnak ez volt idei ötödik, pályafutása során pedig a 25. sikere.

A második a leggyorsabb körért a bónuszpontot bezsebelő Pérez lett, a dobogóra pedig még Russell állhatott fel. A pontszerzők további sorrendje: Hamilton, Gasly, Vettel, Alonso, Ricciardo, Norris, Ocon.

A világbajnokság következő hétvégén a montreali Kanadai Nagydíjjal folytatódik.

A vb-pontversenyek állása 8 futam után (még 14 van hátra):

 versenyzők:
1. Verstappen 150 pont
2. Pérez 129
3. Leclerc 116
4. Russell 99
5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 83
6. Hamilton 62
7. Norris 50
8. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 40
9. Ocon 31
10. Gasly és Alonso 16-16
12. Kevin Magnussen (dán, Haas) és Ricciardo 15-15
14. Vettel 13
15. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 11
16. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 3
17. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 2
18. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 1

 

csapatok:
1. Red Bull 279 pont
2. Ferrari 199
3. Mercedes 161
4. McLaren 65
5. Alpine 47
6. Alfa Romeo 41
7. Alpha Tauri 27
8. Haas és Aston Martin 15-15
10. Williams 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik