Forma-1

A Török Nagydíj szenzációja, 24 éve nem volt hasonló a Forma-1-ben

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Esteban Ocon egészen rendhagyó módon szerzett pontot csapatának, az Alpine-nak a Török Nagydíjon. A francia versenyző a tizenkettedik helyről rajtolva ért be tizedikként úgy, hogy

végig ugyanazokon a gumikon, bokszkiállás nélkül vezetett.

Ugyan a szabály szerint két keveréket kell használniuk a versenyzőknek a futamokon, mindez azonban vizes pályára nem érvényes. A mostani mezőnyből is egyedül Sebastian Vettel próbálkozott be a slick gumikkal, de a német ráfaragott és végül csak a tizennyolcadik lett. A többiek pedig frissítettek, de ugyanúgy intermediate gumikat kaptak, mint amin kezdték a versenyt.

Ocon tehát 57 kört tett meg ugyanazon a szett abroncson. Bokszkiállás nélkül legutóbb Mika Salo teljesített egy teljes versenyt, még az 1997-es Monacói Nagydíjat, amelyen ötödik lett.


Óriási szerencséje volt egyébként Esteban Oconnak. Valtteri Bottas a futamgyőzelem mellett a plusz pontot jelentő leggyorsabb körre is ráment a Török Nagydíj legvégén és annyira megtolta a hajrát, hogy az Alpine versenyzője végül kapott egy kört, úgy intették le számára a futamot, pedig, ha még egyszer körbe kellett volna érnie, akkor Antonio Giovinazzi alighanem megelőzte volna.

Még pár kanyar, és biztosan nem szerzünk pontot. A következő körben biztosan defektet kaptam volna

mondta Ocon a futamot követően, és elnézve az abroncsokról készült képeket, valóban óriásit kockáztattak a csapatával.

Kapcsolódó
Hamilton még a futam után is morgott, amiért a csapata kihívta
Már a Török Nagydíj közben sem tetszett neki a Mercedes stratégiája, hangot is adott ennek.

Bottas mögött a két Red Bull végzett a dobogón, Max Verstappen pedig a maga második, Lewis Hamilton ötödik helyének köszönhetően átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben hat futammal a vége előtt. Hamilton egyébként futam közben és után is háborgott, mert ő sem akart kiállni kerékcserére, de mégis kihívták.

A következő versenyt az Egyesül Államokban rendezik október 24-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik