Forma-1

Bottas először nyert idén, Verstappen visszavette a vezetést a vébén

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

A Mercedes finn pilótája, Valtteri Bottas nyerte a Forma-1-es Török Nagydíjt.

A rajtnál az okozta a legizgalmasabb eseményt, hogy Pierre Gasly kilökte Fernando Alonsót, később a francia pilóta 5 másodperces büntetést kapott az ütközés miatt.

Alonso lehülyézte az esetnél Gaslyt, aztán néhány körrel később a kétszeres világbajnok volt az, aki kilökte Mick Schumachert, és ugyanúgy 5 másodperces büntetést szedett össze miatta, mint korábban Gasly.

A verseny nagy kérdése az volt, hogy az időmérőt megnyerő, de a belsőégésű motor cseréje miatt a 11. helyről induló Lewis Hamilton hogyan tudja átverekedni magát a mezőnyön az eső miatt vizes pályán. A 9. körben már a 7. helyen autózott Hamilton, majd a 15. körben már csak négyen voltak előtte.

A 34-35. körben Hamilton már Sergio Pérezt ostromolta, de a Red Bull mexikói pilótája vagányan visszaverte a címvédő támadását. 20 körrel a vége előtt a rajt óta ugyanazokat az abroncsokat használó Charles Leclerc állt az élen, őt Bottas és Max Verstappen követte a dobogós helyeken.

Hamiltont a 42. körben ki akarta hívni kerékcserére a Mercedes, de a brit azt mondta, hogy nem időszerű, és inkább kint maradt. Leclerc is abban bízott, hogy kitartanak a gumijai, de a 47. körben Bottas elment mellette, és átvette az első helyet.

A harmadik helyen autózó Hamilton az 51. körben döntött úgy, hogy kiáll, és az ötödik helyre tudott visszajönni, de pár körrel később már morgott a csapatrádión a kerékcsere miatt. Számára már nem az volt a kérdés, hogy meg tudja-e előzni Leclerc-t, hanem, hogy maga mögött tudja-e tartani a nagyon közel kerülő Gaslyt?

Hamilton végül ötödikként zárt, a Mercedes hétvégéjét pedig Bottas mentette meg, aki pályafutása tizedik futamgyőzelmét aratta, és a leggyorsabb körért járó pluszpontot is besöpörte. Mögötte a két Red Bull, Verstappen és Pérez végzett a dobogón. Verstappen második és Hamilton ötödik helye azt jelenti, hogy a holland hat ponttal vezet összetettben.

Ami nem sikerült Leclerc-nek és Hamiltonnak, az összejött Esteban Oconnak, aki kerékcsere nélkül végzett a tizedik, vagyis pontszerző helyen!

A vb két hét múlva, az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik a texasi Austinban.

A pontszerzők:

www.sofascore.com

A vb-állása:

www.sofascore.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik