Forma-1

Romain Grosjean: Láttam a halált közeledni

Peter Fox/Getty Images
Peter Fox/Getty Images

Megszólalt a Bahreini Nagydíjon horrorbalesetet szenvedő Romain Grosjean. A francia pilóta az első körben csapódott a falnak autójával, amely gyakorlatilag kettétört, a kifolyó benzin miatt pedig azonnal lángra kapott. Csodával határos módon a Haas versenyzője ki tudott szálni a járműből és a tűzoltók segítségével kimenekült.

Kapcsolódó
Az elmúlt évek legfélelmetesebb Forma-1-es balesetét úszta meg Grosjean
Az autó kigyulladt, kettészakadt, de kisebb égési sérülésekkel megúszta.

A történtek után mindenki Grosjeanért aggódott, aki annyira jól van, hogy már a kórházból is kiengedték. A baleset óta először adott interjút Allan Delamotte újságírónak, ahol azt mondta, Niki Lauda híres balesete és a családja járt a fejében.

Nem veszítettem el az eszméletemet, így ki tudtam csatolni a biztonsági övem. A kormány viszont már nem volt nálam, kirepülhetett az autóból. A sisakom plexije narancssárga lett, mindenütt csak lángokat láttam, azonnal Niki Lauda jutott eszembe. Láttam a halált közeledni, így az egyetlen megoldás a menekülés volt

– idézte Grosjeant a történtek kapcsán a PlanetF1.

Kapcsolódó
Sikeresebbek voltak Niki Laudánál, de bátrabbak biztos nem
A nürburgringi balesete után az utolsó kenetet is feladták neki, hat héttel később már ismét a Ferrariban ült. Külseje és személyisége miatt a sok filmsztárszerű pilóta között igazi különcnek számított.

A francia pilóta egyedül a családjára tudott gondolni, szüleire, gyerekeire, de egy pillanatig sem magára. Ez volt az egyik legnagyobb motiváció, ami erőt adott neki ahhoz, hogy kiszálljon az égő roncsból.

„Az járt a fejemben, hogy a gyermekeimért muszáj kiszálnom. Csak ők jártak a fejemben, a gyermekeim és a szüleim, magam miatt nem is igazán aggódtam. Végül megúsztam kis sérülésekkel, meg egy bokaficammal, ami akkor azt hittem, törés. Örülök, hogy élek.”

Grosjean ezen kívül megemlítette a HALO-rendszert is, vagyis azt a glóriát, amely 2018 óta az autókon van és amely nélkül alighanem belehalt volna a balesetbe a Haas versenyzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik