Forma-1

Úgy néz ki, jövőre nem lesz Mercedes a Forma-1-ben

Német lapértesülések szerint a legutóbbi hat világbajnokság győztes csapata, a Mercedes AMG tulajdonosi szerkezete úgy változik, hogy jövőre a német gyár elveszti vezető szerepét, ezzel a nevét is az istállóban.

Az F1insider.com exkluzívnak mondott információja szerint Toto Wolff, a Forma-1-es Mercedes istálló csapatfőnöke nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését, lemond és az igazgatótanácsban vállal szerepet.

A lap úgy tudja, az osztrák sportvezető 30 százalékos részesedését – a további 70 százalék a Daimler-csoport tulajdonában van – megtartja a csapatban, mi több, üzletet kötne a Racing Point (jövőre már Aston Martin néven futnak) tulajdonosával, Lawrence Strollal annak érdekében, hogy 70 százalékosra növelje azt üzletrészét. A kanadai milliárdos az év eleje óta 25 százalékos részesedéssel rendelkezik az Aston Martin brit autógyártóban, amelynek Wolff is tulajdonosa.

Forma-1: eladhatják az egyik legsikeresebb csapatot
Anyagilag nehéz helyzetbe került a Williams.

Az lap azt állítja, az üzleti terv szerint a Daimler megkapja a Stroll Aston Martin részvényeit – így eddigi kisebbségi tulajdonosból többségivé válnának – a Forma-1-es Mercedes csapat részvényeiért cserébe. Ha létrejön az üzlet, az azt jelentené, hogy

Stroll és Wolff lesz az F1-csapat többségi tulajdonosai, míg a Daimler elvesztené vezető szerepét a világbajnok Forma-1-es istálló tulajdonosi testületében, és ugyan a csapat Mercedes motorral, de Aston Martin néven futna tovább. 

Az F1insider.com értesülésének némiképp ellentmond Motorsport-Total információja. A lap megkereste a Daimlert és azt a választ kapták a sajtóosztálytól, hogy

A Formula–1-es távozásról szóló spekulációk megalapozatlanok. Az a szándékunk, hogy a következő években is Mercedes F1-es gyári csapataként versenyezzünk ügyvezető partnerünk, Toto Wolff közreműködésével.

Toto Wolffot az ORF kérdezte meg és elismerte: „Nemcsak a csapatfőnöki szerződésem esetleges meghosszabbításáról tárgyalunk, hanem arról is, hogyan képzeljük el a jövőben a közös cégünket.”

Kiemelt fotó: Charles Coates/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik