Forma-1

Két éve küzd az életéért Michael Schumacher

A hétszeres Forma-1-es világbajnok pilóta 2013. december 29-én a franciaországi Méribelnél szenvedett súlyos síbalesetet.

2013

Napra pontosan két esztendeje rázta meg a hír a világot: Michael Schumacher 14 éves fiával volt, amikor elesett, és bár sisakot is viselt, a feje egy sziklának csapódott és kómába esett.

Schumacher állapota már a mentőhelikopterben válságosra fordult. Elvesztette az eszméletét, és a légzése is leállt. A helikopternek félúton le kellett szállnia, Schumachert intubálták, és már a szállítás alatt mesterségesen lélegeztették.

A szerencsétlenség másnapján sajtótájékoztatót tartottak a legenda állapotáról. Jean-Francois Payen,

Schumacher kezelőorvosa elmondta, tipikus síbaleset volt, ha nincs rajta sisak szörnyethalt volna.

December 31-én javulás állt be a sportoló állapotában, az agyában a nyomás stabilizálódott. Ennek köszönhetően újra meg is operálták Schumachert. A beavatkozás két órán át tartott.

Időközben egyre több részlet derült ki – főként a német Bild jóvoltából – a balesetről. Egy közeli barátja kislányához sietett, mert az elesett. Schumacher gyorsan elindult segíteni, és eközben hagyta el a kijelölt pályát.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

2014

Schumacher január 3-án töltötte be 45. életévét, de az ünneplés elmaradt, a család, a barátok és szinte az egész világ a rendkívüli sportember felépüléséért szurkol.

Január 4-én arra is fény derült, hogy az expilóta sisakján fejkamera volt a baleset idején, ami használható felvételt készített a szerencsétlenségről.

Négy nappal később újabb sajtótájékoztatót tartottak. Megállapították, Schumacher sebessége megfelelő volt, az esés előtt harmadik fél, másik síelő ütközése kizárható.

A sífelszerelés tökéletes állapotban volt, a kijelölt pályaszéli jelzések a szabályoknak megfelelőek, jól láthatóak voltak.

Schumi kezelése már ekkor naponta mintegy kétezer euróba, azaz 600 ezer forintba került. Ebbe beletartozik a személyzet bére és az alkalmazott technológia is. A lélegeztető gép 100 ezer euróba (30 millió Ft), a hőterápiás készülék 25 ezerbe (7,5 millió Ft), az infúziótorony pedig 18 ezer euróba (5,4 millió Ft) kerül. Mindezeken felül agyi- és táplálószondákkal és az életfunkcióit jelző monitorral is felszerelték a kórtermét.

Január végén a Bild arról számolt be, hogy a 45 esztendős németet az ápolói minden nap átmozgatják. Ezt annak érdekében teszik, hogy Schumacher izomzata ne gyengüljön, illetve nehogy felfekvések alakuljanak ki.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Hetek múltán Schumacher pislogni kezdett, de ezeket az orvosok és az ápolók egyelőre csak reflexes izomgörcsös reakciónak tudták be.

Az idő előrehaladtával egyre kevesebb információt közölt a család a hétszeres világbajnok versenyző állapotáról. Április elején pillanatokra magához tért Schumacher.

Június 16-án pedig érkezett a hír, amit mindenki annyira várt már: felébredt Schumacher! Szűk egy hónappal később ellopták az aktáját, a gyanúsított pedig megölte magát a börtönben.

Szeptember első napjaiban hazaengedték Schumachert, akinek ekkorra már napi ötmillió forintba került az ellátása. November végén Philippe Streiff, korábbi forma-1-es pilóta azt állította, Schumacher kerekesszékben ül, memória- és beszédzavarral küzd.

2015

Újév napján az olasz Corriere dello Sport biztos forrásokra hivatkozva állította, Schumacher sírni kezd, ha meghallja szerettei hangját.

Márciusban az Expressnek nyilatkozó bennfentesek hangsúlyozták: a folyamat fájdalmasan lassú és nincs csoda a láthatáron.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Áprilisban az olasz Autosprint azt írta, korántsem véletlen, hogy ilyen kevés hírt adnak ki Schumacherről. Szerintük a magyarázat Sabine Kehm munkájában keresendő, aki szisztematikusan küldözget jogi témájú leveleket, melyben bírósági perrel fenyegetőzik, ha egy újság a legcsekélyebb információt is kiszivárogtat a német versenyző állapotáról.

Az egészségügyi személyzettel, amely Schumachert ápolja az otthonában, aláírattak egy sor nagyon szigorú és bizalmas záradékot.

Egy hónappal később hosszú idő után megszólalt Schumi menedzsere is. Mint mondta, kisebb javulások tapasztalhatóak, de még hosszú út áll a bajnok előtt.

Nyáron Bernie Ecclestone, a Forma-1 atyja úgy fogalmazott, nem akarja Michaelt ilyen állapotban látni. Úgy emlékszik rá, mint amilyen a balesete előtt volt, és így is akar a legközelebb találkozni vele.

Szeptember végén a Daily Express állt elő sokkoló információkkal. Cikkükben azt írták, a 46 éves sportoló felépülése rendkívül lassú, állapotában nincs lényegi változás, hacsak az nem, hogy testsúlya rohamosan csökken, jelenleg alig 45 kiló.

Szűk két hónapja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) első embere, Jean Todt úgy nyilatkozott Michael Schumacher továbbra is harcol.

A napokban a német Bunte szellőztette meg, hogy Schumi újra tud járni.

Michael nagyon vékony. De újra tud járni, orvosa segítségével minden nap megtesz pár lépést és a kezeit mozgatja már

számolt be róla a lap.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik