Forma-1

Vettel: Nem vagyok diktátor!

Sebastian Vettel (sebastian vettel, )
Sebastian Vettel (sebastian vettel, )

A 26. születésnapját ünneplő Sebastian Vettel azt állítja, hogy nem ő a főnök a Red Bullnál, bár nem titkolja, hogy a vezetésen túl is szerepet vállal a csapat működésében.

Sebastian Vettel 2007-ben mutatkozott be a Red Bull fiókcsapatánál, a Toro Rossónál, majd a 2008-as monzai futamgyőzelme után 2009-ben már az anyacsapatnál kapott helyet, ahol 2009-ben kis híján bajnok lett, 2010 óta pedig sorozatban háromszor nyert.

Az F1 történetének legfiatalabb pole- és futamgyőztese, egyben legfiatalabb egyszeres, kétszeres és háromszoros bajnoka ma ünnepli a 26. születésnapját, a Frankfurter Allgemeine Zeitung ebből az alkalomból készített vele interjút.

Az elképesztő sikerszéria miatt sokan úgy gondolják, hogy a Red Bull Racing immár „Vettel-csapat”, és talán csak a motorsportfőnök Helmut Markónak, valamint a tulajdonos Dietrich Mateschitznek van nagyobb hatalma a Milton Keynes-i alakulatnál.

Vettel az interjúban félig-meddig cáfolta ezt:

„Nincs Vettel-diktatúra, mindenki szabad ember, de mindenkitől elvárom, hogy ugyanolyan komolyan vegye a munkát, mint én” – mondta, nem titkolva, hogy tisztában van a saját jelentőségével.

„Természetesen én is részt veszek az autó fejlesztésében, és azt is elvárom, hogy megkérdezzenek a másik pilóta személyéről, azonban a döntés nem az enyém. Nem én ülök oda, hogy itt írd alá, ez nem az én dolgom. A munkaköri leírásomban az szerepel, hogy autóversenyző, tehát elsődlegesen az autóversenyzés a dolgom.

Nem én vagyok a csapatfőnök, de már az ötödik évemet töltöm itt, szóval a felelősségem azért a gyors vezetésen túl is terjed. Befolyással vagyok a csapat motivációjára, a paddockbeli hangulatra. Azt is tudja mindenki, hogy mit is akarok. Természetesen követelek, mindenkitől azt várom el, hogy a lehető legfegyelmezettebben és legjobban végezze a munkáját.”

Vettel elmondta, hogy igyekszik jó példával elöl járni, azonban elismerte, hogy ez komoly teher, és a riválisok – Fernando Alonso és Lewis Hamilton – piszkálódásai sem könnyítik meg a dolgát.

„Természetesen észreveszem ezeket, de igyekszem elkerülni, hogy befolyásoljanak. A bajnokság nem azon múlik, hogy ki mond jót vagy rosszat rólam. Ők talán úgy gondolják, hogy ezzel lépéselőnybe jutnak, de ezek a játékok nem nem nekem valók. Nekem nem okoz örömet visszavágni, inkább a pályán válaszolok.

Számomra az a lényeg, hogy önmagamhoz hű maradjak, és az általam helyesnek vélt módon intézzem a dolgokat. Színlelni nem is lehet sokáig, nem vagyok színész.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik