Foci

A vb-döntőssel és a szlovákokkal kell harcolnunk az Eb-ért

Dublinban elkészítették a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. A magyar válogatott Horvátországgal, Walesszel, Szlovákiával és Azerbajdzsánnal került egy csoportba. Csoportonként az első két helyezett jut ki az Eb-re.

A ceremónia elején Ricardo Carvalho, a portugálok védője hozta be az Európa-bajnokság győztesének járó Henri Delaunay-trófeát. Carvalho 2004-ben hazai pályán elvesztette a görögök elleni döntőt, de 2016-ban tagja volt a franciákat a párizsi fináléban legyőző csapatnak, ezt rajta kívül csak Cristiano Ronaldo mondhatta el magáról.

A portugáloknak a sorsolásnál is szerep jutott, Nuno Gomes és Vítor Baia segédkezett a két korábbi ír klasszis, Ronnie Whelan és Robbie Keane mellett.

A 2020-as Európa-bajnokság speciális lesz, mivel 12 ország 12 városában rendezik, és Budapest is a házigazdák között található, három csoportmeccset, valamint egy nyolcaddöntőt rendeznek majd az Új Puskás-stadionban.

A magyar válogatott a negyedik kalapból várhatta a sorsolást, és az volt a nagy kérdés, kit kapunk az első két kalapból. Szerencsére csak egy nagyágyú jutott nekünk, méghozzá a nyáron vb-döntőt játszó Horvátország, amelyet még egyszer sem tudtunk legyőzni.

A második kalapból a Gareth Bale-lel felálló Walest kaptuk, amely 2016-ban elődöntőt játszhatott az Eb-n, nem lesz könnyű feladat, de még mindig jobban jártunk velük, mint a németekkel.

A magyar szurkolók számára a legpikánsabb a szlovákok elleni két meccs lesz, ahogy a horvátokat, őket sem tudtuk még legyűrni.

Az ötödik kalapból Azerbajdzsánt kaptuk meg, amelynek a klubcsapatai az elmúlt években jelezték, mennyit fejlődött az azeri futball, úgyhogy velük is vigyázni kell.

Reménykedni lehet és kell is, ugyanakkor ebben a csoportban lehetünk akár másodikok vagy ne adj Isten utolsók is. Márciusban kezdődnek a selejtezők, reméljük, Marco Rossinak is összejön majd az, amit a Dárdai Pál, Bernd Storck páros képes volt elérni a legutóbbi sorozatban.

Csoportonként az első két helyezettek jutnak tovább, a maradék négy helyet a Nemzetek Ligája rájátszásából töltik fel.

A selejtezőcsoportok:

A csoport: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó.

B csoport: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg.

C csoport: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország.

D csoport: Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár.

E csoport: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán.

F csoport: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer, Málta.

G csoport: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország.

H csoport: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra.

I csoport: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino.

J csoport: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik