Foci

Nyílt levelet írtak a szurkolók az MLSZ-nek

Nyílt levelet írtak a szurkolók, amelyben több kérdésben is a szövetség döntéseinek, szabályainak értelmetlenségét vetik fel.

Nyílt levelet írt az Újpest 1885 Szurkolói Klub a Magyar Labdarúgó Szövetségnek. A lila-fehér szimpatizánsokat tömörítő egylet nem először próbál kapcsolatot keresni és szót érteni a szövetséggel. Tavaly már írtak egy nyílt levelet, amelyben kérdéseket és javaslatokat fogalmaztak meg és amely után úgy érezték, nyitottság mutatkozott az MLSZ részéről a párbeszédre. Ezt egy videó is alátámasztja.

A szerdai Videoton-Újpest (1-0) mérkőzést követően, amelyen felavatták a fehérváriak pazar új stadionját, és néhány társukat keményen megverték, újra túlcsordult a pohár a szurkolóknál.

Két témát fejtegetnek hosszasan, a beléptetést,a  biztonsági szolgálatok működését és a játékvezetést.

Az első témakörben úgy fogalmaznak, hiába az MLSZ részéről a hangzatos nyilatkozatok és nagyszabású tervek, ha a nézők fokozatosan kopnak a stadionokból, mert a szurkolók azt tapasztalják, hogy az MLSZ nem szolgáltatói, hanem hatósági szemlélettel tekint a szurkolókra, márpedig ez egy rendkívül furcsa nézőpont a 21. század nem is annyira elején. Az MLSZ hitelessége ezért csökken folyamatosan, ezért lehet szerintük az, hogy jelenleg sokkal többen utálják a szövetséget, mint akik tisztelik.

A magyar szurkolók ma már szívesebben járnak külföldre meccsekre, mert azt tapasztalják, hogy az itthoni vegzálások helyett kedvesen köszönnek, kiszolgálnak, kedvébe járnak. Ha esetleg ez így nem lenne teljesen érthető, máshol arra törekednek, hogy a szurkoló jól érezze magát, kötődjön a csapatához, a sportághoz.

A játékvezetés kapcsán nem kifejezetten Andó-Szabó Gábor tevékenységét kritizálják, sokkal inkább általános problémát vetnek fel a mérkőzés kapcsán.

  • Az edző nem kritizálhatja a játékvezetők teljesítményét, mert megbüntetik a szakembert.
  • A JV ellenőri jelentések nem nyilvánosak.
  • A bírókról ma már leiratkozni sem lehet.
  • A szurkolók nem írhatnak ki semmi bírálót, mert nem engedélyezik a molinókat, sőt, szezononként előre kell azokat leadni,
  • kiabálni csúnya szavakat nem lehet, mert a klubot büntetik érte, holott a klub tehetetlen az ügyben.
  • Még a médiában sem lehet semmi kritikusat mondani, mert az illető házon kívül találja magát.
  • Az összefoglalókban a kényes helyzeteket nem lehet látni, a közvetítésekben elhallgatják, nem ismétlik, a riporter bagatellizál.

A szurkolók állítják, mindez

korszerűtlen, jórészt ’56 előtti időket idéző gondolkodásmód.

Az Újpest 1885 végül, de nem utolsósorban azt veti az MLSZ szemére, hogy ha valami, akkor a szövetségi kapitány ügye kizárólagosan az MLSZ ügye, de abban is láthatóan tehetetlenek és mindezt számokkal támasztják alá. Felvetik, Magyarországnak négy év alatt Rossi a hatodik kapitánya, ezzel szemben Németországban 1908 óta volt tíz. Joachim Löw 2006 óta irányítja a Nationalelfet, azóta a magyar labdarúgó-válogatottnak 12 edzője volt. Ezzel szemben Angliának 1946 óta tizenhat.

A szurkolók végezetül két  kérdést tesznek fel:

  • Önök szerint átgondolt munka folyik az MLSZ-ben?
  • Van valami mentségük?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik