Foci

Működik-e a szem és a szív Liverpoolban, ha nincs hozzá esze?

Jürgen Klopp egyik feltételeként szabta meg a liverpooli kispad átvételekor, hogy Zeljko Buvac másodedzőként kövesse az angol kikötővárosba. A lépés nem váratlan, amióta 2001-ben a német edzőnek állt Mainzban, a korábbi bosnyák csapattárs edzőként is a jobbkeze. 17 évig elválaszthatatlanok voltak. Legalábbis úgy tűnt. A duó liverpooli bemutatkozásakor hangzott el az azóta szállóigévé váló mondat is:

A szakmai stábomban én vagyok a „szív”, Buvac az „ész”, Peter Krawietz pedig a „szem”.

Egyes vélemények szerint Buvac dolgozta ki érdemben a mára mások által is előszeretettel alkalmazott „gegenpressinget”, azaz a labda elvesztése utáni azonnali visszatámadást és az abból induló magas fordulatszámú, az ellenfél rendezetlen védelme elleni támadásépítést. Ennek tükrében joggal kérdezték maguktól a liverpooli rajongók: mi lesz, ha a bosnyák másodedző nem jön vissza a nyári szünet után?

A Bajnokok Ligája májusi elvesztett döntője (Real Madrid-Liverpool 3-1) után kisvártatva ugyanis világossá vált, Buvac nem dolgozik többé Jürgen Kloppal. Tekintettel arra, hogy egy 25 éves barátságról beszélünk, valami nagyon súlyos nézeteltérésnek kellett történnie. Ami azonban bizonyos: a Liverpoolnak „ész nélkül” kellett az új szezonnak nekimennie.

Finomhangolt gegenpressing

Miközben Buvacnak jelenleg sincs munkája, szinte még a föld színéről is eltűnt, hírt sem találni róla, a Liverpool idén tovább remekel. A Premier League-ben az első hat mérkőzésen pontot sem hullajtottak a Vörösök, az idény cirka harmadánál, 13 fordulót követően veretlen az LFC. A BL-ben elkapták a bombaerős Paris Saint-Germaint is, hat ponttal másodikok – november 28-án Párizsba látogatnak, december 11-én a Nápolyt fogadják az Anfield Roadon –, egyedül a Ligakupát kellett feláldozni a rajtnál.  Mindezt azért érdemes ilyen részletesen taglalni, mert a Premier League 1992 óta íródó történetében eddig egyszer tudott ilyen bajnoki rajtot produkálni a csapat.

Ebben rendkívül fontos szerepet játszott, hogy Jürgen Klopp Buvac távozása után tudatosan módosított a csapat taktikáján. A Pool ugyan továbbra is a védjegyévé vált gegenpressingre alapoz, vagyis az egekig feltolja játékosait, letámad és labdát szerez. A változás a támadásépítésben rejlik, vagyis abban, hogy amikor visszaszerzik a labdát, azt jobban megbecsülik a Vörösök. Nincs rohanás, nincs azonnali kapkodás és ami a legfontosabb, nincs annyi elveszített labda sem. Ez két dolgot eredményezett a Liverpool eredménysorában:

  • Kevesebb góllal, de biztosan hozta a „kötelező” győzelmeket a csapat.
  • Viszont kevesebb gólt is kapott, mivel a labdát többet birtokolják.

Utóbbi pedig óriási fegyvertény Klopp kezében. A Vörösöket régóta szétszedték a drukkerek, a szakértők, a sajtó, egy szóval mindenki, amiért pocsék a csapat védekezése. A hátvédeknek kijárt a kritika és Virgil van Dijk érkezése sem csillapította a kedélyeket, különösen a BL-döntő után, ahol Loris Karius kapitális hibái és a Mersey-parti csapat lyukas védelme adta a fő témát.

Tizenharmadszor is BL-győztes a Real Madrid
A spanyol csapat a liverpooliak kapusának köszönhetően zsinórban harmadszor nyerte a legrangosabb klubtrófeát.

A német edző tehetségét mutatja, hogy szinte új igazolás nélkül oldotta meg a problémát. A stabilabb labdatartással kisebb nyomás nehezedik a védőkre és kevesebbszer kerülnek kritikus helyzetbe. Jót tett a csapatnak Joe Gomez felépülése is, aki rendkívül éretten és magas színvonalon futballozik, a vb-ezüstérmes Dejan Lovrent is kiszorította a kezdőből. Igazi vezérré vált rövid időn belül van Dijk is, Andrew Robertsont és Trent Alexander-Arnoldot pedig szinte Kloppnak találták – még akkor is, ha utóbbi komoly rangadókon nem elég megbízható egyelőre. Egyedül a kapuba érkezett új játékos Alisson Becker személyében, ám a kapusposztra is már elég rég ráfért a stabilabb megoldás.

Szintén egyértelműen a német edző érdeme, hogy nem csak beépítette Xherdan Shaqirit, hanem képes belőle előhozni azt a teljesítményt, amiért mindenki azt gondolta, világklasszis lehet a svájci. Óriási mennyit melózik a a „széltében-hosszában szinte egyforma húsgolyó”, tökéletes megoldásnak bizonyult a kieső Stoke Cityből szinte aprópénzért – 15 millió euróért – szerződtetett támadó a gépezetbe. Az FC Basel nevelése, aki a Bayern Münchent és az Intert is megjárta a válogatott szünet előtt hat meccsen öt gólt hozott össze a Poolnak.

Korábban ez a stabilitás hiányzott a Vörösöknek, éppen az volt jellemző a csapatra, hogy a rangadókon eredményes volt, míg a „kötelezőnek” gondolt győzelmekben gyakran belebukott. Ezt éppen az a Klopp tette helyre idén, akit lúzernek állítottak be, amiért a komoly sorozatok döntőiben alulmaradt.

Xherdan Shaqiri gólöröme. Fotó: Alex Livesey/Getty Images

Ahol tényleg hiányzik Buvac

Az ördög viszont a részletekben rejlik és minden pozitívum ellenére a taktikai apróságoknál érezhető Buvac hiánya. A Liverpool támadójátéka nem olyan dinamikus, mint az előző évben, nem mennek olyan gördülékenyen az akciók és a csapat nem is rúg annyi gólt. Sokan Mohamed Szalah visszaesésének tudják be a találatok számának a csökkenését. Az egyiptomi csatár elképesztő idénye tragikusan ért véget, miután a BL-döntőben Sergio Ramos földre vitte, majd a világbajnokságon a nevét politikai célokra használták, sőt a tornán sem csillogtatta meg igazán tehetségét. Ennek ellenére óriási túlzás lekapni a tíz körméről, miközben a liga góllövő listáján hét góljával holtversenyben második, de tény: nincs rendben a lelki világa, az önbizalma csúnyán megkopott a nyáron.

Szalah-nak sem ment Belgrádban. Fotó: Krzysztof Porebski/PressFocus/MB Media/Getty Images

Ne feledjük el azt a tényt sem, hogy ami működött Shaqirival, az nem megy Fabinhóval. A brazil kevés játéklehetőséget kapott és ritkán tudott maradandót alkotni. Különösen feltűnő, hogy Jordan Henderson esetleges kiválása esetén nem talált megfelelő megoldást Klopp az ellenfél akcióinak lassítására, a középpálya megszűrésére. Sem Fabinho, sem Georginio Wijnaldum nem tudja olyan hatékonysággal pótolni a csapatkapitányt.

Az igazán súlyos taktikai hiányosságok azonban a Bajnokok Ligájában csúcsosodtak ki.

Miközben a „szív” diadalaként elkapták a Vörösök a PSG-t, Nápolyban már kikapott a csapat, ezután pedig valóságos arcul csapás volt a Crvena zvezda elleni rettentő kínos 2-0-s zakó. Ezért vannak most bajban, az utolsó két meccsen nem fér bele a hiba, ha a tavaszról álmodnak.

Saját fegyverével győzték le a Liverpoolt
Rendkívül fásult, ötlettelen és erőtlen csapat utazott Szerbiába, ki is kapott.

A támadásokból hiányzott a kreativitás, a dinamika, lényegében minden, ami korábban a Sadio Mané, Szalah, Roberto Firmino támadó triónál nem okozott gondot.

Buvacra éppen az ilyen és ehhez hasonló finomhangolásokban igazi zseni. 

Klopp ereje és tehetsége abban rejlik, hogy az emberekre hatással van. Át tudja adni, mit szeretne látni a pályán, fel tudja tüzelni játékosait. Taktikailag sem kókler, ebben az esetben nem lehetne a világ egyik legerősebb bajnokságában edző, ennek ellenére úgy tűnik, igenis szüksége van a Liverpoolnak valakire, aki folyton elemez, itt-ott toldozza, foltozza a taktikai elemeket.

Jürgen Klopp jelölte ki az utat, a háttérben Zeljko Buvac finomítta a taktikát meccsek alatt és között is. Fotó: Sam Bagnall – AMA/Getty Images

Messze még a szezon vége, Angliában pedig még csak most jön az óriási téli meccsdömping, így év végéig hátralévő bő öt hétben bebizonyíthatja a német sztáredző, hogy igenis boldogul az „esze” nélkül is. Az alapelveket ő fektette le, a 2015-ös érkezése óta pedig óriásit fejlődött keze alatt a Liverpool. Ha a BL-ben továbbjut, a  2018/19-es bajnoki idényben is komoly tényező marad a Pool, esetleg még trófeát is bezsebelnek, a kritikus hangok is elhallgatnának.

December 31-ig négy hozható bajnoki mellett az Everton elleni városi derbi mellett a Manchester United és az Arsenal elleni rangadó, valamint a fentebb említett két sorsdöntő BL-meccs vár a Vörösökre. Klopp és a csapat mikor bizonyíthatná, ha nem most, hogy túl van Buvacon?

Nyitókép: Kieran Galvin/NurPhoto via Getty Images

Premier League, 13. forduló, program:

szombat:
Brighton-Leicester City 1-1
Everton-Cardiff City 1-0
Fulham-Southampton 3-2
Manchester United-Crystal Palace 0-0
Watford-FC Liverpool 0-3
West Ham United-Manchester City 0-4
Tottenham Hotspur-Chelsea 3-1
vasárnap:
Bournemouth-Arsenal 1-2
Wolverhampton Wanderers-Huddersfield 0-2
hétfő:
Burnley-Newcastle United 21.00

A Bajnokok Ligája 5. fordulójának programja:

November 27., kedd:
18.55: AEK Athén–Ajax
18.55: CSZKA Moszkva–Viktoria Plzen
21.00: AS Roma–Real Madrid
21.00: Bayern München–Benfica
21.00: Hoffenheim–Sahtar Doneck
21.00: Juventus–Valencia
21.00: Lyon–Manchester City
21.00: Manchester United–Young Boys

November 28., szerda
18.55: Atlético Madrid–Monaco
18.55: Lokmotiv Moszkva–Galatasaray
21.00: PSG–Liverpool
21.00: Dortmund–FC Bruges
21.00: FC Porto–Schalke
21.00: Napoli–Crvena zvezda
21.00: PSV–Barcelona
21.00: Tottenham–Inter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik