Foci

Egy cseh milliárdos bejelentkezett a Chelsea-értt

A leggazdagabb cseh vállalkozó, a milliárdos Petr Kellner megbeszéléseket folytat Roman Abramoviccsal a BL-győztes Chelsea tulajdonosával a londoni klub eladásáról. A thesun.co.uk  prágai források hivatkozva állítja ezt.

Kicsoda Petr Kellner?

Petr Kellner Csehország leggazdagabb embere. Az 1990-es évek elején eladta irodaszer kereskedését, majd olyan befektetési alapot indított el, amellyel a privatizáció során megszerezte a legnagyobb cseh biztosítótársaság többségi részesedését.

A Kellner PPF-csoportja azóta jelentős részesedéssel rendelkezik a Home Credit-ben, a legnagyobb fogyasztói pénzügyi vállalkozásban Kínában, egyéb eszközei közé tartozik a jegyzett távközlési cég O2 Csehország, a PPF Bank és további részesedései vannak kereskedelmi ingatlanokban.

Kellnerrel kapcsolatban magyar vonatkozású szál, hogy a tulajdonában lévő PPF Csoport, tavasszal 2,8 milliárd euró (27 milliárd norvég korona) cégérték alapján számított áron vásárolta meg a Telenor-leányvállalatokat, köztük a magyar Telenort is.

A milliárdos üzletembernek tehát pénze van, amennyi kell, ráadásul Roman Abramovics barátja. Már régóta VIP-páholya van a Chelsea-stadionban, ahol gyakran összefutnak.

A Forbes magazin a cseh üzletembert a világ 88. leggazdagabb emberének tartja, a vagyonát pedig 12 milliárd fontra becsüli, amely momentán már jóval több, mint Abramovicsé.

Miért jöhet létre az üzlet?

A lap szerint a prágai források azt is állítják, hogy a Abramovics ugyan többször kijelentette, a Chelsea nem eladó, de ettől még a következő napokban tárgyalni fognak.

Az eladás, vagy részleges értékesítés mellett szólhat, hogy

  • az orosz tulajdonossal, mint minden Nagy-Britanniában élő gazdag orosz üzletemberrel szemben bekeményítettek a Salisbury-mérgezések óta, állítólag nem kap, vagy maga nem kér vízumot, ezért nem is tud jelen lenni a mérkőzéseken nyár óta
  • A Chelsea stadionját egy ideje már bővíteni szeretné 42 ezer főről 60 ezresre.

Abramovics 2003-ban 140 millió fontért vásárolta meg a Chelsea-t. Jelenlegi piaci értékét a Forbes 1,5 milliárd fontra taksálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik