Élő Foci

A BATE a saját fegyverével verte meg a Vidit

Nem éppen a legjobb előjelekkel készült a fehérorosz BATE Boriszov elleni Európa Liga-csoportmeccsére a Vidi FC, hiszen pár nappal a meccs előtt bejelentette visszavonulását a csapat talán legfontosabb játékosa, Danko Lazovic.

Nem ő volt az egyetlen fontos hiányzója a fehérváriaknak, hiszen a válogatott kapus, Kovácsik Ádám agyrázkódást szenvedett a Puskás Akadémia elleni bajnokin, és egyelőre még pihennie kell. Ráadásul Huszti Szabolcs az AEK Athén ellen összeszedett kiállítása miatt eltiltását töltötte, vagyis Marko Nikolic edző három kulcsemberére sem számíthatott az előzetesen sokak által nyerhetőnek talált mérkőzésen.

A BATE 20 mérkőzés után hétpontos előnnyel vezeti a fehérorosz bajnokságot, amely nem meglepetés, hiszen a csapat kisajátította az első helyet magának, mivel 2006 óta zsinórban 12 bajnoki címet nyert. A Vidihez hasonlóan a BATE is a BL-selejtezőben vitézkedett, igaz, egy körrel később bekapcsolódva: a finn HJK Helsinkit és az azeri Qarabagot 2-1-es összesítéssel verte ki, de a PSV már túl nagy falat volt, így maradt az EL-főtábla.

Az első félidőben aktívabb volt a Vidi, főleg Kovács István és Nego csipkedte magát, a BATE stabilan védekezett, és egy veszélyes kontra végén Ivanic előtt adódott helyzet a 25. percben, de Tujvel védett, majd az ellentámadásnál Hadzic ígéretes lövése akadt el egy védőben. A 27. percben Tuominen használta ki, hogy Fiola és Vinícius is a másikra várt, Tujvel pedig hiába jött ki, a finn légiós éles szögből vezetést szerzett a BATE-nak.

Még a szünet előtt egyenlíthetett volna a fehérvári csapat, de Kovács balos löketét Scsarbicki óriási bravúrral kitolta.

A második félidőben jóval kevesebb lehetősége volt a Vidinek, pedig voltak időszakok, amikor nagyon nyomott a magyar csapat, és Stopira többször is megkavarta a vendégvédelmet. A legnagyobb lehetőség Scepovic előtt adódott, de fejese könnyű zsákmány volt a kapusnak. A meccs végül a 85. percben dőlt el, amikor egy BATE-szabadrúgásnál a Vidi-védők lesre játszva megállták, a mélységből induló Filipenko pedig a bal sarokba fejelt.

A végén még Filipovic csinált butaságot, amikor egy sárgával a birtokában megrúgta Kovácsot, így ő nem játszhat a második fordulóban a PAOK ellen. A Vidi próbálkozott, de a BATE pont úgy verte meg, ahogy a fehérváriak korábban a BL-selejtezőben a Ludogorec és a Malmö ellen is érvényesülni tudtak: masszívan bekkeltek, és az adódó lehetőségeket kegyetlenül kihasználták.

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló:

Vidi FC – BATE Boriszov (fehérorosz) 0-2 (0-1)
Groupama Aréna, 14 726 néző
v.: Mads-Kristoffer Kristoffersen (dán)
Vidi: Tujvel – Fiola (Hodzic, 64.), Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Hadzic, Nikolov (Berecz, 78.) – Kovács I., Milanov (Hangya, 76.) – M. Scsepovic.
BATE: Scsarbicki – Poljakov, Milunovic, Filipenko, Filipovic – Baha, Jablonszkij, Dragun – Ivanic (Gordejcsuk, 67.), Tuominen  (Szkavis, 61.), Sztaszevics (Volodko, 88.).
gól: Tuominen (27.), Filipenko (85.)
sárga lap: Stopira (13.), Milanov (30.), illetve Milunovic (36.), Filipovic (51., 95), Scsarbicki (93.)
piros lap: Filipovic (95.)

 

A csoport másik meccsén:
PAOK (görög)-Chelsea (angol) 0-1 (0-1)
gól: Willian (7.)

A BATE a saját fegyverével verte meg a Vidit

2-0-s vereséget szenvedett első EL-csoportmeccsén a MOL Vidi FC. A fehérváriak az első félidőben veszélyesebben játszottak, de a lehetőségek kimaradtak, a BATE pedig szinte a semmiből szerzett gólt, amikor kihasználta a Vidi-védelem bizonytalankodását. A vendégek a második félidőben kevesebb helyzetet engedtek a Vidinek, majd a hajrában egy szabadrúgás után eldöntötték a meccset. Előzetesen sokan úgy kalkuláltak, hogy ez a meccs nyerhető, most viszont át kell írni a terveket. A Vidi a következő fordulóban a csoportfavorit Chelsea vendége lesz.

Tíz emberrel fejezi be a BATE

Filipovic nem volt túl okos, a 95. percben szedte be a második sárgáját, mert Kovácsot faultolta, így kiírta magát a PAOK elleni meccsről.

Tujvelnek kellett résen lennie

A csereként beállt Volodko passzolhatott is volna, mert a túloldalon egy másik BATE-játékos is követte a kontrát, de inkább lőtt, Tujvel azonban leért.

Itt a második BATE-gól, ezzel eldőlt

Sztaszevics szabadrúgása után a védelem állva maradt, Filipenko viszont bemozdult, és hat méterről a bal sarokba csúsztatott. 0-2, ennek lőttek.

Vinícius majdnem eldöntötte

A magyar válogatott védő röviden fejelte haza a labdát, amire a csereként beállt Szkavis csapott le, de Tujvel időben észlelt, és végül elakadt benne a labda.

Ez nem ért volna meg egy tizenegyest?!

Nego tört be a 16-oson belülre, majd a földre került a szerelni próbáló védő jóvoltából. A Vidi-játékosok hiába reklamáltak, a bíró szerint a labdát találta el a védő.

Végre helyzet, erre lefújják

Stopira ültette fel a ringlispílre Poljakovot, majd lövése jó lehetett volna a hosszú oldalon becsúszó Milanovnak, de egy védő kivágta előle a labdát. A kipattanót pedig hiába pattant Nikolovhoz, már fújt a bíró les miatt. Aztán a túloldalon Ivanic tekert nem sokkal mellé 23 méterről.

A sárgákban már egál az állás

Filipovic Milanovnak rúgott oda túl keményen, övé a második BATE-sárga. Ebben a kategóriában 2-2 az állás. Kár, hogy nem ez számít.

Poljakov sántikál

Kovács István találta el ellenfele lábát, akit bő egy percig ápolták, majd sántikálva végül ismét játékra jelentkezett.

Mindent bele!

Elindult a második felvonás. Bele kell húznia a magyar bajnoknak, hogy ponttal zárja a meccset.

Kovács Zoltán is azt mondja, mint mi

A Vidi sportigazgatója a szünetben azt nyilatkozta, hogy a helyzetek kidolgozása rendben volt, az nem, hogy ezek mind kimaradtak. “Remélem, hogy a második félidőben tovább folytatjuk ezt a fajta játékot” – mondta a korábbi válogatott csatár.

Nikolicnak ki kell találnia valamit

Egy perc volt a ráadás, aztán lefújta az első félidőt a dán bíró. Veszélyesebben játszott a Vidi, mégis a BATE vezet, amely kihasználta, hogy a fehérvári védők nem voltak elég határozottak. Reménykedni még lehet, mert az egyenlítés az eddig látottak alapján simán összejöhet.

Ezt megúszta a Vidi

A fehéroroszok gólszerzője, Tuominen került ismét helyzetbe, lövésébe Vinícius állt bele. A bíró elnézte az esetet, mert szöglet helyett kirúgást ítélt.

Mekkorát védett a BATE kapusa!

Scepovic kotorta oda a labdát Kovácsnak, aki ballal rátette, a labda a bal sarok mellé száguldott, de Scsarbicki hatalmasat védett, ujjheggyel kitolta.

Ezt be kellett volna lőni!

Nego remekül szólózgatott a jobb oldalon, majd lekészítette a labdát Kovácsnak, aki 16 méterről fölé bikázott, talán kissé megijedt az elécsúszó védőtől.

Újabb Vidi-sárga

Milanov csúszott oda keményen hátulról az egyik vendégjátékosnak, ez is sárga.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik