Élő Foci

A BATE a saját fegyverével verte meg a Vidit

Nem éppen a legjobb előjelekkel készült a fehérorosz BATE Boriszov elleni Európa Liga-csoportmeccsére a Vidi FC, hiszen pár nappal a meccs előtt bejelentette visszavonulását a csapat talán legfontosabb játékosa, Danko Lazovic.

Nem ő volt az egyetlen fontos hiányzója a fehérváriaknak, hiszen a válogatott kapus, Kovácsik Ádám agyrázkódást szenvedett a Puskás Akadémia elleni bajnokin, és egyelőre még pihennie kell. Ráadásul Huszti Szabolcs az AEK Athén ellen összeszedett kiállítása miatt eltiltását töltötte, vagyis Marko Nikolic edző három kulcsemberére sem számíthatott az előzetesen sokak által nyerhetőnek talált mérkőzésen.

A BATE 20 mérkőzés után hétpontos előnnyel vezeti a fehérorosz bajnokságot, amely nem meglepetés, hiszen a csapat kisajátította az első helyet magának, mivel 2006 óta zsinórban 12 bajnoki címet nyert. A Vidihez hasonlóan a BATE is a BL-selejtezőben vitézkedett, igaz, egy körrel később bekapcsolódva: a finn HJK Helsinkit és az azeri Qarabagot 2-1-es összesítéssel verte ki, de a PSV már túl nagy falat volt, így maradt az EL-főtábla.

Az első félidőben aktívabb volt a Vidi, főleg Kovács István és Nego csipkedte magát, a BATE stabilan védekezett, és egy veszélyes kontra végén Ivanic előtt adódott helyzet a 25. percben, de Tujvel védett, majd az ellentámadásnál Hadzic ígéretes lövése akadt el egy védőben. A 27. percben Tuominen használta ki, hogy Fiola és Vinícius is a másikra várt, Tujvel pedig hiába jött ki, a finn légiós éles szögből vezetést szerzett a BATE-nak.

Még a szünet előtt egyenlíthetett volna a fehérvári csapat, de Kovács balos löketét Scsarbicki óriási bravúrral kitolta.

A második félidőben jóval kevesebb lehetősége volt a Vidinek, pedig voltak időszakok, amikor nagyon nyomott a magyar csapat, és Stopira többször is megkavarta a vendégvédelmet. A legnagyobb lehetőség Scepovic előtt adódott, de fejese könnyű zsákmány volt a kapusnak. A meccs végül a 85. percben dőlt el, amikor egy BATE-szabadrúgásnál a Vidi-védők lesre játszva megállták, a mélységből induló Filipenko pedig a bal sarokba fejelt.

A végén még Filipovic csinált butaságot, amikor egy sárgával a birtokában megrúgta Kovácsot, így ő nem játszhat a második fordulóban a PAOK ellen. A Vidi próbálkozott, de a BATE pont úgy verte meg, ahogy a fehérváriak korábban a BL-selejtezőben a Ludogorec és a Malmö ellen is érvényesülni tudtak: masszívan bekkeltek, és az adódó lehetőségeket kegyetlenül kihasználták.

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló:

Vidi FC – BATE Boriszov (fehérorosz) 0-2 (0-1)
Groupama Aréna, 14 726 néző
v.: Mads-Kristoffer Kristoffersen (dán)
Vidi: Tujvel – Fiola (Hodzic, 64.), Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Hadzic, Nikolov (Berecz, 78.) – Kovács I., Milanov (Hangya, 76.) – M. Scsepovic.
BATE: Scsarbicki – Poljakov, Milunovic, Filipenko, Filipovic – Baha, Jablonszkij, Dragun – Ivanic (Gordejcsuk, 67.), Tuominen  (Szkavis, 61.), Sztaszevics (Volodko, 88.).
gól: Tuominen (27.), Filipenko (85.)
sárga lap: Stopira (13.), Milanov (30.), illetve Milunovic (36.), Filipovic (51., 95), Scsarbicki (93.)
piros lap: Filipovic (95.)

 

A csoport másik meccsén:
PAOK (görög)-Chelsea (angol) 0-1 (0-1)
gól: Willian (7.)

Juhász a darálóban

A fehérvári csapatkapitány nem szokta kímélni magát.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Szögletek helyzet nélkül

Kovács révén két szögletet is elvégezhetett a Vidi, de nem sikert zavart okozni a BATE kapuja előtt.

A védő volt a keményebb

Három Vidi-játékos rohamozott, a labdát Milanov cipelte, de lepattant a neki keményen beálló BATE-jobbhátvédről. Lehet, inkább passzolni kellett volna?!

Kovács megpróbálta

Nego brusztolt ki egy labdát a BATE téfelének közepén, majd Kovács vállalkozott bátran, de 25 méteres lövése jócskán mellé ment.

Elkezdődött!

A Vidi a megszokott piros-kék mezben, a BATE a sárgát választotta.

Ismerkedünk az EL-himnusszal

A BL-himnuszt már mindenki jól ismeri, annyiszor hallottuk, a csapatok már kint a pályán, úgyhogy most ízelítőt kaphatunk az EL hivatalos dalából is. Maradjunk annyiban, reméljük, a meccs jobb lesz.

18:47

A Vidi a BATE ellen kezd, és a két csapat játszott már korábban a nemzetközi porondon, 2015-ben a BL-selejtezőben találkoztak, akkor a fehéroroszok 2-1-es összesítéssel jutottak tovább.

18:34

2012-ben szerepelt utoljára egy magyar csapat egy nemzetközi kupa főtábláján, akkor is a Vidi jutott el eddig, és két győzelemmel, valamint négy vereséggel harmadik lett a csoportban, de megelőzte a Sportingot. Idén az angol Chelsea, a görög PAOK és a fehérorosz BATE Boriszov szerepel egy csoportban a Vidivel.

Olvasói sztorik