Foci

NB I-rajt: Kisvárda az új Felcsút

Szombaton kezdődik az OTP Bank Liga 2018/19-es bajnoki évada és bár az európai átigazolási szezon még csak mostanság indul be igazán – augusztus 31-én zárul –, az érdekelt magyar csapatok játékoskerete 80-90 százalékosan véglegesnek tekinthető.

A rajt előtt kifejezetten érdekes adat, hogy az előző bajnoksághoz képest cikkünk megjelenése pillanatában majd tíz millió euróval kevesebbet mutat a 12 NB I-es klub összértéke. (100,135 millió euró vs. 91,35 millió euró).

Az NB I-es mezőny sorrendje a keretek értéke alapján Forrás: transfermarkt.com

Utoljára a 2009/2010-es bajnokságban volt ilyen alacsony a főösszeg – igaz, akkor 16 klub adatait adták még össze, továbbá a klubok nap, mint nap bejelentenek  egy-egy új igazolást is, így ha nem is jelentős, de további emelkedés várható.

Tavalyi önmagához képest különösen nagyot ugrott az újonc Kisvárda, amelyik az NB II-es feljutást még egy 3,25 milliós kerettel vívta ki, de a nagy játékosmozgásnak köszönhetően bő egy hónap alatt ezt sikerült megduplázni.

A Várda 6,73 milliós értékével mindjárt a hatodik legértékesebb magyar klub lett és ez leginkább az érdekes játékospolitikájának köszönhető.

A 24.hu gyakran és előszeretettel kritizálta a Puskás Akadémiát, amelynél előfordult, hogy Pintér Attila irányítása alatt egyetlen magyar játékossal a kezdőben lépett pályára.

Szemfényvesztés, ami Felcsúton zajlik
A Puskás Akadémia a hétvégi bajnokin tíz külföldi labdarúgóval ért el döntetlent a DVSC ellen. Képzelt riport a pálya széléről.

Miközben Felcsúton meghallották az elkeseredett apuka szavát – menesztették Pintér Attilát, az új edző, Benczés Miklós jelentős szemléletváltással elküldött több külföldit és a jelek szerint inkább magyar fiatalokra támaszkodik  -, Kisvárdán egészen szürreális módon 11 légióst igazolták eddig.

A várdai honlapon hét magyar fiú mellett 17 külföldi labdarúgó vigyorog. Holott nekik is van pazar, minden igényt kielégítő akadémiájuk. Igaz, ott valami baj lehet, mert úgy sem tudták az U17-es osztályozón kivívni a másodosztályba jutást, hogy a korosztályos csapatban is hemzsegnek az ukrán gyerekek – biztos, ami biztos, még áprilisban is igazoltak kettőt.

A klub ilyen, mondhatni sajátos, a magyar labdarúgást biztosan nem segítő játékospolitikával vág neki története első NB I-es szezonjának. Mivel épp a tavalyi bajnok Mol Vidi ellen kezd, mindjárt képet is kapunk, Kondás Elemérnek egy hónap alatt sikerült-e legalább a közös nyelvet megtalálni az öltözőben.

OTP Bank Liga, 1. forduló – a program

szombat:
Puskás Akadémia FC-Debreceni VSC 17.00, v.: Vad II. (M4 Sport)
MOL Vidi FC-Kisvárda, Felcsút 20.15, v.: Bognár (M4 Sport)
Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 20.15, v.: Erdős
Budapest Honvéd-Swietelsky Haladás 20.15, v.: Berke

vasárnap:
Ferencvárosi TC-Diósgyőri VTK 17.30, v.: Andó-Szabó (M4 Sport)
Újpest FC-MTK Budapest 19.30, v.: Kassai (M4 Sport)

A nyitóképen a kisvárdai Brana Ilic harcol a labdáért a felcsúti Balogh Balázzsal a Magyar Kupa 2017 novemberi mérkőzésén. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik