Foci

Kis lépés a magyar labdarúgásnak, nagy lépés Budának

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2018. 06. 26. 16:20

Korábban a témában:

Furcsa perverzió, amikor az ember a szombat délutánját azzal tölti, hogy egy U17-es harmadosztályú futballmeccsen ül. Ráadásul egymás után a második hétvégén, holott családilag nem is érdekelt. De hát osztályozó van és amikor Dávid megy Góliát ellen, az minden szinten sportcsemege.

Bő egy hete a Kisvárda Akadémia érkezett egy hatalmas, a klub színeiben virító panorámabusszal a 2. kerület tetején található Pokorny József Sport és Szabadidőközpontba. Az első találkozó tudatában (várdai 3-1) a vendégek a kelleténél tán egy kicsit bővebb mellénnyel léptek le a járműről, majd uszkve három óra múlva 3-0-al és lógó orral szálltak vissza. Pedig a várdai sportigazgató mindent megtett. Hetek óta videózta az ellenfél edzéseit, mindhiába. Kiestek.

Az elmúlt hétvégén a Szeged járt ugyanígy, szintén 3-1-es előnnyel érkeztek, ők is 3-0-al távoztak. Holott fizikai értelemben – értsd, méret, testsúly-kilogramm – mindkét vidéki csapat fölé nőtt a hazaiaknak, de két mérkőzés alapján ezúttal is a játéktudás és a játékszervezés diadalmaskodott az erő és a brusztolás felett.

Egy kis klub ért el nagy sikert. Egy lehetőségekben törpe győzte le a sokkal tehetősebbeket.

A győzelem gyümölcse a másodosztály. A rendszerből adódóan az U16-os és az U19-es csapatukat is magasabbra tették egy polccal a srácok – a területi ligából, az országosba léptek mindhárom korosztállyal. Oda, ahol az Újpesttel, a Vasassal, a Nyíregyházával, a Zalaegerszeggel, a Békéscsabával, stb. játszhatnak majd szeptembertől.

Fogalmazhatnék úgy is: kis lépés ez a magyar labdarúgásnak, nagy lépés a Budai FC-Tabáni Spartacusnak.

  • Egyrészt azért, mert a főváros budai oldalán emberemlékezet óta nincs olyan utánpótlás klub, amely nagypályás csapatai az országos versenyrendszerben szerepelnének. Immár van.
  • Másrészt azért, mert a Tabán részsikere rávilágít arra, másképp is lehet gondolkodni a futballutánpótlás-nevelésről, mint ahogy azt általánosságban Magyarországon teszik.

A Helm-testvérek, Tamás és András, továbbá munkatársaik ugyanis más utat járnak és ezzel mutatnak mintát a zömnek. Még az is lehet, követendőt. Közösséget építenek, azon keresztül nevelnek játékost. Csapatban gondolkodnak.

Azt vallják, a futballban ugyan elengedhetetlen az egyéni képesség, de azt csak a csapat egészének megfelelő tudása, működése tudja kellőképpen kidomborítani.

A sikert kivívó U17-eseket jószerivel egytől egyig olyan labdarúgók alkotják, akiket máshonnan, többségüket a kiemelt bajnokságban szereplő nagyoktól – MTK, FTC, Vasas (egy éve másodosztályú) – eltanácsoltak. Ilyen-olyan okok miatt lemondtak róluk. Nem láttak bennük fantáziát.

Durvábban fogalmazva: „leszarozták” őket, de amint egy gondos kéz lemosta a bélyeget kiderült – a látottak alapján ez bátran kijelenthető –, mégis akad köztük átlag feletti.

A Tabán nem más munkájából él, saját magára hagyatkozik. Nem a jónak hitt gyerekeket szipkázza el másoktól, inkább összegyűjti a pillanatnyi siker oltárán feláldozottakat és türelemmel, odaadással, legfőképp szakértelemmel képzi őket. Ezért nincs koraérett gyerek egy sem az U17-es csapatukban. Vékonyka, játékügyes annál több.

Sportban a sikerhez nem csak egyetlen út, filozófia vezet. A Tabán feljutása – sikere – azt bizonyítja, ha gondolkodnának, végeznék napi munkájukat hasonló elvek és minőség mentén, a magyar labdarúgás egésze is jobban járna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.