Foci

Varga Attila vizet prédikált, aztán bort ivott

Íme egy példa arra, egyetlen rövidke, meggondolatlan nyilatkozattal hogy lehet tönkretenni hetek, hónapok áldozatos munkáját.

A Siófok FC vezetőedzője az NB II. 33. fordulójának múlt heti találkozója után dühében a kamerák előtt rúgta ki csapatából labdarúgóját. Aztán valami történhetett, mert a futballista négy nap múlva kezdőként játszott.

Az eset

Szerdán a Nyíregyháza a 91. percében szerezte meg a vezetést, ezzel a győzelmet, mégpedig úgy, hogy egy hatalmas bedobás után a siófoki védő, Lorentz Márton nem volt elég határozott, szerelési kísérlete után még a kezét is feltette, mintegy biztonságos utat engedve a gólszerző Szinanovicsnak.

A Siófok edzője, Varga Attila ezen akadt ki, de annyira, hogy bár már a hosszabbításban jártak a felek, a lefújás előtt lekapta játékosát a pályáról, majd a televíziónak emlékezetes nyilatkozatot adott:

Varga szerint a 23 éves, Videotontól kölcsön kapott futballista akkora hibát követett el, amely a klub a jövőjét veszélyeztette. Nem értettük mire gondolt, mert a Siófok öt pontra a kiesőtől a stabil 11. helyen állt a meccs után.

Mindenesetre az edzőnél ez nem fért bele, még akkor sem, ha addig Lorentz az évadban lejátszott 36 meccsén 35-ször volt kezdő.

A felelőtlenségünk miatt veszítettük el mérkőzést. Ki is mondom, Lorentz Mártonról van szó. Nálam végleg elvágta magát. Holnap jelentkezik az U19-eseknél, ott fog edzeni. Amíg én vagyok a Siófok edzője, egyetlen percet sem vagyok hajlandó foglalkozni vele. Ez volt az utolsó csepp a pohárban

– fogalmazott Varga.

Lorentz Márton (42 mez)

A következmény

Varga Attila alighanem mérleget vont – vagy vonattak vele – és úgy érezte, ő hibázott nagyobbat. 

A játékosát porig alázó edző másnap közleményben kért bocsánatot elhamarkodott nyilatkozatáért:

Elnézést szeretnék kérni mindenkitől, akit érzékenyen érintett a nyilatkozat, természetesen egyetértek és elfogadom a kritikákat! De legfőképpen Lorentz Mártontól szeretnék elnézést kérni, mert ezt az öltözőben kellett volna emberi módon elintéznem!

– mondta. Magyar pályákon ritka eset a nyilvános edzői bocsánatkérés, így annak bármi volt is a motivációja, mindenképp elismerésre méltó.

Az igazi csattanó a vasárnapi, 34. fordulóban történt: Lorentz a Dorog elleni 1-0-ra elvesztett hazai meccsen végig a pályán volt.

Aki fizet, az kéri a zenét

A pálfordulás megértéséhez nem árt tisztában lenni azzal, a magyar labdarúgásban ki van kivel.

  • A Siófok FC tulajdonosa az a György Tamás, aki a Vasas Kubala Akadémiát is birtokolja.
  • A Vasas Kubala Akadémia korábbi sportigazgatója az a Kovács Zoltán, aki jelenleg a Videoton sportigazgatója.
  • A Vasas Kubala Akadémia jelenlegi sportigazgatója az a Mihalecz István, aki a Siófok FC sportigazgatója is.

A Siófok keretét így főként olyan fiatal labdarúgók is alkotják, akik a Vasas és a Videoton (vagy a Puskás Akadémia) felnőtt keretébe nem férnek be, így az NB II-ben szokhatják a felnőtt focit, bizonyíthatják rátermettségüket.

A Siófokban a Dorog elleni vasárnapi meccsen négy Videoton- és három a Vasas Kubalából kölcsönvett labdarúgó lépett pályára.

A kölcsönjátékosok szerződésében – vagy ha ott nem is, de a szerződés mögötti háttéralkuban – gyakran szerepel kötelező meccsszám, hiszen klubjaik azért adják kölcsön őket, hogy fejlődjenek. Az pedig játék nélkül nem megy. Sőt ilyen esetben előfordul, hogy még a fizetésük egy részét, olykor egészét is az anyaegyesület állja. Ilyen esetekben az edző keze a keret összeállításánál meg van kötve, komoly sakkozás után jön létre, kit és hány percig léptet az adott meccsen pályára és kit nem.

A játékosok általában erről mit sem sejtenek, csak érzik, hogy az egyenlők közt vannak egyenlőbbek.

Mi történik ezután?

Varga Attila minden bizonnyal azért változtatta meg tökéletesen véleményét, mert megkérték rá. Ennek azonban nincs jó üzenete az öltöző felé.

Egy biztos, az eset tökéletesen alkalmas arra, hogy az amúgy is mindig labilis csapategység atomjaira hulljon.

Hogy

  • az épp a pro licences vizsgájára készülő edző, vagy a játékos, netán a klubvezetés hibázott nagyobbat,
  • cselekedetével ki járatta le jobban magát és a klubot,
  • ki veszélyeztette a Siófok jövőjét,

azt mindenki eldöntheti.

Az NB II-ből még négy forduló van hátra. A Siófok momentán a 13., négy pontra van a kieső helytől. Ha a nyíregyházi vereség és a vihart kavaró edzői nyilatkozat után azt írtuk, hogy a Siófoknak nem kell tartania a kieséstől, úgy most revideáljuk nézetünket, mert négy nap alatt a Balaton-partiak rácsúsztak a penge élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik