Foci

Georges Leekens jó kedélyű frázispufogtatáson van túl

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Georges Leekens a pénteki Kazahsztán elleni felkészülési mérkőzésen debütál a kispadon. Előtte csütörtökön azonban még Telkiben tartott sajtótájékoztatót. A mindig elegáns, jó kedélyű belga úriember ezúttal melegítő nadrágban és a válogatott címeres pólójában jelent meg, de így is előhúzott a zsebéből egy-két príma futballfrázist.

Egy ideje tudjuk, mindig nála van a gyűjteménye. Meglepetést, konkrétumot most nem mondott, hacsak Otigba Kenneth kezdőbe jelölését nem vesszük annak, de nem, mert az Kádár Tamás sérülésével tök kézenfekvő. Íme a leekensi frázisgyűjtemény:

  • Minden meccset fel kell használni a jövő építésére.
  • Figyelni kell a védekezésre is, mivel rendkívül fontos a stabilitás.
  • Fontos a labda nélküli játék, a nyomásgyakorlás, az ellenfél hibára kényszerítése, valamint a megfelelő támadásépítés.
  • A játékrendszert ugyanis a játékosokhoz kell igazítani.
  • Egyelőre annyi biztos, hogy Gulácsi Péter lesz a kapuban, valószínűleg Otigba is játszik majd, és továbbra is Dzsudzsák Balázs viseli a csapatkapitányi karszalagot.

Ha őszinték akarunk lenni, két olyan mondatrész azért akadt, amin meglepődtünk. A kapitány állítja, támadásban jó játékosokkal rendelkezünk. Kétségtelen, Szalai Ádám Bundesliga-játékos, Nemanja Nikolics három közepes, vagy annál gyengébb futballország gólkirálya, de ő többnyire eddig nem játszott. Dzsudzsák Balázs az arab ligában pallérozódik egy ideje, de tény, mindig vörösre hajtja magát a válogatott meccseken. Ja és a válogatott nem a tudatos támadásvezetés hatékonyságáról, a gólzáporos győzelmeiről híres.

Szóval tényleg csak a mihez képest a kérdés, kapitány úr!

Leekens egyetlen mondata ébreszthet némi kérdőjelet a fejekben: kijelentette szeretett volna három belső védővel kezdeni. Ez annyiban tényleg meglepő, hogy ilyen felállással még nem nagyon próbálkozott senki a magyar válogatottnál (vagy csak öt védőt húzva a kapu elé). A hiányzó Kádár Tamás miatt ugyan a kapitány azonnal elvetette ezt az ötletét, de mivel Otigba Kennethet behívta és a kezdőbe jelöli, nem csodálkoznánk, ha előbb utóbb meghúzná a váratlant, az Otigba-Guzmics-Kádár belső védő hármast. Otigba tényleg jó formában van – bár tán kissé tizenegyes veszélyes -, ideje a két stabil belső védő mellé egy kellően masszív harmadikat felépíteni. A Fradi játékosa akár ilyen is lehet.

Otigba azért is jó választás, mert a sajtótájékoztatón kijelentette, jól érzi magát. Ennek örülünk. Hozzátette,

most is, mint minden meccsen, a maximumot akarom nyújtani. Hosszú út vezetett idáig, sokszor voltam fent és lent is, úgyhogy izgatottam várom a bemutatkozást.

Szó, mi szó, ebből sem sokat tudtunk meg a pénteki mérkőzés előtt, de legalább ott volt Gulácsi Péter, aki már mondott valamit az ellenfélről is. Az RB Leipzig kapusa szerint a kazahok fizikálisan erősek és a széleken próbálnak a védelem mögé kerülni.

A magyar csapat pénteken 19 órától mérkőzik a kazahokkal a Groupama Arénában, majd kedden 20 órától ugyanott a skótokkal. Szurkolunk!

Válogatott felkészülési mérkőzések:

Magyarország–Kazahsztán (Március 23. (péntek), 19.00, Budapest, Groupama Aréna)
Magyarország–Skócia (Március 27. (kedd), 20.00, Budapest, Groupama Aréna)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE 
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás* (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (Nancy – Franciaország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK), Varga Roland (Ferencváros)
*Kádár sérülés miatt nem léphet pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik