Foci

A spanyolok csak röhögnek, ha meghallják, hogy a PL a világ legerősebb bajnoksága

Már csak két hely kiadó a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, és a legjobb nyolc között eddig két olasz, két angol, valamint két spanyol található.

A Besiktas és a Bayern München párharcából szinte biztos, hogy a németek csatlakoznak a negyeddöntősökhöz, hiszen 5-0-ra nyertek otthon, a másik párosban viszont nehéz megjósolni, hogy mire megy egymással a Barcelona és a Chelsea.

BL: Eden Hazard-on múlhat Antonio Conte állása
A londoni 1-1 után elméletileg és gyakorlatban is a Barcelona az esélyese a Chelsea elleni BL-párharcnak.

Ha csak a statisztikát nézzük, akkor nincs sok esélye az angol csapatnak, mivel az elmúlt években a Primera División klubjai a BL egyenes kieséses szakaszában rendre elintézték a Premier League-ből érkező ellenfelet.

Legutóbb erre kedd este láthattunk példát, amikor a Sevilla az Old Traffordon fricskázta meg a Manchester Unitedet.

A Sevilla csodacseréje kivégezte a Unitedet
Sokáig csendben csordogált a mérkőzés, aztán beállt Wissam Ben Yedder és eldőlt minden.

Az ESPN statisztikái szerint a BL egyenes kieséses szakaszában a legutóbbi 18 angol-spanyol párharc közül mindössze négy végződött az előbbiek továbbjutásával. A Sevilla meglepetését megelőzően a tavalyi szezonban a negyeddöntőben az Atlético verte ki a Leicestert (1-0, 1-1), de egy körrel korábban az angol bajnok épp a Sevillát tüntette el a mezőnyből.

Hogy azért a Chelsea nincs reménytelen helyzetben, azt egy 2012-es eset mutatja,

amikor az elődöntőben az otthoni 1-0-s győzelem után az idegenbeli 2-2-vel jött össze a döntő a londoniaknak, amit aztán büntetőkkel meg is nyertek a hazai pályán lévő Bayern ellen.

A 2009-es év az azóta átéltek fényében meglehetősen eredményes volt angol szempontból, mert akkor a 16 között a Liverpool 5-0-val lépett át a Realon, az Arsenal pedig a negyeddöntőben 4-1-gyel búcsúztatta a Villarealt.

Az angolok igazi mumusa egyébként a Barcelona, amely összesen nyolcszor szomorította a PL-klubokat a vizsgált időszakban:

az Arsenalt háromszor, a két manchesteri csapatot kétszer-kétszer (a United ellen mindkét meccs döntő volt!), a Chelsea-t egyszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik