Foci

Már most lemondhatunk róla, hogy jövőre BL-csapatunk legyen

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapja kedden közölte a következő szezon Bajnokok Ligájának felújított lebonyolítási rendszerét. Az új kiírásban egyértelmű volt a cél: csak a legjobbaknak sikerüljön.

A 2018/19-es kiírásban ugyanis 32 csapatból 26 automatikusan kvalifikálja magát. Mindez azt jelenti, hogy a maradék hat helyért küzd majd Európa.

Automatikusan csoportkörös lesz a Bajnokok Ligája és az Európa Liga aktuális bajnoka mellett:

  • a négy legmagasabban rangsorolt bajnokság első négy helyezettje (ez 2018-ban Spanyolország, Németország, Anglia és Olaszország)
  • az 5. és 6. legerősebb bajnokság első két helyezettje (ez 2018-ban Franciaország és Oroszország)
  • valamint a 7., 8., 9., 10. helyezett bajnokság bajnoka (ez 2018-ban Portugália, Ukrajna, Belgium és Törökország)
  • ha a BL-címvédő közvetlenül a bajnokságából jut be, akkor a 11.-ként rangsorolt ország bajnokával, a cseh bajnokkal töltik fel a felszabaduló helyet
  • ha az EL-győztes közvetlenül a saját bajnokságából jut be, akkor az 5.-ként rangsorolt bajnokság, azaz a francia harmadik helyezettjével töltik fel a felszabaduló helyet.

A fennmaradó hat helyet is rangsorolják: két helyre az 5. és 6.-nak besorolt országok bajnoki harmadik helyezettjei és a 7.-től a 15.-ig rangsorolt országok második helyezettjei pályáznak. Három kieséses, oda-visszavágós selejtezőkört játszanak majd.

A további négy helyhez pedig 11.-től lefelé rangsorolt országok bajnokai mehetnek. Először egy előselejtezős minitornán a négy leggyengébb csapat egyike jut tovább, majd jön három selejtezőkör és végül a playoffkör.

A magyar bajnokság jelenleg 33. helyen áll, vagyis a minitornát ugyan kihagyja, de rögtön az első körtől csatlakozik a selejtezőkben. Annyi engedményt adott az UEFA, hogy minden kieső csapat átkerült az Európa Liga selejtezős csapatai közé.

Ha ezen keresztül a magyar bajnok beverekszi magát a csoportkörbe jövőre, az rendkívüli eredmény lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik