Foci

Letette a doktorit a Nyíregyháza játékosa

Fodor Ferenc nem tartozik azok közé a labdarúgók közé, akik beérik a focival. A hátvéd tanulni is akart, ehhez pedig azt az áldozatot is meghozta, hogy Pécs és Nyíregyháza között ingázzon. Ez a táv 500 kilométer. A befektetett munka azonban meghozta a gyömölcsét, jogi doktorrá vált szerdán a 26 éves futballista.

A bajnokság szünetei nekem az elmúlt hat évben nem nyaralással, hanem vizsgákkal teltek. Csakúgy, mint ezen a hé­ten, amikor hétfőn leállamvizsgáztam, tegnap pedig már kezdtük is a felkészülést. Meccs előtti napon már sosem tanultam, de a bajnokik után átnéztem a tananyagot, mert általában másnap vizsgáztam. Az elején még voltak nehézségeim, volt olyan vizsga, ami csak hatodszorra sikerült. De belerázódtam, és a négy államvizsgámat már bukás nélkül megcsináltam.

– idézi a Bors Fodort.

A fo­cistákról kialakult egy elég lesújtó sztereotípia, a védő ezen is szeretne javítani, de legalábbis megmutatni, hogy lehet tanulni az élsport mellett is. Az élvonalbeli futballtól 2017 tavaszán visszavonuló Horváth Zsolt is jogi doktorval rendelkezik, saját bevallása szerint ezért mindig is kívülállónak számított a futballközeg számára. Fodor egyelőre ilyesmiről nem vallott, de azért számára is szomorú az összkép.

A focival sikerült biztos anyagi helyzetet kialakítanom, de a jövőre is gondolnom kellett. A sulit önköltségen, levelezőn végeztem. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a focival megkeresett pénzből magamnak tudtam finanszírozni az is­kolát. A fiatal focistáknak is azt szoktam tanácsolni, hogy tanuljanak, de szomorú az összkép. Szörnyű, hogy vannak, akik tíz órákat képesek vi­deójátékozni, holott hasznosabban is tölthetnék az idejüket. Amikor pedig véget ér a pályafutásuk, nem tudják, mihez kezdjenek.

Fodor egyébként tanult családból származik, szülei diplomás pedagógusok, és testvére is egyetemet végzett. Ehhez a sorhoz csatlakozott most a jogi doktorrá vált a Szpari játékosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik