Foci

Egykori NB I-es játékosok igazolnak top bajnokságba

Emlékszik Josip Elezre? Na és Zé Luisra? Előbbi 2015-ben töltött fél évet a Budapest Honvédban, utóbbi pedig a 2013/14-es szezonban erősítette a Videotont. Közös ezekben a játékosokban, hogy megjárták a magyar élvonalbeli bajnokságot, valamint az is, hogy 2018 januárjában top bajnokságba szerződtek.

Elezt a Lazióból vette kölcsön a Kispest Marco Rossi kapcsolatainak hála, de csak fél évet töltött a budapesti klubban és 13 meccsen lépett pályára. A 23 éves horvát hátvéd később Dániában is megfordult kölcsönben, majd végleg a Rijeka játékosa lett, ahol kupagyőztes lett és hat Bajnokok Ligája-selejtezőn és öt Európa Liga-meccsen is játszott.

A Hannover ki is nézte magának és nyárig kölcsönvette, de opciós joga lesz végleg szerződtetni a Rijeka játékosát. A transfermarkt 2 millió euró környékére saccolja a hátvéd árát, de konkrét összegről a németek nem írnak.

Josip Elez fiatal játékos, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik, és nagy potenciált látunk benne. Több rendszerben is tud futballozni, lelkes, kemény a párharcokban, de a játékot is tudja szervezni

– idézi Horst Heldt, a Hannover sportigazgatóját a klub honlapja.

Zé Luis is a világ egyik legerősebb bajnokságában folytathatja, igaz ő nem a Bundesliga felé veheti az irányt, hanem a Premier League újonca, a Brighton and Hove Albion szeretné megszerezni. A zöld-foki-szigeteki válogatott támadó a 2013–2014-es szezonban 29 tétmeccsen tíz gólt lőtt a Videotonban, emellett öt gólpasszt is kiosztott.

A magyarországi kitérő után visszatért a Bragához, ahonnan 2015 nyarán 6.5 millió euróért a Szpartak Moszkvába igazolt. A váltás bevált, az orosz együttesben 63 meccsen 19 gól és 18 assziszt a teljesítménye, a Bajnokok Ligájában kifejezetten jól és látványosan játszott, amikor lehetőséghez jutott. Az angol csapat 22 és fél millió euróért szerződtetné az afrikai csatárt.

Nem Zé Luis lenne az első NB I-et is megjárt játékos, aki az angol élvonalba kerül a közelmúltban: 2009-ben Scott Malone még az Újpest kölcsönjátékosa volt, majd 2017-ben már a Huddersfield szerződtette csaknem 4 millió euróért. Matthew Lowton szintén 2009-ben járt Magyarországon, a Fradit a 2008/09-es idényben erősítette, ám 2012-ben már a Premier League-be, az Aston Villához igazolt. Azóta is PL-játékos, csak már a Burnley labdarúgója.

Fotó: hannover96.de

Ajánlott videó

Olvasói sztorik