Foci

Ennél a statisztikánál semmi nem adja vissza jobban a magyar futballvalóságot

Az előző szezon óta tudjuk, hogy az MLSZ fizet azoknak a kluboknak, amelyek teret adnak a fiatal focistáknak, a Honvéd például úgy lett bajnok mindenkit meglepve, hogy Bobál Dávid, Gazdag Dániel és az azóta Mezőkövesdre szerződő Koszta Márk is alapember volt, ketten közülük szinte mindig pályán voltak.

Mivel jó ideig nem lesz bajnoki itthon, érdemes megnézni, hogy az ősszel melyik klub mennyire számított a fiatalokra. Az Utanpotlassport.hu szedte össze a legfontosabb statisztikákat, amelyek elég szomorú képet mutatnak.

Az utolsó forduló például negatív rekordot hozott, a 12 csapatban összesen 8 játékos lépett pályára, nekik 455 perc jutott, de pontosabb lenne, ha úgy fogalmaznánk, hogy 5 csapatban, mivel a mezőny több mint fele lemondott arról, hogy 20 éven alulit vessen be.

A legtöbb játékpercet a 14. fordulóban kapták a fiatalok, amikor 16 játékos összesen 938 percet töltött a pályán, és a 12 csapatból csak egy nem játszatott U20-ast.

Valószínűleg sokan sejtik, hogy ez a csapat a Puskás Akadémia, amely a nyáron nyakra-főre igazolt magyar riválisoktól, valamint külföldről, és a 19 forduló alatt 26 perc jutott egy 20 éven alulinak – azt is az a Sallai Roland abszolválta, aki azóta a ciprusi APOEL-lel a BL-t is megjárta.

Az is beszédes, hogy a rangsor utolsó négy helyén a felcsútiak mellett a bajnokság első három helyezettje található, a Fradiban 404, a Videotonban 170, a Debrecenben 55 perc került a fiatalok neve mellé.

A lista élén a Haladás található 2703 perccel, a második a Vasas (2146), a harmadik a Honvéd (1745), ahol George F. Hemingway tulajdonos már az idény elején belement abba, hogy a tavalyi kettő helyett egy U20-as legyen a kezdő tagja.

Az egyéni listát az újonc Balmazújváros játékos, Haris Attila vezeti 1339 perccel, a gólok tekintetében pedig a Fradi elleni gyönyörű gólt szerző Kiss Tamás teljesített a legjobban, a mindössze 17 éves ifjonc háromszor volt eredményes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik