Foci

Puskás klubját szívatják, a többiek 88 milliárdért kaptak stadiont

Dajka Balázs
Dajka Balázs

újságíró. 2017. 11. 19. 12:27

Építsünk még több stadiont - általában minden második komment erről szól, ha a magyar válogatott vagy valamelyik klubcsapat rossz eredményt ér el. Az emberek egy részének tele a hócipője a stadionrekonstrukcióval. Most kiszámoltuk, az NB I-ben szereplő csapatok már elkészült vagy építés alatt álló otthonai nagyságrendileg összesen mennyibe kerültek. Furcsa, de egy klub mindeddig kimaradt a szórásból.
Korábban a témában:

A Luxemburg elleni csoda előtt emlékezetes fordulót rendeztek a magyar futball csúcsának számító NB I-ben. A hat bajnokiból négy meccsen fordult elő, hogy a hazai csapat drukkereinek legalább 40 kilométert kellett utazniuk. A nagy stadionépítési-, illetve felújítási láz miatt ugyanis a Haladás, a Videoton, a Diósgyőr és a Vasas is albérletbe kényszerült, úgy tűnt, ebből a négyesből a szombathelyieket kivehetjük, de aztán jött a hír, elképzelhető, miszerint a Fradi elleni meccset még az ideiglenes otthonukban, Sopronban rendezik.

Szombathelyi Haladás

A Haladás új stadionja másfél év alatt épült fel, több mint 15 milliárd forintba került, de ebben az összegben benne van az aréna mellett felhúzott multifunkcionális sportcsarnok is, amelyet a sakkozók, birkózók, ökölvívók, futsalosok, kézilabdások és röplabdázók használhatnak.

A kinézetre a Fradi- és az MTK-stadion szerelemgyerekének számító Haladás-stadion építésére első körben 8,8 milliárdot mondtak, ehhez képest a beérkezett ajánlatok közül a 13,1 milliárdos lett a befutó, és aztán még ezt is sikerült további 2 milliárddal megtolni. Cserébe legalább a csapat, amely benne játszhat olyan legendákat vonultat fel, mint Király Gábor és Halmosi Péter.

Videoton

A Videoton 2015 decemberében, a Paks elleni 1-0 alkalmával játszott utoljára a Sóstói Stadionban, a bontás után tavaly novemberben kezdődött az építés, és a kivitelező azt ígérte, 2018. június 29-én átadhatják az új stadiont. Eredetileg fél évvel korábbra, 2018 januárjára tervezték az avatást, de aztán kiderült, a stadion tizenegy éve átadott főlelátója, amely az eredeti tervek szerint megmaradt volna, statikailag nem biztonságos, ezért le kell azt is bontani és újra kell építeni.

Minderre akkor jöttek rá, amikor a három másik lelátó, amit újonnan építettek, már szerkezetét tekintve készen állt. Az eredeti költségvetés 16 milliárd forint volt, amit minden bizonnyal jócskán megdobott a lelátó lebontása és újjáépítése. A Vidi új otthonát 14 ezresre tervezik, és ahogy a Haladás stadionja, úgy ez is UEFA IV-es besorolású lesz, vagyis Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezők megrendezésére alkalmas, továbbá Bajnokok Ligája-csoportmeccseknek és U19-es, U21-es vb-döntőknek is otthont adhat. Az új stadion elkészültéig a Videoton a felcsúti Pancho Arénában játssza hazai meccseit.

Diósgyőr

A Diósgyőr Debrecenbe jár albérletbe, és a csapat szurkolói már nagyon várják, hogy végre birtokba vegyék az új katlant, amelynél a beruházás költsége 10,9 milliárd forint. A stadiont építő Market oldalán az áll, 14 798 darab vandálbiztos, felhajtható ülőhellyel felszerelt, fedett lelátójú, az UEFA IV. előírásoknak megfelelő, nemzetközi találkozók megrendezésére is alkalmas létesítményt kap a Diósgyőr.

Az új stadionban a régivel ellentétben nem lesz futópálya a gyep körül, vagyis angol mintára a nézők egészen közel ülnek majd a pályához. Az eredeti tervek szerint 15 hónap alatt kell elkészülnie a stadionnak, ez alapján elvileg még idén befejeződik az építés.

Vasas

A Vasas szurkolók jártak a legkevésbé rosszul. Nekik átmenetileg alig négy kilométerrel odébb, csak, Újpestig kell utazniuk, de a lilák elleni hazai találkozót például Dunaújvárosban rendezték. Az új Illovszky-stadiont várhatóan 2018 nyáron avatják fel az angyalföldiek, telt ház esetén 5147 drukker követheti a pályán zajló eseményeket. Szó volt arról, hogy később akár 6200 fősre is bővíthető lesz a stadion. A Vasas szurkolói azt szerették volna, ha legalább nyolcezres aréna készül, mivel akkor ők is UEFA IV-es besorolású létesítményben szotyizhatnának, és nemzetközi kupaszereplés esetén sem kellene költözni. A Vasas 7,5 milliárdot kapott az új stadionra, de az Átlátszó áprilisban azt írta, 5,24 milliárdba kerül majd.

Újpest

Az Újpesté a legrégebbi új stadion, 2001 novemberében avatták a macedónok ellen 5-0-ra megnyert barátságos meccsel, majd 2003 októberében vette fel a klub legendás csatára, Szusza Ferenc nevét. Az arénára ráfért már egy ráncfelvarrás, ami 800 millió forintért meg is történt, felújították a mosdókat, valamint a sajtó részére fenntartott részt, és új büféket alakítottak ki. A Szusza Ferenc Stadion befogadóképessége a felújítás során 13 501-ről 12 670-re csökkent, de nem ez volt az igazi probléma, hanem az, hogy a felújítás ellenére a pályabejárás során azt hozták ki, hogy nem lehet focizni a létesítményben.

Sokáig úgy tűnt, vidéken rendezik majd a márciusi Újpest-Fradi meccsét, de végül megoldódott a helyzet, és maradt a Szusza. Az ősszel aztán megint kiesett egy csontváz a szekrényből, amikor a Vasas-Haladás meccs a világítás meghibásodása miatt félbeszakadt, pedig a felújításra elköltött 800 millióból száztízet erre használtak fel.

Ferencváros

A Fradi új otthonát, a Groupama Arénát 2014 nyarán adták át, amikor a magyar rekordbajnok az angol Chelsea-t látta vendégül. A magyar válogatott otthonául is szolgáló, 23 704 férőhelyes stadion 13 hónap alatt készült el, a kormány két részletben összesen 19,5 milliárd forintot irányzott elő a stadion felhúzására, így a legnagyobb aréna egyben a legdrágább is. A 240 millióért lerakott gyepet ugyan fél év után cserélni kellett, de különösebb panaszt ezen felül nem lehetett hallani, a Depeche Mode– és a Robbie Williams-koncertek is lementek rendben.

Puskás Akadémia

A miniszterelnök szomszédságában felhúzott Pancho Aréna már önmagában kuriózum, hiszen a községben a 2010-es adatok alapján 1800-an élnek, a Puskás Akadémia viszont 3400 férőhelyes stadiont kapott, ahova így nagyjából akkor is beférnének a helyiek, ha mindenki visz magával még egy embert. A stadion 3,8 milliárdba került, ennek a 70 százaléka, vagyis 2,66 milliárd társasági adójuk egy részét felajánló magáncégektől érkezett a tao-program keretében, a maradék 30 százalékot az akadémia teremtette elő magánadományokból és hitelből, írta meg az Origo 2014 tavaszán. Azóta tudjuk, hogy a tao-pénz közpénznek számít, ráadásul az sem nóvum, hogy ebben a műfajban a Felcsút verhetetlennek számít.

Pancho Aréna (pancho aréna, )
Pancho Aréna (pancho aréna, )

Az angol FourFour Two magazin által a 12 legszebb stadion közé beválasztott felcsúti aréna 2014 májusában elázott egy hatalmas esőzés következtében, így nem lehetett lejátszani a Puskás Akadémia-Debrecen meccset, akkor a játékteret építő cég ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy ilyen mennyiségű és intenzitású eső után Európa egyetlen pályáján sem lehetne mérkőzést rendezni. Még ugyanazon év júliusában az U19-es Eb magyar-portugál meccsén is kiderült, hogy a Pancho Aréna gyepe nem bírja a vízet, idén augusztusban pedig a Videoton-Fradi rangadón többször is megadták magukat a reflektorok.

Debrecen

A Debrecen 2014 májusa óta játszik a Nagyerdei Stadionban, amelynél előzetesen 12,5 milliárd forintos költséggel számoltak, de az Átlátszó az Emmi-től kapott adatokra hivatkozva 13,5 milliárdot írt végleges összegnek. A 20 340 férőhelyes stadion impozánsra sikerült, csak éppen a csapat nem vitézkedett, az előző szezonban épphogy bennmaradt, a korábbi sikerkovács, Herczeg András aztán gatyába rázta a brigádot, amely ebben az idényben a dobogóért harcolhat.

Paks

A Paks üde színfoltja a bajnokságnak, azt is mondhatnánk, hogy az NB I Athletic Bilbaója, csak itt baszk származásúak helyett a magyar játékosokra építenek. A klub Fehérvári úti sporttelepe is épül-szépül, de a nagyjából másfél éves rekonstrukció alatt a klub nem költözik, a megszokott helyszínen játssza a hazai meccseit. Az eredetileg 1,4 milliárdra tervezett költségvetés később 2 milliárdra felkúszott, az építést pedig a felcsúti székhellyel is rendelkező, helyi stadion pályáját megépítő Pharos 95 Kft vállalta el. A fedett lelátókkal ellátott új stadion 4500 férőhelyes lesz.

Balmazújváros

A város futballcsapata története első idényét tölti az élvonalban, de még az NB II-ben szerepelt, amikor bekerült a kormány stadionfejlesztési programjába. Az akkori 400 millió mellett korábban a tao-támogatásból két ízben 160 millió, egyszer pedig 180 millió folyt be, ez összesen 900 millió, így sikerült rendbe hozni a termálvízzel (nem mindig) fűthető pályát, megcsinálni a világítást és felújítani a lelátókat. Most már a fedett lelátókon 2400 szurkoló foglalhat helyet, a csapatnak pedig szüksége van a buzdításra, hogy benn tudjon maradni.

Mezőkövesd

A Mezőkövesd sem áll valami fényesen, Tállai András NAV-elnök izgatottan dörzsölheti a tenyerét, hogy mi lesz a klubbal, amely 1,25 milliárdért kapott új stadiont. A tavaly nyáron átadott létesítményben ötezren férnek be, és a munkálatok nagy részét a már jól ismert Pharos 95 Kft. végezte el itt is.

Ha összeadjuk az egyes tételeket, akkor azt kapjuk, hogy a felsorolt 11 klub stadionja 87,75 milliárd forintba került.

Honvéd

A figyelmes olvasók kiszúrhatták, hogy egy klub kimaradt a felsorolásból, mégpedig az aktuális bajnoki címvédő, a Honvéd, amely jó ideje vár arra, hogy felújításra kerüljön a Bozsik-stadion. Pedig tavaly decemberben még azt lehetett olvasni, hogy luxuskategóriás stadiont terveznek Kispestre, és a klub be is jelentette tavasszal, hogy 2018-ban a Hidegkuti-stadion játssza a hazai meccseit.

A közbeszerzést többször is módosították, majd szeptemberben kiderült, hogy hiába tett ajánlatot két cég is – egyikük a már jól ismert Pharos -, egyikük sem tudja kihozni az építést a rendelkezésre álló 5 milliárdból. Az 5 milliárdos összeg főleg annak fényében hangzik furán, hogy George F. Hemingway tulajdonos a Digi Sport Reggeli Start című műsorában azt mondta, 11 milliárd forint kellene a stadion felhúzására.

A legszebb az egészben, hogy eredetileg 2015-ben kellett volna átadni az új stadiont, ehhez képest a Honvéd ügyeiben jól értesültnek számító blog azt írja, az új közbeszerzés még nem lett kiírva, és a stadionra szánt 5 milliárd sem lett megemelve. Pedig a tulajdonos, George F. Hemingway minden fórumon kifejezte már, hogy mekkora rajongója Orbán Viktornak, és a Bozsik-stadion páholyában rendszeresen előforduló vendég a világ legjobban futsalozó külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter. Úgy látszik, ez sem elég.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.