Foci

Fradi-ügy: szervezett támadás történt az arénában

Bejárta a sajtót a hír a napokban, hogy a szombati, Ferencváros-DVSC (2-1) bajnoki labdarúgó mérkőzésen történt tömegverekedést a Kubatov Gábor klubelnökhöz hű szurkolói csoportok egyik vezéralakja robbantotta ki. A korábbi, meg nem erősített hírek szerint a drukker kést ragadott, és megsebesített két embert. Leütötték, ezután tömegverekedés tört ki. A hatóságok később kiadott közleményeiből azonban már sejteni lehetett, ő mégsem gyanúsított az ügyben, vagyis vélhetően nem ő robbantotta ki a balhét.

Ennek kapcsán megkerestük a Fővárosi Főügyészséget, ahol arról érdeklődnünk, az eddigi információk szerint mi történt a Ferencváros-Debrecen mérkőzés szünetében, mi vezetett a csoportos dulakodáshoz. Arról tájékoztattak, hogy a jelenlegi adatok alapján – ahogyan azt az ügyészi indítvány is tartalmazta –

a földön fekvő, az elkövetők által körbe zárt sértett védekezésül használta a nála lévő kést, azzal az őt megrúgó egyik gyanúsított lábát vágta meg. A rendőrség és az ügyészség ezért az ő esetében hivatalból vizsgálja a jogos védelmi helyzet fennállását.

A 24.hu úgy tudja, a férfira 30-50 csuklyás alak rontott rá egyszerre – vélhetően szervezett támadásban.

Az ügynek egyébként két gyanúsítottja van, információink szerint egyikük a húszas, a másik támadó pedig a harmincas évei elején jár. Mindkét szurkolónak súlyos testi sértés bűntette miatt kell felelnie, miután két embert bántalmaztak. Kedden a bíró úgy döntött – egyetértve az ügyészséggel –, hogy lakhelyelhagyási tilalmat rendel el velük szemben, illetve mindketten nyomkövetőt kapnak és nem járhatnak sportrendezvényekre.

Könnyen lehet, hogy hamarosan több gyanúsítottja is lesz az ügynek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanis még hétfőn arról tájékoztatott, hogy

a folyamatban lévő nyomozás feladata tisztázni, hogy az esettel összefüggésben más személyt is terhel-e büntetőjogi felelősség.

A sérültek számát és állapotát illetően egyébként eltérő adatok állnak rendelkezésre. A  rendőrség szombaton arról tájékoztatott, hogy a dulakodásban – az addigi információk szerint – hárman sérültek meg, közülük ketten súlyosan. Később a mentők tájékoztatásából az derült ki, hogy végül négy embert kellett ellátniuk, egyiküket súlyos koponyasérüléssel, egy másik drukkert egy erősen vérző sebbel, a másik két érintettet pedig könnyű sérülésekkel. Az ügyészségi közleményben kedden két sérültről írtak, akik közül egy súlyos állapotban van.

A támadásról két videó is nyilvánosságra került, az egyik, egy rövid felvétel még vasárnap:

Egy hosszabb pedig kedden:

A rendbontás miatt összeült az MLSZ Fegyelmi Bizottsága, és végül úgy döntött, szektorbezárással és és pénzbírsággal büntetik a Ferencvárost. Az összeg 3 millió forint. Az intézkedés a B1, B2, B3 és C1 szektort érinti a soron következő három hazai NB I-es bajnoki mérkőzésen.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Olvasói sztorik