Foci

Vb-selejtező: nem lettünk Portugália Andorrája

Egri Viktor
Egri Viktor

2017. 09. 04. 11:16

Vasárnap este a Groupama Arénában a szoros eredmény (Magyarország-Portugália 0-1) ellenére sem álltunk közel hozzá, ellenben úgy játszottunk, mint aki pontosan tisztában van azzal, az ellenfél lába értékesebb.

Bernd Storck meglepetéssekkel kezdett, a szükséges változtatásokon túl is belecserélt a lettek elleni együttesbe. A leesett állak számát nyilván növelte, hogy a szokásos egy helyett, két erőcsatárt is a pályára küldött, igaz a taktikai elrendezés alapján nem egymás mellé, hanem egymás elé-mögé rendelve őket.

Eppel Márton és Priskin Tamás feladata az előreemelt és az esetlegesen szélről beívelt labdák megjátszása lett volna, jelenlétük egyáltalán nem a támadó foci diadalát jelentette, különben biztosan egy gyorsabb és ügyesebb második támadó került volna az együttesbe. A döntés hátterében az állhatott, hogy a kapitány megítélése szerint elsősorban a levegőben akadhatott volna lehetőségünk gólszerzésre. Az erőcsatár fogalma viszont mint kiderült, legalább annyira relatív mint magáé az erőé.

Attól, hogy a fakéreg ropog a talpad alatt, a mamutfenyő még nem törik szét alattad.

A csatároknak momentumaik sem voltak, és, ahogy a Priskin-féle piros lap mutatja, az ellenfél terrorizálásának feladatát sem megfelelően játszották el.

Íme az eset:


Ön szerint valóban pirosat ért Priskin Tamás megmozdulása?

Storck elképzelése egyértelmű volt, agresszív fellépéssel kell elbizonytalanítani a klasszisokat. A technikailag képzettebb ellenlábas fizikális játékkal gyűrhető le, de ha a szkanderasztal sem a te asztalod, csípni és harapni kell.

Előző heti nyilatkozataiban Storck már tett utalást arra, hogy a korábbi időszak elgondolásaihoz, azaz a védekezést mindenekfelett kezelő rendszerhez kell a csapatnak a eredményesség érdekében visszatérnie. Most ez volt ennek a módja. Az összeállítás egyéb furcsaságai is ennek szellemében születtek.

Nagy Ádám, aki az ütközésekben testalkatából adódóan sem számottevő szereplő, és aki súlytalannak bizonyult a két csapat lisszaboni találkozóján is, kikerült, ahogy a középpálya jobb oldalát is a klubcsapatában gyakran jobbhátvéd, Lovrencsics Gergő foglalta el lényegesen erősebb támadó és gyengébb védő potenciállal bíró poszt riválisaival szemben. A konzekvens döntés Dzsudzsák Balázs kihagyása lehetett volna Hangya bevetésével, de a tudás és bizalom aránya azon az oldalon máshogy oszlik el a jelöltek között.

A terv végrehajtásához a magyar együttes az első percben hozzákezdett: Fiola Attila már akkor keményen odalépett Ronaldónak.

Fiola Attila kemény volt, mint a Krupp-acél, környezetében több volt a fekvő ember, mint csendes pihenő idejében az óvodában Fotó: AFP / Attila Kisbenedek

A portugálok egy darabig nyugodtan viselték a rúgásokat, de a lelkesen blokkolni repülő magyar védők között nem találták az utat a kapu felé, leszámítva Ronaldo negyedik percben elengedett bombáját.

A legnagyobb helyzetet is a Real-klasszisa hagyta ki, amikor néhány méterről mellé csúsztatott. A vendégek türelemmel kivárták volna a vezetés megszerzésére adódó lehetőséget, de a szokatlan játékstílus kihozta őket béketűrésükből. Úgy játszottunk, ahogy a kicsik szoktak a nagyok ellen, csak néha annál is keményebben.

Először Pátkai, aztán Dzsudzsák, picit később pedig Priskin is arcon könyökölte ellenfelét. Utóbbi miatt teljesen jogosan emelkedett a játékvezető kezében a piros lap, ami azonban az első félidőből hátralévő időben a magyar csapatot segítette, ugyanis edzői utasítások nélkül a portugálok nem tudták a fórt kihasználni, a faultokat egyre nehezebben viselték, miközben a közönség által természetesen méltánytalannak ítélt kiállítás együtt tüzelte fel a magyar csapatot a lelátó népével.

A szünetben Fernando Santosnak nem volt más feladata, mint lehűteni játékosait, és tudatosítani, hogy hideg fej és hideg vér kell a győzelemhez. Ennek következtében néhány perc alatt meg is szerezték a második félidő elején a gólt. Nem az elsőt, hanem az egyetlent. Onnantól kezdve prioritásként a labdatartás szerepelt a portugál elképzelések között, mivel a végelszámolásnál fontos gólkülönbségben amúgy is szakadéknyi lemaradása van a svájci együttesnek velük szemben.

Jó, hogy nem gólkényszer alatt futballoztak a továbbiakban, viszont így a meccs is unalmassá vált: a vendégek labdát járattak, mi pedig létszámhátrányban mérsékelt kockázattal próbálkoztunk labdaszerzéssel.

A magyar válogatott különösen az első félidőben nem válogatott az eszközökben, de helytállt, miközben a vendégek is elérték céljukat. A magyar csapat ezen a meccsen nem találta el a kaput szabályos körülmények között (Fiola Attila fejese a végén lesről találta meg Rui Patriciót, a bíró előnyszabállyal engedte tovább a játékot), és 2017-ben öt meccsen csak a története legrosszabb szériáját produkáló Andorrai szintre süllyedt Lettország ellen ért el gólt.

Ezen a meccsen jól érzékelhető volt, hogy a magyar futball közegében és a közönség hozzáállásában sok minden megváltozott az előző években.

A majdnem napra pontosan nyolc évvel ezelőtt ugyancsak 1-0-ás portugál sikerrel véget ért vb-selejtező után a magyar drukkerek és a sajtó jelentős része is számon kérte Erwin Koeman kapitányon a támadó futballt, és gyávának minősítette.

Ma már az igazi játék igénye nélkül fogadja el a hasonló teljesítményt. Egy különbség azért akadt, akkor ugyanis nem kellett a portugál trénernek azt nyilatkoznia, amit most Fernando Santosnak igen: „túléltük, megúsztuk”. Senki ne tévedjen, ez nem elsősorban a pontvesztés elkerüléséről szóló megjegyzés volt: úgy játszottunk, mint aki pontosan tisztában van azzal, az ellenfél lába értékesebb.

Vajon erre gondolnak a magyar állam képviselői, amikor a nemzetstratégiai ágazatként kezelt sportról az országimázst erősítő tényezőként beszélnek?

A hátralévő két selejtezőn magunk mögött kell tartanunk a Feröer-szigeteket, ami nem lesz egyszerű, mert a papírforma alapján ehhez az utolsó fordulóban itthon majd támadni kell.

(Nyitóképen Cristiano Ronaldo és Kádár Tamás, fotó: Szalay-Berzeviczy Attila/24.hu)

Eredmény – vb-selejtező, Európa, 8. forduló, B csoport

Magyarország – Portugália 0-1 (0-0)
Groupama Aréna, Játékvezető: Danny Makkelie (holland)

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Korhut – Lovrencsics (Varga R., 78.), Elek (Pintér, 67.), Pátkai, Dzsudzsák – Priskin, Eppel (Böde, 60.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Portugália: Rui Patrício – Coentrao (Eliseu, 28.), Pepe, B. Alves, Cédric – Moutinho, J. Mário, Danilo, Martins (B. Silva, 63.) – A. Silva (Quaresma, 86.), C. Ronaldo Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző: A. Silva (48.)
Sárga lap: Pátkai (20.), Elek (45+2.), Dzsudzsák (82.), Fiola (89.) illetve Cédric (26.), Ronaldo (89.)
Piros lap: Priskin (30.)

A B-csoport további eredményei:

Lettország-Svájc 0-3 (0-1)
gólszerzők: Seferovic (9.), Dzemaili (54.), Rodriguez (58., 11-esből)

Feröer-szigetek-Andorra 1-0 (0-0)
gólszerző:
Sörensen (31.)

A csoport állása:
1. Svájc 24 pont, 2. Portugália 21, 3. Magyarország 10, 4. Feröer-szigetek 8, 5. Andorra 5, 6. Lettország 3

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.