Élő Foci

Vereség az Európa-bajnok portugáloktól, oda a focivébé

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1-0-ra kikapott Portugáliától úgy, hogy Priskin Tamás kiállítása miatt egy órán át emberhátrányban futballozott. Ezzel eldőlt, hogy már matematikai esély sincs arra, hogy odaérjünk a pótselejtezőt érő második helyre. Közben Svájc a nyolcadik mérkőzését is megnyerte, karnyújtásnyira vannak a csoportgyőzelemtől.

A magyar csapat az utolsó szalmaszálba kapaszkodott vasárnap este: ha a csapat legyőzi az Eb-győztes Portugáliát (ami még sosem sikerült), akkor maradt volna matematikai esély arra, hogy esetleg odaérjen az együttes a pótselejtezőt érő második helyre. Szalai Ádám sérülés, Bese Barnabás eltiltás miatt nem játszott. Bernd Storck támadószellemű, kétcsatáros felállásban küldte ki pályára csapatát.

Ahogy arra számítani lehetett, a portugálok már az elején nekiestek a magyar csapatnak, azonban jól tartotta magát a védelem, sorra jöttek a blokkok, ha pedig a védőkön túljutott a labda, ott volt Gulácsi. A 30. percben nehéz helyzetbe kerültünk, Priskin könyökölte le Pepét, akinek vérzett is a sebe, a magyar csatár egyből pirosat kapott.

Priskin kiállítása:

Tíz emberrel is volt egy szép lehetősége a magyar válogatott, Dzsudzsák labdája után Lovrencsics cselezett egyet a portugál kapu előtt, majd fölé lőtt. Utána André Silva lövését védte Gulácsi.

A második játékrész legelején megszerezték a vezetést a portugálok. A bal szélen verték meg a magyar védelmet, Cristiano Ronaldo ívelt középre, André Silva pedig a kapu torkából talált be.

André Silva győztes gólja:

Rögtön utána volt egy nagy egyenlítési lehetőség, de Pátkai lövése elkerülte a hosszú alsó sarkot. Innentől kezdve aztán főleg az történt, amit a portugálok akartak, ám a mieink hősiesen védekeztek, így nem volt újabb gól. A legvégén, a 93. percben még Gulácsi is előre ment egy szabadrúgásnál, Fiola fejelt végül, de középre, így nem sikerült egyenlíteni.

1-0-ra kikaptunk, ez azt jelenti, hogy már matematikai esély sincs arra, hogy kijusson a válogatott a világbajnokságra.

Ha a meccs egészét nézzük, akkor dicséretet érdemel a magyar csapata hozzáállás miatt. Viszont közben az a helyzet, hogy két fordulóval a vége előtt elszálltunk a selejtezőben, a svájciak mögött 14, a portugálok mögött 11 ponttal vagyunk elmaradva. Úgyhogy marad a harmadik hely, de közben meg a feröeriek két pontra megközelítettek minket. Az utolsó fordulóban egyébként épp magyar-feröeri mérkőzés lesz.

Közben a csoportban rendeztek egy másik mérkőzést is, ezen Lettország fogadta Svájc csapatát. A vendégek nagyon simén hozták ezt a mérkőzést is, 3-0-ra nyertek, így továbbra is hibátlanok. Két fordulóval a vége előtt három pont az előnyük Portugália előtt.

Eredmény – vb-selejtező, Európa, 8. forduló, B csoport

Groupama Aréna, Játékvezető: Danny Makkelie (holland)

Magyarország – Portugália 0-1 (0-0)

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Korhut – Lovrencsics (Varga R., 78.), Elek (Pintér, 67.), Pátkai, Dzsudzsák – Priskin, Eppel (Böde, 60.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Portugália: Rui Patrício – Coentrao (Eliseu, 28.), Pepe, B. Alves, Cédric – Moutinho, J. Mário, Danilo, Martins (B. Silva, 63.) – A. Silva (Quaresma, 86.), C. Ronaldo Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző:  A. Silva (48.)

Sárga lap: Pátkai (20.), Elek (45+2.), Dzsudzsák (82.), Fiola (89.) illetve Cédric (26.), Ronaldo (89.)

Piros lap: Priskin (30.)


Lettország-Svájc 0-3 (0-1)

gólszerzők: Seferovic (9.), Dzemaili (54.), Rodriguez (58., 11-esből)

A csoport állása: 1. Svájc 24 pont, 2. Portugália 21, 3. Magyarország 10, 4. Feröer-szigetek 8, 5. Andorra 5, 6. Lettország 3

Kikaptunk az Európa-bajnok portugáloktól, oda a vébé

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1-0-ra kikapott Portugáliától úgy, hogy Priskin Tamás kiállítása miatt egy órán át emberhátrányban futballozott. Ezzel eldőlt, hogy már matematikai esély sincs arra, hogy odaérjünk a pótselejtezőt érő második helyre. Közben Svájc a nyolcadik mérkőzését is megnyerte, karnyújtásnyira vannak a csoportgyőzelemtől.

Fiola mit blokkolt, te jó ég!

Ronaldo vette le a labdát a tizenhatosunkon belül, még meg is nézhette, hová lő, de érkezett a bevetődő Fiola és a testéről fölé pattant a labda.

De kellett ez Gulácsitól

Egy gyors portugál akció végén Joao Mario centerezett, Kádár blokkolta a passzt, de a labda a kapunk felé pattant, de Gulácsi még időben vissza tudott vetődni és megfogta azt.

Portugál lábakon a labda

Most jött a statisztika, 67 százalékban a vendégeknél van a labda. Mondjuk ez a két csapat erejét és a portugál létszámfölényt nézve nem meglepő. A magyar drukkerek közben épp rázendítettek és biztatják a fiúkat.

Még egy magyar csere

A középpályán frissített Storck, Elek helyett Pintér érkezik az utolsó bő 20 percre.

Itt az első magyar csere

Eppel hagyja el a pályát, a közönségkedvenc Böde kap ismét bizonyítási lehetőséget. Ez a 18. válogatott mérkőzése.

Folytatódik a portugál nyomás

Nem lesz könnyű ez a második félidő, főleg így, hogy a portugálok vezetnek és már sokkal nyugodtabban focizhatnak. Azóta is támadgatnak, még ha a magyar blokkok továbbra is a helyükön vannak.

Óriási egyenlítési lehetőség!

Egy középre tett labda Eppelről pattant el, de pont Pátkai elé, aki kapásból, külsővel lőtt, nem sokkal tévesztette el a hosszú alsó sarkot.

Fiola nem szívbajos

Martins kerülte meg Korhutot a jobb szélen, középre adott, Fiola pedig angyali nyugalommal fejelte a labdát Gulácsi kezei közé.

Itt a meccs helyzete

Nagy nehezen eljutott a labda a lesgyanús helyzetben álló André Silvához, aki kissé kiszorított helyzetből lőtt, Gulácsi védett, Elek meg tisztázott.

Vége az első félidőnek

Az imént szabadrúgást Ronaldo a sorfalba lőtte, majd a duplázásból sem tudtak veszélyt teremteni a vendégek, úgyhogy maradt a 0-0. Nem rossz a magyar csapat, szívósan küzdünk, még Priskin kiállítása után tíz emberrel is. Nehéz 45 perc jön, de ugyanígy kell hozzáállni. Addig is szusszanjunk egyet,

Elek sárgult be

Egy szabálytalanság után reklamálta ki magának. 18-ról lőhetnek szabadrúgást a portugálok.

Olvasói sztorik