Foci

Magyar-lett: szép, szép, de Portugália más kávéház

A Bernd Storck vezette magyar labdarúgó-válogatott a csütörtök esti vb-selejtezőt (Magyarország-Lettország 3-1)végig kontroll alatt tartotta, így kijelenthető, magabiztosan győzte le a csoportutolsó lett válogatottat.

Már a keret összeállítása jelezte, Brend Storck próbálkozott ugyan fiatalítással, de belátta, nincs utánpótlás. Ezért a magyar futball nem képes arra, mint a német, hogy a B-csapat ugyanúgy, ugyanolyan stílusban és eredményességgel játsszon, mint az A. Ezt Andorrában tapasztaltuk meg mindannyian.

A meccs tétje így nem lehetett más, mint az elveszett szurkolói bizalom visszaszerzése, másképp: a válogatottnak sikerül-e visszatalálni arra az útra, amely a 2016-os, franciaországi Eb-sikereket hozta?

A Groupama Arénában csütörtök este látottak alapján leszögezhetjük: az irány, amit újra felvett csapatunk, jó. Az már másik kérdés, hogy ez mire lesz elegendő a portugálok ellen.

Nagy iramban kezdtük a mérkőzést, érezhető volt, hogy Dzsudzsák Balázsék égnek a bizonyítási vágytól. Az első percekben a kapujukhoz szegezték támadóink az ellenfelet, világosan kirajzolódtak azok az elképzelések, amelyekkel Bernd Storck pályára küldte játékosait.

Mik is voltak ezek az elképzelések?

Az első és legfontosabb az ellenfél nyomás alá helyezése letámadással, már a lettek térfélén. Pontosan látszott, hogy kiemelten figyeltünk a labdavesztések utáni azonnali visszatámadásokra, amelyekből aztán rengeteg helyzetet dolgoztak ki támadóink.

A játékosok meccs utáni nyilatkozata is megerősítette, stratégiai alappillérként figyeltünk az erős szárnyjátékra, a támadásokat a felfutó szélsővédők segítették. A magyar válogatott bal oldala, a Korhut, Dzsudzsák kettős komoly veszélyt jelentett az ellenfél kapujára.

Váltásaikkal, ürestér-képzésükkel, kombinációikkal sokkal nagyobb zavart okoztak a letteknek, mint a jobb oldalunk. Arról nem is beszélve, hogy a baloldali beadások majd’ mindig veszélyt jelentettek, míg a másik szélről ez nem mondható el. Sőt.

A lettek – szakítva az „orosz iskola” hagyományaival – nem kontráztak, nem viharsebes, lerohanásos támadásokat vezettek megpróbálták kombinációból felépíteni támadásaikat. Ám mindezt teljesen kezdetleges eszközökkel tették, ezzel is elősegítve labdaszerzéseinket: a segítő játékosaik gyakran álltak egy helyben, túl nagyra engedték a labdát birtokló és támogató játékos távolságát és rosszul határozták meg annak szögét.

Góljainkat pontrúgás után szereztük, ami abból a szempontból mindenképpen pozitívum, hogy feltehetőleg a portugálok ellen is így lesz a legkönnyebb helyzetet kialakítanunk. Ennek egyszerű okai vannak: a portugál védelem kemény és fegyelmezett, tele profikkal. Az Eb-győzelem is nagyrészt a kiválóan begyakorolt csapatszintű védekezésüknek köszönhető. Ez azóta nem változott, a portugál hátvédek nem koptak, a magyar támadóknak Szalai Ádám hiányában még nehezebb dolguk lesz vasárnap.

Ezért aztán olyan hibát végképp nem engedhetünk meg magunknak, mint a 39. percben. Kádár passza után Korhut rossz technikával, külsővel, röviden adta haza a labdát, egy teljesen ártatlan szituációból kaptunk gólt.

Az első félidőben játékunk ennek ellenére folyamatos, gördülékeny maradt mindvégig.

A második játékrészben viszont a lettek sokkal agresszívebben védekeztek (első félidőben hétszer, a másodikban tizenháromszor szabálytalankodtak). Ez széttördelte a magyar válogatott játékát, és láthatóan ki is zökkentette Dzsudzsákékat.

Gulácsi Péternek a 48. percben két óriási bravúrt kellett bemutatnia ahhoz, hogy ne legyen 2-2.

Szalai Ádám hiánya pótolhatatlannak látszik

Szalai Ádám kiválóan játszott, ezért is kár, hogy megsérült. Igazi erőcsatárként működött, a játéka óriási kalamajkát okozott a védőknek. Ezt a szintet sem Böde Dánieltől, sem Eppel Mártontól, de Priskin Tamástól nem várhatjuk el – pedig Portugália ellen nagy szükség lenne egy olyan kellemetlenkedő támadóra, mint Szalai.

Mindenképpen ki kell emelnünk a Pátkai Máté, Nagy Ádám kettős játékát. A két középpályás folyamatosan biztosította a labda cirkulációját, így a labdabirtoklási fölényt is.

A meccs egyik legszebb jelenetét Dzsudzsák Balázs indítása idézte elő, aki a régi nagyokat idézve (Tóth András – Újpest, Kocsis Lajos – Honvéd, Ebedli Zoltán – FTC, Détári Lajos -Honvéd, Pásztor József – Békéscsaba) varázsolt óriási labdát Lovrencsics Gergő lábára. Ha ebből többet vállalnák, talán változatosabbá és kiszámíthatatlanabbá tenné a magyar válogatott játékát.

Összegezve megállapíthatjuk: Szalai sérülését leszámítva a lettek elleni meccs jó alapként szolgált a portugálok elleni vasárnapi derbire. Kemény menet lesz.

Világbajnoki selejtező, B csoport, eredmények és tabella

Magyarország-Lettország 3-1
Budapest, Groupama Aréna, 20 000 néző. Vezette: Aranovszkij (ukrán)
Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Varga R. (Lovrencsics G., 86.), Stieber Z. (Elek Á., 74.), Dzsudzsák – Szalai Á. (Böde, 66.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Lettország: Vanins – Freimanis, Kolesovs, Gorkss, Maksimenko, Solovjovs – Indrans, Vardanjans, Kazacoks (Visnakovs, 72.) – D. Ikaunieks (Rakels, 72.), Sabala (Gutkovskis, 86.). Szövetségi kapitány: Aleksandrs Starkovs
Gólszerző: Kádár (6.), Szalai Á. (26.), Solovjovs (68. – öngól), ill. Freimanis (40.)

További mérkőzések a B-csoportból:
Svájc-Andorra 3-0
Portugália-Feröer-szigetek 5-1

Tabella:

1. Svájc 21 pont
2. Portugália 18 pont
3. Magyarország 10 pont
4. Feröer-szigetek 5 pont
5. Andorra 4 pont
6. Lettország 3 pont

További eredmények:

Európai vb-selejtezők, 7. forduló:
A csoport:
Franciaország-Hollandia 4-0 (1-0)
Luxemburg-Fehéroroszország 1-0 (0-0)
Bulgária-Svédország 3-2 (2-2)
Az állás: 1. Franciaország 16 pont, 2. Svédország 13, 3. Bulgária 12, 4. Hollandia 10, 5. Fehéroroszország 5, 6. Luxemburg 4

H csoport:
Belgium-Gibraltár 9-0 (6-0)
Ciprus – Bosznia-Hercegovina 3-2 (0-2)
Görögország-Észtország 0-0
Az állás: 1. Belgium 19 pont, 2. Görögország 13, 3. Bosznia-Hercegovina 11, 4. Ciprus 10, 5. Észtország 5, 6. Gibraltár 0

Dél-amerikai selejtező, 15. forduló:
Venezuela-Kolumbia 0-0
Chile-Paraguay 0-3 (0-1)
Uruguay-Argentína 0-0
Brazília-Ecuador 2-0 (0-0)
Peru-Bolívia 2-1 (0-0)

A dél-amerikai selejtező állása: 1. (már vb-résztvevő) Brazília 36 pont, 2. Kolumbia 25, 3. Uruguay 24 (26-17), 4. Chile 23 (24-22), 5. Argentína 23 (15-14), 6. Peru 21 (24-24), 7. Paraguay 21 (16-21), 8. Ecuador 20, 9. Bolívia 10, 10. Venezuela 7

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik