Foci

Kezdődik a Premier League, a hatcsapatos bajnokság

Két éve a Leicester City csodát tett, de a pénteken rajtoló angol pontvadászat kapcsán nincs értelme meglepetésbajnokról fantáziálni. Szezon előtti nagy beharangozó.

Az Arsenal-Leicester City találkozóval pénteken rajtol az angol Premier League, amely 1992-ben indult, így a mostani a 26. bajnoki évad. Írásunkban tizenegy pontban foglaljuk össze az előttünk álló bajnokság főbb kérdéseit, a végén pedig kísérletet teszünk a lehetetlenre: megjósoljuk a bajnokság végeredményét.

1. Meglepetéscsapatok

Mindjárt az elején furcsát állítunk: a Premier League egy hatcsapatos bajnokság.

A top6 (a Chelsea, a bajnoki cím védője, a Manchester City, a Tottenham, a Manchester United, a Liverpool és az Arsenal) összértéke 3,3 milliárd font, a maradék 14 csapaté összesen 2,1 milliárd, ezért nincs értelme meglepetésbajnokról fantáziálni. Még akkor sincs, ha két éve a Leicester minden idők legváratlanabb bajnoka lett: ötezer az egyhez volt a rajtnál az odds, ami a klub egy-két őrült fanatikusának, vagy hóbortos szerencsevadászoknak elég komoly pénzt hozott a konyhára.

A Premier League-ben tehát a meglepetést, egy hetedik, Európa Liga-hely elcsípése, vagy egy kiesőjelölt várakozáson felüli szereplése, illetve egy újonc csapat menetelése jelentheti.

2. Az újoncok

A Brighton and Hove Albion FC (BHAFC) az utóbbi időkben háromszor jutott el a Premier League kapujába, de mindannyiszor elbukott a playoffban. Tavaly nem bízták a véletlenre és 1983 óta először, 93 ponttal, egy ponttal a Newcastle mögött végezve, visszajutottak a Premier League-be.

Newcastle United:

A “Szarkák” három ok miatt se számítanak tipikus feljutónak:
♦ A száznegyven milliós keret hat csapatnál is erősebb, a másik két újonc, a Brighton és a Huddersfield kerete együtt ér 120 milliót. Eddig 36 milliót költöttek játékosokra. Csak összehasonlításképpen a Liverpool vagy az Arsenal ötven milliót költött.

♦ Rafa Benitez, aki rendkívül szimpatikus módon a Championshipben is maradt a csapatnál, komoly terveket sző. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy tízmillió fontot se sajnált tavaly a Crystal Palace-t otthagyó Dwight Gayle-ért, aki 23 góllal meg is hálálta a bizalmat.

♦ Pénz, pénz, pénz: a Championshipben a csapat egyes források szerint 75 millió fontot költött éves szinten csak a fizetésekre. Ez egyrészt több. mint duplája egy komolyabb másodosztályú csapatnak, de tavaly ezzel a Leicester, West Ham szintű Premier League-középcsapatokat is beérték volna! Ezek miatt egyértelmű, hogy a Newcastle egy nagyobb kaliberű csapat és simán bent kell hogy maradjon, ami borítékolható.

Chris Hughton edző, aki játékosként kis híján háromszáz meccset játszott a Tottenhamnél, a Newcastle-t korábban egyszer már feljuttatta, így Mick McCarthy után a második olyan mester, akinek két különböző csapattal is sikerült ez a bravúr. A másik sikerkovács a tulajdonos, Tony Bloom – ő a pókerrajongóknak lehet ismerős –, aki több mint 300 millió fontot fektetett a csapatba.

A “sirályok” (the Seagulls, ez a BHAFC beceneve) otthon szinte verhetetlenek voltak, 17 meccsnél többet egész Európában nem nyert senki (jó, a Championshipben 23 hazai találkozó van), és összesen csak 40 gólt kaptak 46 meccsen. Egy jobbára 4-4-2-es felállásban futballozó, kontrajátékra építő csapatról beszélünk, amelyiknél Glenn Murray (20 gól a Championshipben) és az év játékosa, a francia Anthony Knockaert (15 gól, 9 gólpassz) viszi a prímet. Knockaert szélsőjátékára és cselezőképességére (206 sikeres csellel harmadik lett a Championshipben) építhetnek, de úgy tűnik van B-terv is. A nyáron igazolt ingolstadti duó Pascal Groß és Markus Suttner a szélről belőtt labdák nagy mesterei: 67 és 45 jó beadással a Bundesliga első illetve harmadik helyét foglalták el. Az ábrákon a tizenhatosra beérkező kulcspasszaikat (amiből lövés lett) láthatjuk.

Glenn Murray, vagy a csatártársak, az izraeli Tomer Hemed (11 gól fél idény alatt) és Sam Baldock (11 gól) ezekre sokszor odaérhetnek.

Természetesen nem várunk csodát, de a BHAFC elkerülheti a kiesést, és ha a tavalyi EPL tabellát vesszük alapul (a nyolcadik Southampton és a 17. Watford között hat pont volt a különbség), akár a 10-12. helyre is berepülhetnek a “sirályok”.

Huddersfield Town:

A  harmadik újonc, a Huddersfield Town szinte szöges ellentéte a Newcastle-nek: a tavalyi Championship kezdetekor a 19 milliós keretükkel a 24 csapat közül csak a 21. helyen szerénykedtek. Ám David Wagner a Borussia Dortmund tartalékcsapatának korábbi edzője, mellesleg Jürgen Klopp legjobb barátja nemcsak bent tartotta a kiscsapatot, de egy Klopphoz hasonló letámadós stílussal és némi szerencsével, tizenegyesekkel verve a Reading-et, egyenest a Premier League-be vezette.

A németes vonal egyébként is jellemző a Huddersfieldre, hiszen öt német játékosa mellett például a csapat gólkirálya Elias Kachunga az Ingolstadtban lett ismert játékos. A keret jelenleg ötvenmilliót ér, ez a ligában tök utolsó és húszmillióval kevesebb, mint a Brighton. Annak ellenére igaz ez, hogy 22 millió fontot költöttek két nagy igazolásra: a Montpellierből 13 millióért érkező támadó Steve Mounie 14 gólig jutott első franciaországi idényében, míg a 25 éves Tom Ince, a volt United és angol válogatott futballista Paul Ince fia 9 millióért hagyta ott a Derby County-t.

Mellettük szól még a nagyon komoly taktikai felkészültséggel rendelkező stáb – Christoph Bühler a Dortmund és a Hoffenheim utánpótlásában is megfordult, míg Mike Marsh a Liverpoolnál Brendan Rodgers pályaedzője volt. De a bloggerek között rendkívül jól csengő spielverlagerung.com két kiváló fiatal elemzője is a stáb tagja. Ennek ellenére kevesen várják a bennmaradást a Huddersfieldtől, így valami nagy csodának kéne történnie, hogy ne essenek ki.

3. Kiesőjelöltek

A Burnley már tavaly is nagyjából minden statisztikai mutató szerint kiesőhelyen kellett volna, hogy végezzen, de olyan meccsekkel, mint a Liverpool elleni 2-0, amikor 20%-ban volt náluk a labda és cirka két lövésből két gólt lőttek, megmenekült. Tom Heaton kapusnak 141-szer kellett védenie összesen, ebből a Manchester United elleni 11 bravúr önmagáért beszél.

A csapat másik sztárja Michael Keane középső védő volt, aki viszont 24 millió fontért az Evertonhoz került. Eddig még csak Jack Cork érkezett a középpályára a Swanseaból és a veterán Jonathan Walterstől se várjunk túl sokat. Ha az erős és komoly kerettel rendelkező Newcastle (140 millióra taksálja őket a Transfermarkt, míg a Burnleyt csak 82-re) és a meglepetéscsapat Brighton is simán bennmarad, akkor bizony nagy eséllyel valamelyik tavalyi megmenekülő esik majd ki, és ez a Burnley lesz.

Nagyon sűrű az alja a ligának és az újonc, kis költségvetéssel rendelkező Huddersfield, de akár a tavaly megmenekülő Crystal Palace, Watford duó is simán kizúghat.

4. Mire mehetnek a magyarok?

Semmire, lévén a négy topliga közül, itt állunk a legrosszabbul: jelenleg nincs élvonalbeli magyar játékos, hacsak Rafa Benítez el nem csábítja Gulácsi Pétert a Newcastle-be. Mondjuk erősen csodálkoznánk, ha a BL-részvevő lipcseiektől elkívánkozna a magyar válogatott kapusa.

5. Az átigazolási piac nyertesei, illetve vesztesei

Elöljáróban szögezzük le, egy-egy példát citálunk elő mindkettőre, de nem feltétlenül a legnagyobb nyertest és vesztest.

Vesztes. Nehéz kimondott vesztest találni, hiszen a liga pénzügyi lehetőségei szinte korlátlanok. Minden csapat alaphangon évi 106 millió fonttal részesedik a közvetítési jogdíjakból, ami lehetővé teszi, hogy még a feljutó Huddersfield is szemrebbenés nélkül elköltsön 30-40 millió fontot az új igazolásokra. Így a mezőnyben eloszlanak a nagy igazolások. A Tottenham talán az egyetlen csapat, amelyik senkit sem igazolt, viszont Kyle Walkert 43 millióért elengedte a Manchester Cityhez. Igaz, náluk amúgy sem szokás sokat költeni, mint azt a mellékelt ábra mutatja.

Forrás: facebook.com/eurosport

A Transfermarkt adatai szerint a Premier League majdnem egy milliárd eurót (!) költött már játékosokra az átigazolási szezonban, de az eladások után ebből 500 millió mínusz jött létre. Ez klubonként -25 millió, viszont a Spurs (Nabil Bentaleb végleg a Schalkéé lett) plusz 76 milliónál jár. Ez Daniel Levy és az előzmények (Bale, Modric) fényében nem meglepő, de meglátjuk, hogy mire lesz elég a hatcsapatos küzdelemben a bajnokságért!

Nyertes:

A Manchester United védelme mindenképp erősödött a svéd Victor Lindelöffel, és a többi poszton is 2-3 jó játékos bevethető. A  nyár egyik kérdése volt, hogy miként fogja Mourinho megoldani a védekező középpályás posztot, mert tavaly a 36 éves Michael Carrick talán még mindig a legjobb megoldás volt, viszont ő heti egy meccsnél többet nem bírt. Nemanja Matic kvalitásaival még a Chelsea-ből tisztában volt Jose és negyvenmillióért sikerült is megszereznie a szerbet. Amúgy a Pogba, Herrera kettős elég biztosnak tűnik és Juan Mata mellé a kölcsönből visszatért Andreas Pereira és a tavaly mellőzött Henrik Mkhitaryan férhet oda támadni. Anthony Martialért többek között az Inter is bejelentkezett és a felkészülési meccsek alapján elég jó formában van.

Marcus Rashford
Fotó: Getty Images/Ian Walton

Marcus Rashford, vagy Jessie Lingard kezdhet a másik szélen és persze Romelu Lukakura vár az a kellemetlen feladat, hogy 72 milliós igazolásként Zlatan Ibrahimovicot pótolja. Hát, nem irigyeljük a feladatért, de az tény, hogy ez a megerősödött United bejelentkezett a bajnoki címért.

6. Insider infó?- Everton

James Yorke a Statsbomb nevű elemző-tanácsadó oldal főszerkesztője és az ESPN bennfentese szerint az Everton és Ronald Koeman rengeteget költött, de nem biztos, hogy erősödött. A Unitedbe távozó Romelu Lukakuért kapott 72 millió fontot szépen vissza is forgatták: Jordan Pickford (24) kapus és Michael Keane (23) középhátvéd az angol válogatottban is megfordult már, így a 49 millió talán nem is olyan vészes. A volt Barcás Sandro Ramirez (22) tavaly nagy szezont futott a Malagával (14 gól), míg Davy Klaassen (24) az Európa Liga döntőig menetelő Ajaxban hozott össze 16 gólt és tíz gólpasszt.

Ebbe a kontextusba nehezen illik bele Wayne Rooney, de a nagy visszatérés a nevelőklubjába mindenképpen legalább remek pr-fogás lehet. Még egy érdekesség: Ross Barkley (23) lehet a harmadik nagy tehetség, akit a liverpooliak nagy pénzért eladnak, mivel Koeman nem számít rá. A zuhanyhíradó szerint 25-50 milliót is adna érte hat(!!) klub, és így talán Gylfi Sigurdssonra (29) is lesz pénz. Ez se biztos, hogy jó ötlet és nem mellesleg akkor miért vették Klaassent?

Mindenesetre Lukaku góljait és teljesítményét nehéz lesz pótolni, de Koeman jobban tette volna, ha egy virtigli középcsatárt vesz, ahelyett, hogy Rooney-t vagy Sandrót próbálna ki ott. Rooney mindenképpen hasznos játékos lehet még ezen a szinten, de a középpályáról előre kell tolni, mert ott haszontalan.

Bár megértem, hogy a hat élcsapat lehetetlenné tette az Everton helyzetét, de ez az egész kicsit olyan, mint amikor a hetedik legjobb csapat pont elég jó játékosokat vesz ahhoz, hogy pont hetedik legyen

– értékelt James Yorke.

7. Az év felfedezettjei lehetnek

Tammy Abraham a Chelsea akadémiáján nevelkedett. A minap volt öt éve, hogy az azóta már pár százmillióban kerülő Kevin de Bruyne-el (City) és Romelu Lukakuval (United) még egy csapatban játszott a PSG elleni felkészülési meccsen. De mivel arrafelé a fiatalok nem sok játéklehetőséget kapnak Abraham 18 évesen a Bristol Citybe került. A Championshipben 23 gólig (összesen 26-ig) jutott a hórihorgas csatár és a Swansea idén kölcsön is vette, a videókat és statisztikáit elnézve nem lenne meglepetés, ha 15 gól körül termelne.

8. Edző, akit istenítenek, vagy elsőként kirúgnak?

Ebben a kategóriában is óriási a top6 fölénye, és valami nagyon drasztikusat (lásd Mourinho 15/16-os pocsék idényét a Chelsea-vel) kéne húznia valakinek, hogy kirúgják, tehát itt is kicsit “mélyebbről” kezdünk.

  1. Elsőként kirúghatják Slaven Bilicet, akit a fogadóirodák öt a kettőhöz adnak. Nála már tavaly is nagyon rezgett a léc. Tény, hogy a West Hamhez érkezett Joe Hart, Marko Arnautovic és Chicharito is, de a kalapácsosoknál tavaly is nagy fejetlenség volt. Nem menne csodaszámba, ha Bilic nem érné meg az idény végét.
  2. Franck de Boer, aki az Interrel csúnyán leszerepelt, most a Crystal Palace kispadjára ült le, és a nyolcszoros odds talán még kevés is a bukására. Jairo Riedewalddal az Ajaxból ismerhetik egymást és idekerült még Ruben Loftus-Cheek is a Chelsea-ből, de ez finoman szólva sem garancia a sikerre vagy arra, hogy a Palace bennmaradjon, de Boer meg a kispadon.
  3. Marco Silvára, aki tavaly a rettenetesen kezdő Hull Cityvel (18 meccs, 21 pont) majdnem csodát tett, két nappal a Hull kiesése után már le is csapott Watford, amely Walter Mazzari alatt pocsékul teljesített (17. hely). Talán nem jó előjel, hogy a csapat sztárját Troy Deeney-t már kvázi ki is rakta a keretből. A portugál mester a volt Unitedes Tom Cleverley (legutóbb Everton) után az angol U21-es csapat középpályásat Will Hughest is nyolcmillió fontért vette meg és egy bravúros bentmaradással nagyot alkothatna.

9. A leginnovatívabb csapat

A Swansea, ez a walesi kiscsapat a Las Palmas motorját Roque Mesát és a Chelsea kölcsönhadsereg egyik fiatal reménységét, a fentebb már említett Tammy Abrahamet szerezte meg. A “Kanári szigetek Xavi-ja” évek óta az egyik legalulértékeltebb középpályása a spanyol bajnokságnak és 91%-os passzhatékonyság mellett, nála többet csak Toni Kroos és Stephen N’Zonzi passzolt, átlagban 71-szer meccsenként! Finoman szólva is klasszisokkal jobb lesz, mint a Burnley-be távozó Jack Cork és valószínűleg a spanyol házi gólkirállyal, a rutinos Fernando Llorentével is megértik egymást.

Ha Llorentének nem megy, akkor ott van az egy évre kölcsönvett Abraham. Ő 19 évesen 23 gólt vágott a Bristol City színeiben a Championshipben és a 190 centis játékost a jövő nagy angol csatártehetségének tartják a szakértők. Nagy kérdés, hogy Gylfi Sigurdssont meg tudják-e tartani, de az ötvenmilliós vételárral sikerült eddig mindenkit elriasztani.

Gylfi Sigurdsson
Fotó: Athena Pictures/Getty Images

10. A legnagyobb csalódás lesz

Bár a csalódás szó sokszor elcsépelt, de itt az angol bajnokságban évente 5-6 csapatnak reális esélye van a végső győzelemre. Ebből kifolyólag 4-5-en csalódottak lesznek, főleg, ha egy Leicester szintű csapat megtréfál mindenkit. Gyaníthatóan a nagy hatosból az utóbbi két szezonban túlteljesítő Tottenhamnél lenne a legkisebb mértékű az elkeseredettség. Az Arsenalnál egyelőre túlélte a nyarat Wenger, sőt a nagy sztárokat (Sanchez, Özil) is sikerült megtartani. Kolasinac és Lacazette érkezésével erősödtek az Ágyúsok, de maximum a top4 lehet számukra a realitás.

A Liverpool és a United is lassan a mézeshetek végén jár Kloppal és Mourinhóval és egy esetleges gyengébb kezdés után hamar előjöhetnek a vészmadarak.

Mo Salah személyében egy a csapatába remekül illő gyors, agresszív, kiválóan letámadó és gólerős csatárt igazolt a Pool, de a védelme továbbra sem acélos középen. A Klopp-féle heavy metal letámadáshoz nélkülözhetetlenek a jó középső védők és ebből biza kevés van a vörösöknél. A Pool kerete már tavaly is vékonynak látszott e téren, amit az is bizonyított, hogy Mané kiválásával mélyrepülésbe kezdtek. Mivel sem balhátvédet, sem középső védőt nem tudtak igazolni, valamint kapusposzton sincs minden teljesen rendben, könnyen meglehet, hogy nem lesznek benne a BL-indulást érő első négyben (City, Chelsea, United, Tottenham).

11. Ki nyeri a bajnokságot és miért?

Nagy valószínűséggel három csapat küzd az első helyért. A nyáron iszonyatosan megerősödött City – Guardiola mester 200 millióval lehet, hogy kimaxolta a hitelkártyáját! –, a több fronton is küzdő Chelsea-vel, illetve a felturbózott Uniteddel fog meccselni. Pep két komoly hiányosságot is orvosolt: a botrányos szezont futó Claudio Bravo helyére a Benficás Ederson jött, míg az öregedő szélsővédők (Clichy, Sagna, Zabaleta, Jesus Navas) helyére Kyle Walker személyében a Premiership talán legjobb jobbhátvédjét igazolta, míg Benjamin Mendyvel a világ talán legjobban beadó balbekkje jött.

A Real Madridtól érkező Danilo mindkét szélső védő poszton bevethető és jó eséllyel fontos szerepe lesz a többfrontos harcban. Bernardo Silva leigazolása is nagy húzás lehet, sokan David Silva utódját látják a monacói zseniben. Úgy néz ki, hogy Pep nem arra játszik, hogy sikerül elkerülni egy komolyabb sérülést (de Bruyne, Silva, Aguero), mert az valószínűleg a modern foci meccsdömpingjében elkerülhetetlen. Viszont egy jó B-tervvel, egy erős kerettel (641 millióval vezetik a Ligát, a Transfermarkt szerint), és egy-két tavaly igazolt játékos beérésével (Leroy Sané, Gabriel Jesus), némi szerencsével (Ilkay Gündogan, Vincent Kompany egészséges marad?) a bajnoki cím reális cél.

A statisztikusok, bukmékerek és a számok is mind Peppel vannak, de Conte és Mourinho is feljött.A bukmékerek is 2.88-as szorzóval adják a City bajnoki címét, míg a Chelsea győzelmére 4.5-ös oddszot kínálnak. A fentebb említett Manchester United Matic megszerzésével ugyanerre a szintre tornázta fel magát.

A Tottenham nyolcszoros-kilencszeres, az Arsenal-Liverpool tíz-tizenkétszeres pénzt fizet. Mi is hajlunk afelé, hogy 2018 májusának végén a Manchester City ül a liga trónjára.

Kiemelt kép: AFP/Ben Stansall

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik