Foci

A Leicester bajnoki címe valószerűtlenebb, mint a Loch Ness-i szörny megtalálása

Leicester City Premier League bajnoki címe az angol fogadóirodák csődje.

Ünnepel az 1884-ben alapított Leicester City. Miután a Premier League hétfő esti rangadóján Londonban a Tottenham  2-0-as félidei vezetése ellenére kiengedte a kezéből a győzelmet a Chelsea ellen (2-2) eldőlt, hogy a ez a nagyjából 300 ezer lakosú East Midlands-i kisváros átírta a futball racionalitását.

A Leicester City történelmi sikere, első angol bajnoki címe népmesei üzenetet hordoz, a pénz vezérelte világban olykor a “legkisebb gyermek” is képes labdába rúgni, mi több nyerni. Született is egy-két remek mém a témában. Például.

https://twitter.com/_rubenruiz/status/727347564379537408

Ellenben az, hogy a 64 éves Claudio Ranieri, Carlo Ancelotti és Roberto Mancini után harmadik olasz trénerként nyerte meg a Premier League-et, a zajos sportsikeren kívül hordoz magában még egy apró kis érdekességet.

A szezon előtt ugyanis egyes fogadóirodák 5000-1-es nyereményesélyt is kiírtak arra a lehetőségre, hogy a Leicester nyeri a bajnokságot. Gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartották a “Rókák” bajnoki címét, és így a maguk szempontjából szinte kockázatmentesnek tekintették az erre kínált fogadójátékot.

Ezért nyilatkozhatta a Financial Timesnak az egyik országos fogadóhálózat, a Coral szóvivője még a hétfő esti Chelsea-Tottenham meccs előtt:

ha a Leicester végez a tabella első helyén, az a brit fogadóipar történetének legnagyobb sokkja lesz.

Az lett. Csak a Coralnak nettó 1,7 millió fontjába került a Leicester diadala, de van olyan fogadóhálózat, amely 10 millió fontot, a teljes brit fogadóipar pedig várhatóan 50 millió fontot fog kifizetni az erre feltett tétekre.

A Coral szakértője szerint a Leicester City bajnoki címe át fogja alakítani a fogadási tétek kiírásának gyakorlatát, és a fogadóirodák valószínűleg soha többé semmire nem kínálnak 5000-1-es oddsokat.

A fogadási hálózatok még a Loch Ness legendás szörnyetegének megtalálását is tízszer valószínűbbnek tartották, mint azt, hogy a Leicester City lesz a Premier League idei bajnoka. “Nessie” fellelésére ugyanis 500-1-es nyereményeséllyel lehetett fogadásokat kötni a bajnoki szezon elején.

Ugyanilyen nyereményígérettel kínálták fogadásra azt, hogy Simon Cowell, a televíziós tehetségkutató műsorairól ismert világhírű brit producer lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, és arra is csak 2000-1-es odds mellett – vagyis a Leicester bajnoki címére ajánlott legnagyobb nyereményesélynek nem egészen a felével – lehetett fogadást kötni, hogy Elvis Presley élve előkerül.

Leicester City végső győzelmét – ennél nagyobb futballsztori ebben a szezonban, sőt, egy ideig egészen biztosan nem íródik.

Az angol labdarúgás bajnokai:

A Leicester City először nyerte meg az angol labdarúgó-bajnokságot. Az örökrangsort továbbra is a Manchester United vezeti 20 elsőséggel.

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2007: Manchester United
2008: Manchester United
2009: Manchester United
2010: Chelsea
2011: Manchester United
2012: Manchester City
2013: Manchester United
2014: Manchester City
2015: Chelsea
2016: Leicester City

Az örökranglista:
20 – Manchester United
18 – FC Liverpool
13 – Arsenal
9 – Everton
7 – Aston Villa
6 – Sunderland
5 – Chelsea
4 – Manchester City, Sheffield Wednesday, Newcastle United
3 – Leeds United, Wolverhampton Wanderers, Huddersfield Town, Blackburn Rovers
2 – Preston North End, Tottenham Hotspur, Derby County, Burnley, Portsmouth
1 – Nottingham Forest, Ipswich Town, Sheffield United, West Bromwich Albion, Leicester City

Ajánlott videó

Olvasói sztorik