Foci

A Manchester Unitednél nincs értékesebb európai klub

A KPMG könyvvizsgáló cég tanulmánya szerint a “vállalati értékét” tekintve a Manchester United a legértékesebb európai labdarúgóklub, megelőzve a Real Madridot és a Barcelonát is.

A harminckét vezető európai futballklub teljes vállalati értéke tizennégy százalékkal nőtt az előző évhez képest, vagyis a labdarúgás egészének az üzleti értéke növekszik

– vonta le a következtetést Andrea Sartori, a KPMG sportrészlegének vezetője.

Az okok között említette a televíziós jogokból származó többletbevételt, illetve azt, hogy a globalizációnak köszönhetően a vezető klubok a nemzetközi gazdasági piacon is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Sartori kitért arra, hogy egyre több nagy egyesületnél kerül magántulajdonba az új, vagy felújított stadion, illetve a menedzsment a korábbiakhoz képest költséghatékonyabban működik.

Az egymilliárd euró feletti értékkel rendelkező klubok száma az előző kimutatáshoz képest nyolcról tízre nőtt, a szűk elitbe a Juventus és a Tottenham Hotspur került be. A top tízben hat angol klub található, viszont egyedül a spanyol élvonal képviselteti magát két olyan csapattal, amelynek “vállalati értéke” meghaladja a kétmilliárd eurót.

Érdekesség, hogy a jelentés a 2014/15 és 2015/16 közötti időszak adatait összegezte, amikor negyedik és ötödik helyen végzett a Manchester United.

A top 10 európai labdarúgóklub “vállalati értéke”:

Manchester United (angol) – 3,09 milliárd euró
Real Madrid (spanyol) – 2,97 milliárd euró
Barcelona (spanyol) – 2,76 milliárd euró
Bayern München (német) – 2,44 milliárd euró
Manchester City (angol) – 1,97 milliárd euró
Arsenal (angol) – 1,95 milliárd euró
Chelsea (angol) – 1,59 milliárd euró
Liverpool (angol) – 1,33 milliárd euró
Juventus (olasz) – 1,21 milliárd euró
Tottenham Hotspur (angol) – 1,01 milliárd euró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik