Foci

U17-es válogatott: az Eb-szereplés nem garancia arra, hogy valaki felnőtt szinten is megállja a helyét

Vasárnap 11 év után kijutott az Európa-bajnokság a magyar U17-es labdarúgó-válogatott, miután egy ráadásban szerzett Szoboszlai Dominik bombagóllal 1-0-ra legyőzte Norvégiát. Legutóbb 2006-ban, a Both József vezette 17 éven aluli nemzeti együttes kvalifikálta magát a luxemburgi kontinenstornára.

Az akkori keretből többen is játszanak/játszottak a felnőtt válogatottban, viszont van olyan futballista is, aki nem tudta befutni azt a karriert, amelyet előzetesen jósoltak neki a szakemberek. A magyar futball kritikája is, hogy abból a sikercsapatból (később bronzérmesek lettek az U19-es Eb-n, majd az U20-as világbajnokságon) mindössze ketten tagjai Bernd Storck válogatottjának.

Ebből is látszik, egy utánpótlás Eb-n való részvétel még nem garancia arra, hogy valaki felnőtt szinten is komoly, nívós bajnokságban fog játszani.

Gulácsi és Németh maradt hírmondónak

Az akkori csapat gyakorlatilag az MTK-ra épült. A Luxemburgba utazó tizennyolcas keretben mindössze három olyan labdarúgó volt (Debreceni András– Honvéd, Koman Vladimir – Sampdoria, Dudás Ádám – Győr), aki akkor nem a fővárosi kék-fehéreket erősítette.

A válogatott az Európa-bajnokságon nem jutott tovább a csoportból, miután 1-0-ra kikapott a későbbi győztes Oroszországtól, 4-0-ra legyőzte a házigazdát, majd 2-0-ra alulmaradt Spanyolországgal szemben.

Az akkori keretből profi szinten mindössze hárman játszanak külföldön, kilencen az NB I-ben, hárman az NB II-ben, egy játékos a harmadosztályban, ketten pedig amatőr szinten.

A mai felnőtt válogatottnak csupán Gulácsi Péter és Németh Krisztián a tagja. 

U17-es válogatott: az Eb-szereplés nem garancia arra, hogy valaki felnőtt szinten is megállja a helyét 1
Gulácsi Péter a válogatott első számú kapusa lett. Fotó: Europress

Gulácsi hosszú liverpooli évek után 2013-ban igazolt az osztrák Red Bull Salzburg csapatához, ahol sikert sikerre halmozott, ma pedig a Bundesligában újoncként meglepetésre második helyen álló RB Leipzig alapembere, nem mellesleg a nemzeti együttes első számú kapusa Király Gábor visszavonulása óta.

Németh angliai, görög, holland és amerikai kaland után jelenleg a katari al-Garafa profija. Storck rá is folyamatosan számít a válogatottban, ahol azonban nem termeli olyan ütemben a gólokat, ahogy anno az utánpótlásban (30 fellépésén mindössze háromszor talált be).

Adanaspor, Gyirmót, SV Scheibbs, Göcsej

2006-ban a nemzeti gárda egyik legnagyobb sztárja Koman Vladimir volt. A középpályás 18 évesen bemutatkozott az olasz élvonalban, évekig a válogatott alapembere volt, most viszont messze van attól, hogy ismét meghívót kapjon.

Koman az olasz évek után előbb az AS Monaco csapatát erősítette, majd megfordult az orosz élvonalban is, az FK Krasznodar és az Ural színeiben. A hosszú légióskodást követően kipróbálta magát az NB I-ben, de a diósgyőri kalandja nem sült el túl fényesen. A honi bajnokságban talán a Videoton elleni “gólpassza” volt a legemlékezetesebb.

Tavaly nyáron ismét külföldre szerződött. A török élvonalbeli Adanasporban alapemberének számít, de mindössze az utolsó előtti helyen állnak a bajnokságban.

Érdekesség, hogy Koman eddig 36-szor volt válogatott, mindössze kétszer kevesebbszer, mint Gulácsi és Németh összesen.

Az akkori csapat jelenlegi kilenc NB I-es játékosából öten is az OTP Bank Liga sereghajtóját, a Gyirmótot erősítik. Amennyiben Szekeres Adrián, Présinger Ádám, Lengyel Dániel, Simon Ádám (ő a Videoton kölcsönjátékosaként szerepel a győrieknél) és Simon András a nyáron nem talál magának új csapatot, ősztől a másodosztályban fog futballozni.

U17-es válogatott: az Eb-szereplés nem garancia arra, hogy valaki felnőtt szinten is megállja a helyét 2
Simon Ádám még Videoton játékosként, ma már ő is a Gyirmótot erősíti. Fotó: MTI

A profi futballtól Balikó Milán és Gál András került a legmesszebb. Balikó az NB II-ig vitte, szerepelt osztrák alacsonyabb ligában, ma viszont már az első osztályú futsalbajnokságban szereplő Göcsej kapusa.

Gál története kicsit kacifántosabb. A középpályás az NB I-ben szereplő Siófok játékosa volt, de belekeveredett a bundabotrányba. 2013 tavaszán a vád szerint többedmagával tízezer euróért befolyásolta a Ferencváros elleni bajnoki (4-2-re nyert a Fradi a Puskásban) végeredményét.

A futballista három társával együtt a gyanúsítást megelőzően önkéntesen, saját lelkiismeretünkre hallgatva bejelentést tettek az MLSZ-nek és a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A szövetség a labdarúgók játékjogát felfüggesztette, így Gál napjainkban az osztrák amatőr ligában szereplő SV Scheibbs csapatkapitánya.

Vajon mire mennek a mostaniak?

Az Eb-re kijutó nemzeti együttesben már most többen jónevű, külföldi csapatban pallérozódnak, az itthon játszók pedig több gárdából jönnek össze.

Az új hős, Szoboszlai a Red Bull Salzburg növendéke, de az alábbi csapatnevek sem hangzanak rosszul: Wolverhampton (Csóka Dániel), Mattersburg (Majnovics Martin), Ajax (Schön Szabolcs), Vitesse (Bencze Márk), Stoke City (Szerető Krisztofer), Benfica (Csoboth Kevin).

A fiatalok számára talán a legfontosabb az lenne, hogy minél hamarabb felnőtt szinten futballozzanak. Az már más kérdés, erre mikor és hol kapnak lehetőséget. A Magyarországon nevelkedők számára sem könnyű a helyzet, mert sajnos nem sok olyan együttes van, amelyik bátran bedobja őket a mély vízbe.

A külföldön játszók pedig nem biztos, hogy rossz döntést hoznak azzal, ha egy “gyengébb” gárdában futballoznak tovább, amely a fejlődésük szempontjából hasznosabb.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

A válogatott számára cél lehet, hogy megismételjék az 1989. január elseje után született garnitúra eredményét. Az első lépcsőfok a májusi horvátországi kontinenstorna lesz. Szélesi Zoltán együttesének ellenfelei még nem ismertek, a viadalra még három hely kiadó, a sorsolást április 3-án tartják Zágrábban.

Amennyiben a válogatott a tizenhatos mezőny első hat helyén végez, akkor esélye van kijutni az októberi indiai világbajnokságra. Az elődöntősök automatikusan kvalifikálják magukat az vb-re, a negyeddöntők két legjobb vesztese pedig egy mérkőzésen eldönti, kié lehet az utolsó repülőjegy.

A 2006-os és a jelenlegi U17-es válogatott kerete (zárójelben a játékosok jelenlegi csapata)

A 2006-os együttes:

Kapusok: Balikó Milán (Göcsej, futsal NB I)), Gulácsi Péter (Leipzig, német)

Védők: Debreceni András (Vasas), Rása Gergő (Vác, NB II), Szekeres Adrián (Gyirmót), Présinger Ádám (Gyirmót), Nagy Tamás (ZTE, NB II), Lengyel Dániel (Gyirmót)

Középpályások: Busai Attila (Diósgyőr), Gál András (SV Scheibbs, osztrák amatőr), Simon Ádám (Gyirmót/Videoton), Koman Vladimir (Adanaspor, török), Dudás Ádám (Győr, NB III), Nikházi Márk (MTK), Tóth Bence (Mezőkövesd), Szabó László (Sopron, NB II)

Csatárok: Németh Krisztián (al-Garafa, katari), Simon András (Gyirmót)

A 2017-es válogatott:

Kapusok: Ásványi Balázs (Puskás Akadémia), Kovács Péter (DVSC)

Védők: Lakatos Benjámin (DVSC), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Csóka Dániel (Wolverhampton, angol), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg, osztrák)

Középpályások: Csonka András (Ferencváros), Lipóth András (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Salzburg, osztrák), Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Schön Szabolcs (Ajax, holland)

Támadók: Szendrei Norbert (Honvéd), Bencze Márk (Vitesse, holland), Szerető Krisztofer (Stoke City, angol), Csoboth Kevin (Benfica, portugál), Tímári Norman (Puskás Akadémia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik