Foci

Guardiola lesz a vezetőedzők Rooney-ja?

Josep Guardiola napjaink egyik legsikeresebb vezetőedzője. Egy külön bekezdést pazarolnék el, ha felsorolnám a kupagyűjteményét (lásd keretes írásunkban), ezért röviden elégedjünk meg azzal, hogy a 45 éves vezetőedző minden egyes bajnokságban – spanyol, német -, ahol eddig kispadon ült, nyerni tudott aktuális csapatával. Nem is egyszer.

Pep Guardiola edzői sikerei

Spanyol bajnok: 2008-09, 2009-10, 2010-11

Copa del Rey-győztes: 2008-09, 2011-12

Spanyol Szuperkupa-győztes: 2009, 2010, 2011

Bajnokok Ligája-győztes: 2008-09, 2010-11

UEFA Szuperkupa-győztes: 2009, 2011, 2013

FIFA klubvilágbajnok: 2009, 2011, 2013

Német bajnok: 2013-14, 2014-15, 2015-16

Német kupagyőztes: 2013-14, 2015-16

Azt nem tudjuk, hogy ez az állítás 2017. május 21-én, a Premier League jelenleg is futó évadjának végén is igaz lesz-e, lévén az angol pontvadászat sokkal kiegyensúlyozottabb, mint Barca-Real(-Atlético), illetve a Bayern-Dortmund dominancia alatt álló spanyol, vagy német.

A City aktuálisan vezeti az angol bajnokságot, és a BL-ben is parádés játékkal vágott vissza a Barcelonának (3-1), kérdés azonban, miért indult a vártnál, vagy az eddig megszokottnál döcögősebben az idény a sztáredző számára?

Barcelona – bombasztikus bemutatkozó év

Guardiolát 2008-ban klubikonként, de némi meglepetésre vezetőedzői rutin nélkül nevezték ki a Barcelona kispadjára. A kétkedők korán kezdhették a károgást, hiszen a Wisla Krakkót lesimázták ugyan a katalánok a BL-selejtező első fordulójában (4-0), ezt követően azonban kikaptak a Numanciától a bajnoki rajton (1-0), majd a Racing Santander ellen is csak egy ikszre (1-1) voltak jók Xaviék.
Csattanós választ adott a mester, hiszen a botlások után nagyon beindult a szekér: 11 meccses győzelmi sorozat következett. A vereség keserű ízét is egy jó időre elfelejthették Barcelonában, hiszen a Numancia után csak a Sakhtar Donyeck tudta megállítani (2-3) a gránátvörös-kékeket decemberben a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban. A bajnokságban a városi rangadó után kellett legközelebb szomorkodniuk, hiszen februárban az Espanyol meglepetésre elhozta mindhárom pontot a Nou Campból (1-2).
A La Ligát aztán magabiztosan húzta be az együttes, kilenc ponttal előzték meg az ősi rivális Real Madridot, a Copa del Rey-döntőt 4-1-re nyerték az Athletic Bilbao ellen, a Bajnokok Ligájában pedig a Bayern München elleni mészárlás (összesítésben 5-1) és a Chelsea otthonában kiharcolt drámai döntetlen (1-1, idegenben lőtt góllal jutottak döntőbe) után Rómában Samuel Eto’o és Lionel Messi góljaival verték a Manchester Unitedet a fináléban. Kívánhat egy edző ennél szebb bemutatkozó évet? Aligha.

München – nem sikerült a lehetetlen

2013 nyarán Jupp Heynckest triplázás – Bundesliga, Német Kupa, BL-győzelem – után állították fel a Bayern München kispadjáról. Pep Guardiolának óriásit kellett villantania, az ismétléshez, ami ugyan nem sikerült neki, de ettől még nem vallott szégyent a futball bőrnadrágos fellegvárában. Ezúttal a Numancia-jellegű blama is elmaradt, debütálásán tanítványai 3-1-re verték a Borussia Mönchengladbachot a Bundesligában. 21 veretlenül megvívott összecsapás után decemberben – milyen az élet – pont későbbi munkaadója, a Manchester City parancsolt megálljt a münchenieknek, James Milner góljával nyertek a Polgárok az Allianz Arénában.
A tükörsimán elhódított Salátástál (19 ponttal előzte meg a Bayern a Borussia Dortmundot), valamint a hosszabbításban megnyert kupadöntő sem feledtethette azonban a BL-elődöntő csúfos vereségét. Carlo Ancelotti Real Madridja kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel foszlatta szerte a triplázásról szőtt német álmokat. A müncheniek mindössze ötször kaptak ki a 2013-14-es idényben, kétszer a bajnokságban, háromszor a BL-ben. Ez legfőképp a Manuel Neuer-Philipp Lahm-Dante-Jerome Boateng-David Alaba fémjelezte védelemnek volt köszönhető.
Ezzel meg is érkeztünk Guardiola jelenlegi problémaforrásához.

Végy egy jó kapust és hátul legyél stabil

Manuel Neuer a világ legjobb kapusa. Mikor Guardiola munkába állt a Bayernnél, akkor is az volt és valószínűleg még egy jó pár évig az is marad.
Joe Hart sem rossz hálóőr, de osztálykülönbség van a két játékos között.
Nem is volt sokáig maradása annál az együttesnél, melyet tíz éven át szolgált – Guardiola szemrebbenés nélkül Torinóba száműzte.
Jött a jól bevált Claudio Bravo a Barcelonától, aki majdnem olyan jól söpröget, mint a német világbajnok portás. De csak majdnem. Ugye mindenki emlékszik a barcelonai BL-mutatványára?

Aztán ott a másik hibaforrás. Főleg, ha 55.6 millió fontot fizettünk érte.
John Stonesról van szó, aki nevével ellentétben egyelőre fényévekre van a sziklaszilárdságtól, no meg attól a technikai tudástól, amit a Guardiola-féle higgadt labdakihozatal megkövetel.
Az kétségtelen, hogy a még mindig csak 22 éves angol válogatott belső védőből akár világklasszis is lehet majd, de manapság egyelőre ilyen megoldásokkal véteti észre magát:

Ezek nyilván egyéni, nem pedig rendszerszintű hibák, de ez még nem változtat azon a tényen, hogy a City hátsó alakzata egyszerűen vékonyka. Nézzük a többieket:
A belga Vincent Kompany felépült ugyan sérüléséből, de már messze nem azt a szintet képviseli, mint pár évvel ezelőtt, ráadásul ő is inkább erő, mint észjátékos.
Nicolás Otamendiről egy szóban azt tudnám mondani: overrated. 44.6 millió eurót kifizetni egy inkább középszerű hátvédért tipikusan olyan luxus, melyet csak az olajpénzzel beröffentett együttes motorja bír el.
Guardiola folyamatosan keresi a megoldást, a védelem legstabilabb összeállítását. A Tottenham elleni zakó (2-0) például annyira mély nyomot hagyhatott benne, hogy míg azelőtt a klasszikus négy védős rendszert favorizálta, a 8., 9. és 10. fordulóban is három hátvéddel indult csatába. A kevesebb néha több, gondolhatta, de nem nagyon lett igaza, hiszen az Everton és a Southampton ellen is csak egy remire voltak jók a Polgárok.

Szexi Sané, kupakolható középpálya

Ha egy futballt nem szerető barátom megkérne arra, hogy valamilyen hasonlattal érzékeltessem már a Manchester City középpályája és védelme közti különbséget azt mondanám neki, hogy az előbbi az a csaj, akit mindenki meg akar húzni a gimiben, utóbbit viszont még a legelkeseredettebb szende szűz sem piszkálná meg.
Manchester City's German midfielder Ilkay Gundogan (2nd R) celebrates with Manchester City's Belgian midfielder Kevin De Bruyne and Manchester City's Argentinian striker Sergio Aguero (L) after scoring their fourth goal during the English Premier League football match between West Bromwich Albion and Manchester City at The Hawthorns stadium in West Bromwich, central England, on October 29, 2016. Manchester City won the game 4-0. / AFP PHOTO / Justin TALLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Fotó: AFP/Justin Tallis
Leroy Sané, Kevin de Bruyne, Raheem Sterling, Ilkay Gündogan, David Silva. Guardiola feltételezett vesszőfutása szempontjából irreleváns a középpályássor, hiszen nem ezekkel a játékosok van a probléma.

Nagy eséllyel ők repítik majd a Manchester Cityt, ha a védelem végre nem ad minden meccsen egy-egy gólpasszt az ellenfélnek.Agüero és a többiek, akik mintha nem is lennének

Az is kérdés, ki lövi majd a gólokat? Sergio Agüero hét találatot jegyez eddig a bajnokságban, Kelechi Iheanacho hármat. Több klasszikus értelemben vett csatár nincs a Cityben (Wilfried Bony is Hart sorsára jutott, ő a Stoke Cityben nyalogatja sebeit kölcsönben), amely 10 meccsen összesen 24 gólt szerzett eddig a PL-ben. Ez a Liverpoollal holtversenyben a legtöbb, úgyhogy egyelőre a meccsenkénti 2,4-es gólátlagban nincs semmi kritizálható.
Na, de mi van, ha ne adj Isten megsérül az argentin csatár? A 20 éves nigériai rendre bizonyítja, hogy tehetséges, de talán az első számú csatárra szabott mez még lötyögne kicsit a testén. Némileg sarkítva azt is mondhatnánk, hogy Guardiola védelem és csatársor nélkül szándékozik megnyerni karrierje hetedik bajnoki címét.
A védelem megingásai és az olykor még erősen dadogó csapatjáték ellenére parádésan kezdett a City a bajnokságban:
hat győzelem, közte a United elleni presztízssiker az Old Traffordon, aztán a már említett Tottenham elleni kijózanító zakó, majd két döntetlen és végül egy West Bromwich Albion-alázás hat nyeretlenül megvívott tétmeccs után. Utóbbi csúfság korábban még sosem esett meg a katalán mesterrel, az eddigi rekord 2009 februárjában öt volt még a Barcánál.
Hispániában és Németországban is ellentmondást nem tűrőek voltak a Guardiola-legények a pontvadászatban, ez azonban jelen állás szerint annak ellenére sem mondható el a Manchester Cityről, hogy aktuálisan hármas holtversenyben vezeti a Premier League-et. Angliában sokkal nagyobb a tülekedés.

Már megint beleült a tutiba – vagy mégsem?

…valami ilyesmit gondolt a futballvilág, amikor a katalán bejelentette: a Manchester City kedvéért hagyja el Németországot. Itt szó szerint a világ összes pénze a rendelkezésére áll. Nagyszerű játékosokat igazolt, más kérdés, ennyi új labdarúgónak időre van szüksége ahhoz, hogy összeszokjon, mi több, elsajátítsa a Guardiola-stílust.
Fotó: Matt West
Stones hatalmas tehetség, csak még kiforratlan Fotó: Matt West
Más kérdés. Itt másnak is sok a pénze. A világ tíz leggazdagabb futballklubja közül hat angol és a City csak a hatodik a rangsorban úgy, hogy az Arsenal és a Manchester United is megelőzi.
A TOP20-ban 10 angol klub van. Az új közvetítési jogdíjaknak köszönhetően a Premier League leggyengébb csapata is 105 millió font bevétellel kezdi az évet. Ez teszi lehetővé azt, hogy az angol bajnokság versenyegyenlőség tekintetében a világ legkiegyensúlyozottabb pontvadászata lehessen. Mindez a spanyol, vagy a német bajnokságról egyelőre nem mondható el.
Guardiolának tehát nincs egyszerű dolga. Nagyobb a versenyhelyzet, mint amihez eddig szokott, ergo türelemre lesz szüksége. Ideje lesz, hogy csapatot építsen ez szinte biztos, elvégre Manuel Pellegrinivel szemben is türelmesek voltak a City tulajdonosai. A chilei mester első szezonjában rögtön bajnokságot nyert 2014-ben, majd további két évig maradhatott a kispadon úgy, hogy sem a PL-ben, sem a BL-ben nem alkotott maradandót.
Csodálkoznánk, ha pont ez utóbbit nyerné meg a Guardiola vezette City, de a bajnokságban is nagyon nehéz dolguk lesz a Polgároknak, ha három év után magasba akarják emelni a serleget. A Barcelona kispadján elért triplázás egyenesen elképzelhetetlennek tűnik. A katalán mester eddig sikert sikerre halmozott, de Angliában könnyen megégetheti magát. Ha nem vigyáz, karrieríve könnyen Rooney-szintű fordulaton eshet át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik