Foci

Puskás Ferencet érheti utol futballistánk a BL-döntőben

Jakabfi Zsanett (jakabfi zsanett, )
Jakabfi Zsanett (jakabfi zsanett, )
Végre újra magyarokért szoríthatunk a labdarúgó BL-döntőben.

Csütörtök kora este az olaszországi Reggio Emiliában rendezik a női Bajnokok Ligája döntőjét, ahol a német WfL Wolfsburg együttese csap össze a francia Olimpique Lyon csapatával.

Az már korábban eldőlt, hogy német-francia döntőt rendeznek, ugyanis a két elődöntőben egyazon nemzet csapatai küzdöttek meg egymással a döntős részvételért.  A Wolfsburg a címvédő 1. FFC. Frankfurt-ot ejtette ki 4-1-es, míg a Lyon  a PSG-t 8-0-ás összesítéssel.

A még mindig csak huszonhat éves Jakabfi Zsanett, 2009 óta tagja a német egyesületnek és már harmadik BL döntőjére készülhet, egyben harmadik sikerére is. Amikor  döntőbe jutottak (2013, 2014) meg is nyerték azt. Ha most is diadalmaskodna, beérhetné ebben a tekintetben a legendás Puskás Ferencet, akinek szintén hét év kellett (1959-66) hogy háromszor is a győztes csapat lehessen.

Erre meg is van az esélye formáját tekintve, mert a hétvégi, német kupa döntőben, az ő két góljával győzték le az SC Sand-ot (2:1). Ehhez persze a Lyon-i alakulatnak is lesz beleszólása, amely pazar szériával rendelkeznek az idei BL kiírásban, egy döntetlen mellett (prágai 0:0) az összes mérkőzésüket behúzták.

A két csapat 2013-ban már találkozott egyszer a BL-fináléban, akkor a németek nyertek 1-0-ra.

Lyon az eddigi hat döntőből négyben volt érdekelt. Viszont, felemás a mérlegük, két győzelem mellett (2011, 2012), két vereségük is van, rögtön az elsőn 2009-ben és a már említett, 2013-as, Wolfsburg elleni.

Nem mehetünk el szó nélkül a játékvezetés mellett sem. Az a megtiszteltetést érte a magyar, Kulcsár Katalint, hogy ő lesz a bíró az év női labdarúgó eseményén.

Fotó: MTI
Kulcsár Katalinnak minden bizonnyal a csütörtök esti mérkőzés lesz pályafutása egyik csúcsa Fotó: MTI

A harminchat éves, a magánéletben egyetemi tanulmányait végző spori két idegen nyelven beszél, angolul és németül,  így nem lesz gondja megértetni magát a játékosokkal. A legmagasabb bírói képesítést, a FIFA-kerettagságot 2009 -ben, szerezte meg, azóta is meghatározó szerepet játszik a nemzetközi játékvezetésben. Szakmája elismerően beszél róla, következes, ha kell durván bünteti az alattomos szabálytalanságot. Vezetett már U-17-es női Eb-döntőt, de minden bizonnyal ez a mérkőzés lesz pályafutása eddig csúcspontja.

A döntőt, az Eurosport 1 élőben közvetíti, 18-00 órai kezdettel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik