Foci

Puskás óta nem volt ilyen a magyar fociban

Jakabfi zsanett (jakabfi zsanett, wolsfburg, )
Jakabfi zsanett (jakabfi zsanett, wolsfburg, )

Jakabfi Zsanett, a magyar női labdarúgó-válogatott 23 éves támadója csütörtökön klubszinten a német Wolsfburg profijaként ért fel a csúcsra. Ő a magyar labdarúgás második Bajnokok Ligája-győztes játékosa. Jó, jó, de ki is ez a lány?

A wolsfburgi lányok nem kevésbé boldogok, mint amilyenek a dortmundi vagy a müncheni labdarúgók lesznek szombat éjszaka
Fotó: AFP

Puskás Ferenc 1959-ben, 1960-ban és 1966-ban a Real Madrid labdarúgójaként ült fel a trónra. Csütörtökön a Chelsea stadionjában, a Stamford Bridge-en Jakabfi Zsanett a Wolsfburggal (Wosfburg–Lyon 1-0) ünnepelhetett BL-győzelmet. Jelen esetben annak sok jelentősége nincs, hogy nem a férfi, hanem a női labdarúgás legrangosabb trófeájáról beszélünk – így is, úgy is hatalmas siker!

A mindössze 23 éves, Lengyeltótiból elszármazott támadó négy éve a német csapat profija. Előtte az MTK-ban nevelkedett. Utolsó három és fél magyarországi évében Turtóczky Sándor tanítványaként csiszolta a tudását. „Igazi tehetség, olyan tulajdonságokat villantott a Magyar Bajnokságban, amelyeket nem lehet tanítani” – foglalta össze két mondatban a lényeget Turtóczky mester.

Zsanett (fehérben középen) éppen megindítja a Wolsfburg támadását
Fotó: AFP

„Átlagon felüli gyorsaság jellemezi, fontos, hogy labdával sem lassul a sebessége. Magyarországon ezért elsősorban jobboldali támadóként robbant be, míg a Wolsburgban az ék mögött irányít, ugyanis kreatív játékos, kiválóan lát a pályán, ráadásul ütemben és oda tudja rúgni a labdát, ahova kell” – fejtette ki bővebben Zsanett egykori edzője.

Kevesen tudják, mert a női labdarúgás nem annyira van szem előtt, mint a férfi, hogy Jakabfit az idei évben a Bundesliga legjobb játékosának választották. A díj értékét növeli, hogy az edzők, a szakemberek szavaztak minderről. Felvetődik a kérdés, hogy a magyar válogatottban eddig 18 meccsen 10 gólt szerző támadót meg tudja-e tartani az ország.

„Tény, Zsanett ezekkel a kvalitásokkal, szakmai elismerésekkel a német válogatottba is simán beférne. Szerencsére azonban magyar válogatott, és az is akar maradni” – oszlatta el azonnal kételyeinket Turtóczky Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik