Foci

A magyar ember tervez, az UEFA végez

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek az MLSZ-ről kellene példát vennie és máris nem lenne ilyen kaotikus a jegyértékesítés.

Jóska, Marci és Atti lelkes futballszurkolók, így mi sem természetesebb, hogy miután labdarúgó válogatottunk tavaly november 15-én, a Groupama Arénában 2-1-re verte Norvégiát, kellőképpen megünnepelték a 44 év utáni újabb Eb-szereplésünket, és már el is kezdték tervezni a 2016-os nagy utazást.

Mindhárman regisztráltak az UEFA jegyigénylő rendszerébe és külön-külön rendeltek a magyar válogatott találkozóira egy-egy jegyet. Igen ám, de a szervezet február 5-i levelében arról értesítette őket, hogy Marci két jegyet kapott, Jóska egyet, Attila meg hoppon maradt, egyet sem. Mit lehet ilyenkor tenni?

uefa.com
uefa.com

Az UEFA azt írja, a jegyvásárlásra kizárólag a hivatalos oldalán volt, van lehetőség, ezért más csatornákon senki se próbálkozzon belépő vásárlásával. Ehhez képest  egy-két célirányos keresőszó beütésével tucatnyi jegyértékesítő honlapra akadunk. A Goal Sport Travel Kft. is egy ilyen jegyközvetítő. Ahogy megkeresésünkre a cég képviselője fogalmaz, “az UEFA ugyan felhívja az emberek figyelmét, hogy hivatalosan csak tőlük lehet belépőjegyeket vásárolni, viszont a belépők értékesítését egy furcsa, sorsolásos rendszerben bonyolítják. Így fordulhat elő, hogy sokan nem jutnak jegyhez, másoknak pedig több is jut a kelleténél.”

Az UEFA a FIFA-botrányban is kibukott, mi több, saját zsebre dolgozással vádolt rendszerét vette át. “Elméletileg” éppen azért vette saját hatáskörbe a jegyértékesítést, alkalmazzák ezt a sorsolásos “varázslást”,  és kimondotta azért tiltanak minden más forrást, hogy a “jegyüzérkedést”, az árfelhajtást gátolják. Ehhez képest a gyakorlat szerint ez a rendszer éppen, hogy segíti, táptalajt ad az árak elszabadulásának.

A kaotikus, négy lépcsős szisztémának köszönhetően, az amúgy is erős kereslet tovább fokozódik, komplikálódik, vált az érdekelt szurkolók számára kaotikussá. A cégvezető azt mondja, ennek következtében azok, akiknek több is jutott így magasabb áron kínálják eladásra saját jegyeiket, míg ők, mint közvetítő cég semmi mást nem tesz, mint beállnak az eladó és a vásárló közé.

A Goal Sport Travel Kft. a magyarok csoportmeccseire 69, 79, 89, 109 ezer forintért, azaz kategóriánként az eredeti UEFA-ár (25-150 euró) négy, ötszöröséért kínálnak jegyeket.

izland-magyar

De aki akar, az a svájci viagogo.com-on már 41 ezer forinttól vehetne magának az osztrák-magyarra.

Ehhez képest az UEFA továbbra is azt állítja, aki a februárban lezárt jegyigénylési szakaszban nem jutott jegyhez, az a szervezet jegybörzéjén (Re-Sale Platform), áprilisban eredeti áron vásárolhat még belépőt az Eb-mérkőzésekre.

Mondjuk van még egy módszer, ami igazi vakrepülés. A gyakorlat szerint a nem túl keresett mérkőzésekre – alighanem a magyar válogatott összes találkozója ez a kategória –  a helyszínen is lehet majd jegyet vásárolni. Még az is lehet olcsóbban, mint az eredeti ár. Mivel a jegyek nem névre szólóak, nincs rajtuk a Magyarországon megszokott név és igazolványszám, egészen biztosan nem tudja az UEFA a helyszínen ellenőrizni, ki, hol, mikor, mennyiért jutott a jegyéhez.

Megjegyezzük, ez a mai robbantgatós világban több, mint felelőtlenség. Ilyen szempontból a magyar szurkolók által sokat szidott MLSZ online jegyvásárló rendszer sokkal korrektebb, gyorsabb, kényelmesebb és nem utolsó sorban biztonságosabb lenne mindenki számára. Itthon a jegyek nem átruházhatóak, a belépésnél ellenőrizhető, hogy a jegy tulajdonosa valóban az, aki be akar menni vele, ergo nem is lehet üzérkedni vele…

Ha Jóska, Marci és Attila így vehetett volna jegyet az UEFA-tól, akkor most nem vakarnák a fejüket, hanem kényelmesen szervezhetnék a szállást és az utazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik