Élő Foci

Magyarország 44 év után kijutott az Európa-bajnokságra

A magyar nemzeti együttes 3-1-es összesítéssel búcsúztatta Norvégiát és ezzel kvalifikált a jövő évi franciaországi kontinensviadalra.

A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött, a helyszínen lévők az oslói mérkőzés napján, csütörtökön elhunyt Fülöp Mártonra, és Várhidi Pálra, valamint a pénteki, párizsi terrortámadások áldozataira emlékeztek – írja beszámolójában az MTI.

A magyar válogatott a kezdés után rögtön átadta a kezdeményezést a norvég csapatnak, amely ugyan sokkal többet birtokolta a labdát, de a jól helyezkedő hazai védelem mellett esélye sem volt helyzetet kialakítani.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Bernd Storck Priskin személyében egyetlen támadót jelölt a kezdőcsapatba, ez pedig – akárcsak Kleinheisler oslói szerepeltetése – óriási húzásnak bizonyult, hiszen a csatár egy hosszan előre ívelt labdát egyedül tartott meg, majd egy csel után óriási gólt lőtt.

Priskin Tamás hatalmas találataA gól, ami könnyen Európa-bajnoki részvételt érhet számunkra.

Szerző: 24.hu, 2015. november 15.

A Slovan Bratislava játékosa tétmérkőzésen legutóbb több mint egy éve, a selejtezősorozat északírek elleni nyitómérkőzésén volt eredményes.

A 27. percben Aleesami került hatalmas helyzetbe, de közeli lövésnél a 101. válogatottságával a magyar rekordot beállító Király jól zárta a szöget.

Szűk tíz perccel a vége előtt növelhette volna előnyét a magyar csapat, de Kleinheisler tökéletes beadását Lovrencsics a kapu mellé fejelte.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A félidő utolsó percében – akárcsak Oslóban a végjátékban – a kapufa mentette meg a magyar csapatot, Hovland fejese csattant a bal oldali lécen.

A fordulást követően úgy tűnt, a három napon belüli három félidő rengeteget kivett a magyar csapatból, sorozatban érkeztek a veszélyes norvég beadások Király kapuja elé. Nem sokra futotta a magyarok erejéből, de Dzsudzsák az 58. percben egy hatalmas sprintet kivágott, Priskin góljához hasonlóan betört, de az ő lövése – amely megpattant egy védőn – a keresztlécen csattant.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A magyarok energiatartalékai látványosan megcsappantak, de mind a középpályán, mind a védelemben hősiesen kisegítették egymást. Az ellentámadásokat általában már csak egy-egy ember vezette, egy ilyen végén a 72. percben Dzsudzsák kis híján betalált. Negyed órával a vége előtt egy szerencsés, megpattanó lövésből hatalmas helyzetbe került Pedersen, de újra Király akadályozta meg a vendégeket a gólszerzésben.

Az utolsó 15 percben a norvégok már mintha kissé hitehagyottá váltak volna, a mérkőzés és a párharc pedig a 83. percben Henriksen szöglet utáni öngóljával végleg eldőlt.

Nem sokkal később éppen Henriksen még szépített, de ez már nem befolyásolta a továbbjutást.

A magyarok az elmúlt 14 selejtezősorozatban nem jártak sikerrel, az 1986-os vb-szereplés után hét-hét Eb-ről és vb-ről maradtak le. Legtöbbször – szám szerint nyolcszor – csak negyedik helyen végzett a csoportjában a csapat.

Az elmúlt 30 évben a mostani volt az ötödik alkalom, hogy harmadikként zárt a válogatott a selejtezőben. A pozitív kivételt az 1998-as vb-selejtező jelentette, amikor Csank János szövetségi kapitány vezetésével második, azaz pótselejtezőt érő pozícióban végzett a válogatott. A “rájátszás” azonban csúfos véget ért, hiszen a jugoszlávok 12-1-es összesítéssel bizonyultak jobbnak.

Eredemény – Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:

Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0) – összesítésben 3-1
Budapest, Groupama Aréna. Vezeti: Velasco Carballo (spanyol)

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy Ádám, Elek (Pintér, a szünetben) – Lovrencsics, Kleinheisler (Németh, 75.), Dzsudzsák – Priskin (Böde, 62.)

Norvégia: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – Skjelbred (Berget, 80.), Tettey, Johansen, Elyounoussi (Pedersen, a szünetben) – Ödegaard, Henriksen

gólszerző: Priskin (13.), Henriksen (83. – öngól) illetve Henriksen (88.)

sárga lap: Nagy (72.), Böde (82.) illetve Johansen (11.), Forren (65.)

Bezár a bazár, élő közvetítésünk a végéhez ért

Eddig tartott a móka mára, hogy holnapra is maradjon az örömből. Reggel jövünk nyilatkozatokkal, videókkal, statisztikákkal, adatokkal és minden földi jóval.

Még egyszer: Magyarország 1972 után 2016-ban újra részt vesz az Európa-bajnokságon.

A 2016-os, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak:

Franciaország (házigazdaként), Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Észak-Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország (csoportelsők), Albánia, Horvátország, Izland, Lengyelország, Oroszország, Románia, Svájc, Szlovákia, Wales (csoportmásodikok), Törökország (legjobb csoportharmadik), MAGYARORSZÁG (pótselejtező)

A magyar labdarúgó-válogatott eddigi Európa-bajnoki szereplései

1960, Franciaország: nem jutott ki
1964, Spanyolország: bronzérmes
1968, Olaszország: nem jutott ki
1972, Belgium: 4.
1976, Jugoszlávia: nem jutott ki
1980, Olaszország: nem jutott ki
1984, Franciaország: nem jutott ki
1988, NSZK: nem jutott ki
1992, Svédország: nem jutott ki
1996, Anglia: nem jutott ki
2000, Belgium és Hollandia: nem jutott ki
2004, Portugália: nem jutott ki
2008, Svájc és Ausztria: nem jutott ki
2012, Lengyelország és Ukrajna: nem jutott ki

Storck nem ünnepel

Máris interjút ad az M4 riporterének, nem vitte túlzásba az örömködést a német szakember.

Szépített Norvégia

88. PERC: Henriksen javított, egy Királyról kipattanó labdát bombázott védhetetlenül a bal alsóba.

Ezt már nem hozzák be

87. PERC: Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy jövő nyáron szurkolhatunk a válogatottnak az Európa-bajnokságon.

GÓL! Összesítésben már 3-0 ide

83. PERC: Henriksen egy szöglet után szerencsétlenül ért bele a labdába, ami a kapufa érintésével a hálóban kötött ki.

Olvasói sztorik