Foci

Bajnokok Ligája: Csak kapufákig jutott a Chelsea

A londoniak három forduló után nem állnak továbbjutó helyen. Hibátlanul menetel a Zenit.

A Bajnokok Ligája keddi játéknapján az G és a H csoport nyolc csapata is pályára lépett. Nézzük mi történt ebben a két négyesben.

Dinamo Kijev – Chelsea 0-0

A Chelsea jól kezdett a Bajnokok Ligájában, a Maccabi elleni sima győzelem után jött a bajnokságban mutatott forma. A Porto otthonában is vereség lett a vége. Kijevben az a Dinamo várt José Mourinho csapatára, amely négy ponttal állt két kör után.

A londoniak kezdtek aktívabban, előbb Eden Hazard lőtt kapufát a 10. percben. Nem sokkal később Cesc Fabregast buktatták a tizenhatosan belül, Damir Skomina sípja azonban néma maradt. A 22. percben Nemanja Matic szinte mindenkit kicselezett, majd hatalmas ziccerben a jobb kapufa mellé külsőzött.

A Dinamo első veszélyes próbálkozására a 27. percig kellett várni, akkor Vitaliy Buyalskyy megpattanó lövése nem sokkal kerülte el Asmir Begovic kapuját.

A második félidő is Chelsea lehetőséggel indult, a 47. percben Willian huszonegy méteres szabadrúgása csattant a keresztlécen. A folytatásban átvette az irányítást a Dinamo, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani.

A Chelsea csak négy ponttal áll és csak harmadik a csoportban, a Kijev egy egységgel van előttük.

Porto – Maccabi Tel-Aviv 2-0 (0-0)

A négy ponttal álló Porto a csoportutolsó, pont nélküli Maccabit fogadta hazai környezetben. A vendéglátók azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, több igerétes helyzetet is kialakítottak, de Vincent Aboubakar és Maximiliano Pereira lehetősége is kimaradt.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az izraeliek a 37. percig bírták a nyomást, akkor Miguel Layún beadása után a kameruni csatár emelkedett a legmagasabbra és a hálóba fejelt (1-0). Négy perc múlva már kettővel mentek a hazaiak.

A 41. percben az első gól szerzője indította Yacine Brahimit, az algériai szélső a kapus mellett a bal alsóba gurított (2-0).

A második 45 perc során is a portugálok akarata érvényesült, de Bruno Martins Indi és Maximiliano Pereira is kihagyta a nagy helyzetet. A győzelmük így sem forgott veszélyben, hét ponttal a kvartett élén állnak.

Zenit Szentpétervár – Olympique Lyon 3-1 (1-0)

Az játéknap első gólja Oroszországban született, a harmadik percben a száz százalékos mérleggel álló Zenit szerezte meg a vezetést. Oleg Shatov nagyszerű labdája után az üres maradt Artem Dzyuba helyezte a labdát a bal alsóba (1-0).

Húsz perccel később jöhetett volna a lyoni válasz, de Mapou Yanga-Mbiwa közelről leadott lövését hárítani tudta Michail Kerzhakov kapus. Fél óra elteltével Hulk is gólt szerezhetett volna, a bombáját Anthony Lopes kapus kitolta a léc alól.

A fordulás után négy perc kellett a franciák egyenlítése, Christophe Jallet belőtt labdájára a tavalyi francia gólkirály, Alexander Lacazette érkezett és a bal alsóba sarkazta a labdát (1-1). Nem sokáig örülhettek az egyenlítésnek a vendégek.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az 56. percben Hulk a félpályáról megindult, majd jó 25 méterről hatalmas erővel zúdította a labdát a kapu jobb oldalába (2-1). A brazil már három gólos az idei kiírásban. Tíz perccel később Dzyuba lezárhatta volna a mérkőzést, de nagy helyzetben mellé lőtt.

A 83. percben mindent eldöntött a Zenit, egy szépen kijátszott támadás végén Danny lőtt a kapuba (3-1). Az oroszok hibátlan mérleggel, kilenc ponttal vezetik a csoportot.

Valencia – Gent

Bekezdett a Valencia a Mestallában, a Gent ellen már a 15. percben előnybe kerültek. Az algériai Sofiane Feghouli sodorta be a középre adott labdát (1-0). Tíz perccel később Santi Mina próbálkozását védte hatalmas bravúrral a genti kapus.

A 40. percben érkezett a vendégek válasza, a korábban a Videotonban is megforduló Renato Neto nagyszerű labdája után Thomas Foket óriási gólt lőtt a jobb felsőbe (1-1).

Öt perccel a fordulás után Paco Alcacer ígéretes helyzetben hibázott. Egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni, majd jött a 72. percben. Stefan Mitrovic a saját kapujába helyezte a labdát (2-1).

A spanyolok így hat pontosok, közelítenek a csoport második helye felé.

Eredmény – Bajnokok Ligája, harmadik forduló

G csoport:
Dinamo Kijev – Chelsea 0-0

Porto – Maccabi Tel-Aviv 2-0 (2-0)
Gólszerző: Aboubakar (37.), Brahimi (41.)

H csoport:
Zenit Szentpétervár – Olympique Lyon 3-1 (1-0)
Gólszerző: Dzyuba (3.), Hulk (56.), Danny (83.) illetve Lacazette (49.)

Valencia – Gent 2-1 (1-1)
Gólszerző: Feghouli (15.), Mitrovic (72. – öngól) illetve Foket (40.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik