Foci

Most nem építi, hanem örökli a stadiont az állam

ETO Park (eto park,)
ETO Park (eto park,)

A Questor-csoport csődje miatt a győri ETO Park hitelfedezetként valószínűleg visszaszáll a magyar államra. És onnan hová?

A történet 2001-ig nyúlik vissza. Ekkor vásárolta meg a kilátástalan gazdasági helyzetben lévő Rába Stadion Kft.-t jelképes összegért – úgy hírlik, 1 forintért – Tarsoly Csaba, a Questor-csoport többségi tulajdonosa. A Questor a stadionért és a hozzá tartozó több hektáros telekért cserébe átvállalta a győri cég adósságát.

Egyesek ingatlanspekulációt kiáltottak, megszűnéstől féltették a klubot és a város élvonalbeli labdarúgását – épp, mint most -, ám Tarsoly évek alatt felépítette az ETO Parkot, ráadásul a futballcsapat is egyre jobban szerepelt. A pénzt ehhez balos kormány idején, az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt-től szerezte. Úgy tudni, 17 milliárd forintot kapott “szabad felhasználásra”, ráadásul úgy, hogy merőben szokatlan módon nem kellett ingatlanfedezetet biztosítania az összeg mögé.

Stadionpúp

A 2010-es kormányváltás után az új vezetésű MFB feljelentést tett az ügyben, vizsgálati eredményről nem tudni, viszont a Questor hamarjában betolt fedezetül néhány ingatlant, köztük az addigra már javában használt ETO-parkot.

A Questor-csőddel a fedezet az MFB tulajdonába kerül, vagyis az állam, pontosabban az állam tulajdonában lévő cég “örökli” a stadiont. Ami púp a hátán.

A sport24 kérdésére Borkai Zsolt, Győr polgármestere megerősítette: az önkormányzat azon van, hogy a labdarúgó-utánpótlás a Questor bukása miatt ne kerüljön hátrányos helyzetbe. “Az ingatlan a város területén van, az onnan el nem mozdítható. Körülbelül 450 gyermek sportol a labdarúgópályákon. A stadion és a pálya jövője már csak ezért is érdekel bennünket, s mindent megteszünk, hogy a gyerekek folyamatos sportolhassanak tovább. Az összes többi létesítmény – a szálloda, a bevásárlóközpont – színtiszta gazdasági kérdés. Megoldásként sok minden elképzelhető.”

Még 1 forint?

A polgármester a városi profi labdarúgásról már korábban elmondta, megmentésére állami pénzt nem lehet költeni. Ugyanakkor nekünk kifejtette: “Az utánpótlást szerencsére nem az öncsődöt jelentő Győri ETO Futball Kft. tulajdonolja, ennek ellenére lehetetlen egyszerűen leválasztani róla. A gyerekek azzal a céllal választják ezt a sportágat, hogy egyszer a “nagy csapatban”, a stadionban játszhassanak. Ezért az önkormányzat katalizátorként, lobbitevékenységgel ki kell vegye a részét a felnőtt labdarúgás megmentéséből is.”

Nem lepődnénk meg, ha a stadion hamarosan – akár ismét jelképes összegért – legalább részben a győri önkormányzathoz kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik