Foci

Reagált az MLSZ az UEFA büntetésére

Az Európai Labdarúgó Szövetség szektorbezárással és pénzbüntetéssel sújtotta a magyar szövetséget a Románia-Magyarország mérkőzésen történt szurkolói rendbontások miatt.

Az UEFA döntésének értelmében minimum 2500 férőhellyel kell csökkenteni a nézőteret a finnek elleni, november 14-i Eb-selejtezőn, valamint 30 000 eurós, körülbelül tízmillió forintos büntetést kell fizetnie az MLSZ-nek a drukkerek viselkedése miatt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján jelezte, az elmúlt hetekben jelentős energiákat fordított arra, hogy hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók és a válogatott érdekeit, hivatalos kiegészítésében felhívta a figyelmet azokra a tényekre, amelyek a mérkőzés német UEFA-ellenőrének jelentéséből kimaradtak, s amelyek ismerete elengedhetetlen az események objektív megítéléséhez.

“Az UEFA fegyelmi testületének pénteki döntése értelmében a gyakorlatban – a 2500 fős befogadóképesség miatt – két szektort kell bezárni a Groupama Arénában a november 14-i, Finnország elleni Eb-selejtezőn, a büntetés végrehajtásáról a következő napokban kell gondoskodniuk az MLSZ munkatársainak. A szövetségnek lehetősége van fellebbezésére, az MLSZ elnöksége soros, jövő keddi ülésén határoz arról, hogy másodfokra viszi-e az ügyet. Ugyanakkor az is tény, hogy tömeges rasszizmus (cigányozás) után a legalacsonyabb kiszabott büntetési tétel a szektorbezárás” – írja az mlsz.hu.

Fotó: MTI

Az UEFA döntésével ismét jelezte, hogy a rasszista megnyilvánulásokkal szemben zéró toleranciát alkalmaz, ezért azok a szurkolók, akik a jövőben ilyen tartalmú kifejezéseket használnak, jelentős károkat okoznak a magyar labdarúgásnak és a válogatottnak.

Az MLSZ és a válogatott számára sem elfogadható az a tény, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által szankcionálandó, az UEFA által is súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. A mostani döntés ennek az egyértelmű következménye. A mostani eset is nyomatékosan rávilágít arra, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét.

November 14-én fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik a válogatott a Groupama Arénában Finnország ellen. A magyar szurkolók ezen a mérkőzésen bizonyíthatják, hogy a csapat szenvedélyes biztatása megfér a sportszerűséggel, azzal, hogy a fair play szellemét végig szem előtt tartva segítik a válogatottat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik