Foci

Csányi Sándor ne húzzon el

Csanyi-Sandor(3)(960x640)(1).jpg (Csányi Sándor)
Csanyi-Sandor(3)(960x640)(1).jpg (Csányi Sándor)

A válogatott kudarc után magasszintű politikusok, szurkolók, közszereplők és még sokan mások távozásra szólították föl az MLSZ elnökét és ateljes vezérkart. Benne, bennük, az ő tevékenységükben látják a kudarc okát. Mi nem.

A Sport24-en zajló szavazáson a “sikeresnek ítéli a csoport 3. helyet?” kérdésre a közel tízezer voksoló 69 százaléka adott “nem” választ, 15 százalék “igent” mondott, 16 százalék az “elmegy” jelzőt választotta.


Minden zajlik, ahogy kudarc után szokott: a stáb megy, a játéksok maradnak
Fotó: MTI

Ne feledjük, a nyarat még pótselejtezőt érő helyen és hurrá-optimista hangulatban élte meg a válogatott és a nagyérdemű. Azóta történt egy s más. Cirka másfél hónap alatt a román (3-0) és holland (8-1) borzalomnak, valamint a kedd este 2-0-ás győzelemmel végződő utolsó, Andorra elleni vb-csoportmérkőzének köszönhetően a harmadik helyre estünk, míg a világranglistán 13 helyet zuhantunk vissza.

Nem is ez a baj, sokkal inkább a zakók mérete, és az utóbbi “szabás-varrások” kilátástalansága, ami csúful rányomta a bélyegét a szurkolók és néhány politikus hangulatára.

Például Deutsch Tamás és Kocsis Máté FIDESZ szóvivő az elnök és a teljes MLSZ-vezérkar távozását sürgette, míg Wintermantel Zsolt facebook oldalán néhány poszttal aztán, hogy az MLSZ Bozsik program pályaátadásának örült úgy fogalmazott: “Csányi és az egész MLSZ vezérkar elhúzhat!”

Hogy honnét szívták magukba a bátorságot ilyen durván nekimenni a leggazdagabb magyarnak, nem tudni. Halkan és némi álnaivitással idebiggyeszteném még: a FIFA amúgy kimondottan tiltja a politika beleszólását a tagszervezetek vezetésébe…

Amikor pár hónapja Lázár János kezdte kóstolgatni a bankvezért, mások nagyokat hallgattak, a most keddi meccsen viszont még a csapatot a nyárig aranylábú társaságként kezelő köztévés szpíker is vágta a fát rendesen, amiből az MLSZ  főnökre is hullott némi forgács. Mit nem tesz egy vélt vagy valós – politikai szakzsargonnal élve – “kilövési engedély”!

Dr. Csányi Sándor, miközben vb-selejtező helyzetértékelő szerdai sajtótájékoztatón előbb kicsit gyalázta a fent említett politikusokat majd kijelentette, ha lemondana, az feladásnak tűnne. Hozzátette, nem szeretné védeni a mundér becsületét, mert az őszi teljesítményre maga sem tudja még a magyarázatot, de mindenkit emlékeztet: a szövetség vezetése a 2016-os Európa-bajnokságra való kijutást tűzte ki reális célként, az meg ugye odébb vala.


Dr. Csányi Sándor azt mondja, akkor a legnyugodtabb, ha a legnagyobb a baj
Fotó: MTI

“A magyar labdarúgás kirakata a válogatott, sokan – joggal vagy jogtalanul – annak szereplésén keresztül mérik le a fejlődést. Ami azért baj, mert az elmúlt három évben számtalan projektbe kezdtünk bele, és számtalan sikert értünk el” – jelentette ki Csányi.

És valóban, a jelenlegi elnöknek és elnökségnek nem kell lemondania. Folytassák csak, amit elkezdtek. Sőt! Most, hogy Szalai Ádám hétfőn borította a bilit, kvázi felhatalmazást kaptak, hogy végre ne csak finanszírozási, szervezeti, infrastrukturális téren érjenek el részsikereket, hanem a szakmát is elővegyék.

Végre ott is megrázhatják a szőnyeget. Reméljük, jó alaposan.

Olvasói sztorik