Belföld

Megint beszólt Lázárnak Csányi

Az OTP-vezér arra a kérdésre, hogy a Lázárral való vitája miatt megromlott-e a kapcsolata a kormánnyal, azt mondta: Lázár János talán még nem egyenlő a kormánnyal, ahol vannak valódi úriemberek.

Hétfőn olyan történt, ami egy igazi, hamisítatlan bréking. Csányi Sándor OTP-vezér élőben adott interjút Kálmán Olgának. Igen, az a Csányi Sándor aki egyébként Orbán Viktor VIP-páholybeli barátja, és aki eddig inkább csak a Hír Tv-ben szólalt meg. Ehhez képest pedig egy igen merész váltás az ATV, és még merészebb, hogy Csányi Kálmán Olgával ült le, aki azért nem egy Obersovszky Péter.

Márpedig véletlenek vannak!

Talán épp ezért az interjúban rögtön az első kérdésnél előkerültek a sci-fi elemek. Csányi Sándor “véletlen egybeesésnek” nevezte például azt, hogy a vezetőkkel egyszerre kezdtek eladni őrült módon OTP-részvényeket. Kollégái ugyanis éppen akkor jutottak hozzá várva várt részvényeikhez – és ezáltal pedig éppen akkor lett joguk a papírok értékesítésére -, mint amikor ő is épp a saját részvényeit értékesítette.

(Véletlenek egyébként vannak, kérdezzék csak meg meg a Sólyom Air vezetőjét, aki ma ugyancsak “véletlen egybeesésnek” nevezte, hogy a Sólyom-csoport ugyanonnan indul, ahonnan formailag a magyar állam évekig a malévos ügyeit intézte.)

Ezután tértek rá Csányi saját motivációira. Az OTP-vezér tagadta, hogy üzenni akart volna a részvényeladással a kormánynak, azt viszont hangsúlyozta, hogyha nincs a devizahiteles mentőcsomag, akkor ennyi részvényt nem adott volna el.

Csányi: nehéz hitelhez jutni

Csányi ezután előjött a vágóhidas magyarázattal, tehát, hogy azért adta el a részvényeket, hogy a pénzt az agrárvállalkozásaiba fektesse. Ahelyett, hogy hitelt vett volna fel, ahogy sokan mások egy ilyen helyzetben…

Csányi ezen a ponton olyasmire utalt, amit talán még maga sem hitt el: hogy nehezen kapna hitelt. “Nem olyan könnyű hitelhez jutn ma Magyarországoni” – panaszolta a legnagyobb magyar bank elnöke. Ezt végül korrigálta arra, hogy ő azért biztos kapott volna, de nem akarta növelni a hitelállományát. És egyébként is, mindenkinek a maga befektetési stratégiája, neki meg most éppen ez.

Csányi elmondta azt is: nem tudja, hogy a Magyar Nemzet miért írta róla, hogy visszavonulna és szívbeteg. Feltehetően nem segíteni akartak – vélekedett, hozzátéve, hogy “vannak olyan emberek, akik boldogok, ha tudják nehezíteni a dolgát”.

Lázár egy hódmezővásrhelyi hitel miatt rágott be?

És csak ezután következett kedvenc témánk, amely hetekre lázban tartotta a politika iránt érdeklőket: a Lázár János-Csányi Sándor cicaharc (vagy bokszmeccs?). Aki nem követte az eseményeket: az utolsó menetben Lázár János leuzsorásozta Csányit, aki erre feljelentést tett.

Ezen a síkon már nem tudok érvelni – kommentált a bankvezér, majd közölte, hogy egy 2006-os történet miatt orrolhat rá Lázár. Amiről viszont semmit nem árulhat el, mert lehet, hogy azzal banktitkot sértene. Arra a kérdésre, hogy a bank adott-e hitelt Hódmezővásárhelynek, Csányi a bíróságokról ismerős “nem emlékszem”-mel felelt. Aztán Csányi elmondta, hogy igazából az is elképzelhető, hogy nem ez áll a háttérben, hanem egy olyan valami, amiről ugyancsak nem beszélhet.

A finoman előadott kritika ezután jött. Arra a kérdésre hogy megromlott-e a viszonya a kormánnyal, Csányi úgy vélekedett: azt talán még nem mondhatjuk el, hogy a kormány egyenlő Lázár jánossal. “Van ott sok szereplő, aki valódi úriember” – tette hozzá az OTP vezére, majd megnyugtatott mindenkit, hogy a kormánnyal minden úgy megy, mint régen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik