Foci

Nigéria álomgóllal ült fel Afrika trónjára

nigéria (nigéria, )
nigéria (nigéria, )

A 2013-as Afrikai Nemzetek Kupája Nigéria győzelmével ért véget: a Szuper Sasok Burkina Fasót győzték le 1-0-ra.

Az már a csoportkörök végeztével biztossá vált, hogy idén nem lesz címvédés az ANK-n, hiszen Zambia tovább sem jutot az egyenes kieséses szakaszba, de a 2012-es ezüstérmes Elefántcsontpart is elvérzett a negyeddöntőben.

Így végül Nigéria, és bombameglepetésként Burkina Faso jutott el a fináléig, hogy eldöntsék: a ‘Szuper Sasok’ 1980 és 1994 után harmadszor, vagy ‘A mének’ először emelhetik magasba a trófeát.

A meccset egyébként jobban kezdte Nigéria, sokkal veszélyesebben fociztak, de az első játékrész hajrájára felpörögtek a fehérmezesek, de Enyeamának nem igazán kellett játékba avatkoznia. Ellenben Diakitét rendesen megdolgoztatták a zöldek, és a 39. percben meg is lett a gyümölcse a mezőnyfölénynek.

Sunday Mba elképesztő találattal szerzett ugyanis vezetést Nigériának: egy védőről felpattanó labdát megszerzett, majd csinált egy esernyőcselt, és mielőtt a játékszer leért volna a földre, kapásból a hálóba vágta.

A fordulást követően komoly nyomás alá helyezte Burkina Faso a nigériai kaput, de nem tudták feltörni a védelmet, míg a Sasok több helyzetet is elpuskáztak, így maradt az 1-0, vagyis Nigéria harmadszor nyerte meg története során az ANK-t.

A két csapat január 21-én, a C csoport első fordulójában is találkozott egymással, akkor 1-1-es döntetlen született úgy, hogy Burkina Faso a 94. percben egyenlített.

Eredmény – Afrikai Nemzetek Kupája, döntő
Nigéria-Burkina Faso 1-0 (1-0)
Gólszerző: Mba (39.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik