Foci

Magyar lányok vs. svéd bombázók

MTK női labdarúgó csapat (mtk, mtk női labdarúgás)
MTK női labdarúgó csapat (mtk, mtk női labdarúgás)

Csütörtökön 18 órától a Hidegkuti Nándorról elnevezett stadionban Bajnokok Ligája 32-es főtábláján játszik az MTK. A belépés ingyenes. Nyilván jóval nagyobb „lángja” lenne a dolognak, ha mindezt Garami József férfi együtteséről állíthatnánk, de a magunk részéről nyugodtan írjuk le: az MTK női csapatának Bajnokok Ligája főtáblás szereplése óriási fegyvertény!

Az utolsó három Magyar Bajnokságot megnyerő MTK-s hölgykoszorú két éve már eljutott ebbe a magasságba. Akkor az angol Everton búcsúztatta őket (0-0 itthon, 7-0 idegenben).

„Két éve is nagy dolognak tartottam a főtáblát, de azóta változott a lebonyolítási rendszer, így a mostani szereplésünk talán még annál is jelentősebb bravúr – vázolta a jelen helyzetet Turtóczky Sándor, a csapat edzője. – A 2011/12-es évadban ugyanis már csak egy sikeres csoportkört követően lehetett főtáblára jutni – akkor elbuktunk Portugáliában. Azzal, hogy a Macedóniában tartott idei selejtezőből hibátlan mérleggel jutottunk a főtáblára, a további eredménytől függetlenül szép sikert értünk el.”

A férfiaknál a BL maga a kánaán, ezzel szemben a női főtáblára kerülésért a csapatok mindössze 20 000 euró automatikus jutalmat kapnak az UEFA-tól. Ha az MTK továbbjut, nőhet a bevétel. Erre mondjuk nem sok esély van. A vakszerencse ugyanis azt a svéd LDFC Malmőt sodorta ellenfélül, amely egyrészt tavaly a legjobb nyolc közé jutott a női BL-ben, másrészt, hogy mást ne mondjunk, önálló honlappal rendelkezik, míg az MTK honlapján egyetlen vasárnapi hírecske árulkodik a csütörtöki BL mérkőzésrő. Igaz, ha még csak ennyi lenne a különbség, tán esélye is lenne az MTK-nak…

További nem elhanyagolható „apróság”, hogy a svéd klubnak 400 igazolt játékosa van, az MTK-nak gyerekekkel együtt 40. Egészen biztos, hogy a minimum tízszeres szorzó a költségvetésben is tetten érhető. Az MTK alig 10 millió forintból gazdálkodik női szinten. Keretét csupa amatőr játékos alkotja, míg ellenfelénél német, izlandi és svéd válogatottak alkotják a kezdő 11-et, akik egytől egyig profik.

Mégis milyen eséllyel lép pályára csütörtök este az MTK? „Ha összehasonlítom az igazolt labdarúgóik számát a mienkkel, akkor 10 százalék esélyünk biztosan van – engedett meg magának némi optimista humort Turtóczky. – A svéd női futballról, annak gazdasági hátteréről sokat elárul, hogy a többszörösen a világ legjobbjának választott brazil Marta is Svédországban játszik. Így azt kell mondanom, a döntetlen hatalmas eredmény lenne. De ha a svéd erőfutballal szemben olykor-olykor megcsillan a mérkőzésen a lányaimra jellemző kreativitás, én már elégedett leszek!”

A ráhangolódással nem volt gond. Vasárnap a női NB1 hatodik fordulójában 11-et gurítottak Vágó Fannyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik