Foci

Ma indul a harc az egzisztenciáért vetélkedő!

Vasas SC (vasas sc, joaquim machado gonçalves)
Vasas SC (vasas sc, joaquim machado gonçalves)

Óriási küzdelem és hatalmas feszültség várható az NB 2 2012/13-as évadjában. A szezon előtt megtippeltük, melyik csapatok küzdhetnek a feljutásért. Jövő májusban meglátjuk igazunk volt-e!

A szokásosnál is nagyobb harc és kiszámíthatatlanság oka egyszerű: a jelenleg 32 csapatot foglalkoztató Ness Hungary NB 2 a felére apad, így konkrétan edzők és játékosok egzisztenciáját befolyásolja az elkövetkező év. A szezon végén a jelenlegi két, keleti és nyugati csoportot összevonják. A két bajnok automatikusan feljut az élvonalba, a csoportok 2–5. helyezettjei automatikusan bennmaradnak, míg a 6–8. helyezettek oda-visszavágós alapon megmérkőznek a bennmaradásért az NB III hat csoportjának bajnokával. A 9–16. helyezettek kiesnek a harmadik ligába.

A helyzet súlyosságát árnyalja, hogy az NB I-es klubok második csapatai mindenképpen búcsúznak a szezon végén az NB 2-től. A versenykiírás értelmében ők már nem lehetnek az egycsoportos másodosztályú mezőny tagjai – ha ilyen lesz, helyettük a legjobb kiesőként záró „nem B-csapat” kerül az első nyolcba. Jelenleg mindkét csoportban 4-4 ilyen csapat van, azaz végső soron 24 csapatból lesz 16.

Ugyanakkor az MLSZ nem csak elvesz, ad is: ebben a szezonban a televíziós pénzekből mindegyik csapat 25 millió forinthoz jut, a következő évadban pedig ez az összeg 50 millió forintra emelkedik, sőt, több másodosztályú mérkőzést is közvetít idén a televízió – a csoport pénteki, előre hozott nyitányán 15 órától a Duna televízió mindjárt az egyik rangadót, a Nyíregyháza-FTC II mérkőzést.

És akkor maradjunk is egyelőre keleten, ahol a Békéscsaba, Nyíregyháza Vác, Szolnok, Vasas ötös küzd majd a bajnoki címért járó biztos NB 1-es tagságért. A Vasas kiesést követően azonnali visszajutást tervez. Végre találtak egy új német tulajdonost, aki sebtében hozott egy portugál edzőtJoaquim Machado Gonçalvest – és 450 milliós költségvetést– ami az NB 1-es alsóházban is szép summa lenne. Az erősítés is megkezdődött, a klub csütörtöki ankétján elhangzott, hogy két egykori válogatott játékosnak Rósa Dénesnek és Thomas Sowumninak is ajánlatot tett a Vasas. A sport24 tippje szerint a feljutásról tavasszal lecsúszóBékéscsabai Előre 1912 SE – amely szintén jól csengő nevekkel erősített, úgymint Dajka László edző, Sorin Botis (Honvéd), Kiss Zoltán (Újpest) – és a Vasas között dől el a feljutás.

Nyugaton talán nincs ekkora tülekedés a biztos feljutó és biztos bennmaradó helyekért. A Kozármisleny és a Gyirmót alighanem idén is erős lesz. Mivel azonban a szomszédvárak, Pécs és Győr is stabil első osztályú klub, vélhetően őket inkább a 2-5. hely valamelyikének a megszerzése foglalkoztatja. Erős lesz a Puskás Akadémia FC is, ugyanis a Videoton az MLSZ változtatásaira reagálva átadta indulási jogát az újonnan alakult akadémiai klubnak. Ugyanakkor a Vidinek is az utánpótlás magas szintű versenyeztetése lehet a célja, így őket sem tartjuk bajnokesélyesnek.

Nem úgy a Tatabányát és a Zalaegerszeget. Előbbinél már a 2011/12-es szezonban is erős csapatot hoztak össze, amely idén stabilabb lehet, míg Egerszegen az a Mészáros Ferenc lett a szakmai igazgató, aki kiváló munkát végzett Pécsen. A sport24 tippje szerint e két csapat közül kerül ki a feljutó.

NB 2 2012/13-as szezon első fordulójának mérkőzései

Keleti csoport:

Nyíregyháza Spartacus-Ferencváros II. 15 ó (péntek)
Orosháza-Újpest FC II. 17:30 ó (szombat)
Szeged 2011-Budapest Honvéd II. 17:30 ó (szombat)
Kazincbarcika – Dunakanyar-Vác 17:30 ó (szombat)
Vasas-Putnok 17:30 ó (szombat)
Békéscsaba-Cegléd 17:30 ó (szombat)
Szolnoki MÁV FC-Mezőkövesd 17:30 ó (szombat)
Balmazújváros-DVSC II. 17:30 ó (vasárnap)

Nyugati csoport:

Ajka-FC Tatabánya 17:30 ó (szombat)
Kozármisleny-BKV Előre 17:30 ó (szombat)
Csákvári TK-Puskás Akadémia 17:30 ó (szombat)
Baja-Sopron 17:30 ó (szombat)
Gyirmót-Szigetszentmiklós 18 ó (szombat)
Győri ETO FC II.-ZTE FC 17:30 ó (vasárnap)
Paksi FC II.-Veszprém 17:30 ó (vasárnap)
Szombathelyi Haladás II.-Kaposvári Rákóczi II. 17:30 ó (vasárnap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik