Sport

Minden, amit tudni akartál a fehérjeporról, de féltél megkérdezni a gyúrós haverod

feherje
Fotó: Getty Images
feherje
Fotó: Getty Images

A legtöbb embert, amikor fehérjepor vásárlására adja a fejét, egyetlen kérdés foglalkoztatja mindössze: milyen ízű legyen? És sokan tényleg az alapján döntenek akár a különböző gyártók között is, hogy kinél éppen milyen ízben elérhető az áhított protein. Sajnos azt csak kevesen tudják, hogy a csomagoláson szereplő, elsőre unalmasnak tűnő adathalom egy igazi kincsesbánya.

De gond egy szál se, azért írjuk most ezt a cikket, hogy minél több emberhez eljusson az infó, és minél többen legyenek képesek a lehető legtudatosabb döntést meghozni, amikor fehérjeport vásárolnak. A BioTechUSA termékspecialistája, Németh Sándor segít eligazodni a címkék és fogalmak áradatában, egyúttal elmagyarázza, mi mit jelent, mire figyeljünk, és hogyan találhatjuk meg a valóban nekünk való fehérjeport.

„A termékcímkék eleje nem csak szép lehet, de informatív is, ez igaz. Mégis a hátoldalon található az az információadag, amire nekünk szükségünk van” – vág egyből a közepébe a szakértő, majd felsorolásba kezd, milyen információkat találhatunk meg a csomagolás hátoldalán, és mit lehet ezekből kiolvasni.

  • Tápérték-táblázat: itt derül ki, mennyi fehérje, zsír és szénhidrát van a termékben. Egyúttal itt dől el az is, hogy az étrendkiegészítők melyik kategóriájába tartozik a kezünk ügyébe kerülő por. „Szakmailag 70 százalékos fehérjetartalom felett beszélünk olyan italporról, ami nem tömegnövelő vagy étkezéshelyettesítő, hanem fehérjepor” – szögezi le a tényt Németh Sándor, amit érdemes mindenkinek elraktároznia.
  • Fehérjeforrás: nem mindegy ugyanis, hogy milyen eredetű a fehérje.  A tejsavó fehérje koncentrátum is egy minőségi fehérjeforrás, de mondjuk a tejsavó izolátum, főleg az alacsony hőmérsékleten szűrt és porított változat még magasabbra teszi a lécet. A fehérjeforrásokat egyébként pontrendszerek segítségével is lehet értékelni, ha nagyon adunk a részletekre. Ilyen rendszer például a BV vagy a DIAAS. Előbbi a biológiai értéket, a szervezet nitrogénhasznosítását mutatja, míg utóbbi a felszívódó aminosavak mennyiségéről ad pontosabb képet.
  • Cukor és zsírtartalom: ezt talán magyarázni sem kell.
  • Aminosavprofil: ha például a csomagolás feltünteti a BCAA-tartalmat, az óriási előny, főleg sportolók számára.
  • Összetevőlista: a felsorolás sorrendje fontos – az első a legnagyobb arányban és mennyiségben jelen lévő összetevő, az utolsóból van a legkevesebb.
  • Minőségbiztosítási tanúsítványok: ezek a gyártási folyamat megbízhatóságát igazolják.

Akik most egy kicsit megijedtek, és inkább nem szeretnének hosszú negyedórákat bogarászni a termék címkéjével, azoknak sincs okuk pánikolni. Nekik is tartogatunk hasznos információkat, amikkel a saját preferenciáik alapján befolyásolhatják az étkezésüket. Miért fontos a magas minőség?

A megbízható, ismert márka választása nem csupán biztonságot nyújt, hanem tudatos döntést is jelent. Kiemelkedő előny, ha a termékei saját gyártásból származnak, hiszen ez nemcsak a gyártási folyamat feletti kontrollt, hanem a következetes minőséget is garantálja. A transzparens, részletes címkézés révén a fogyasztók pontos képet kapnak a termék valódi összetételéről és tápanyagtartalmáról. Ezek a márkák nem az árral kívánnak versenyezni, hanem az élelmiszerbiztonság, a magas minőség és a kiváló fogyasztói élmény hármas erejével építenek bizalmat és népszerűséget, amivel a tudatos vásárlók elismerését is kivívják.

Mi az a tejsavó? És a kazein?

Az állati eredetű fehérjék közül a tejsavó a leggyorsabban felszívódó, erről valószínűleg minden érdeklődő hallott már. Edzés után ez lehet az egyik legjobb választás. Ott van még ugyanakkor a kazein, ami kevésbé uralja a piacot, pedig nagyon hasznos forma ez is. A kazein, különösen a micelláris típus, lassan emésztődik, és hosszan ellát aminosavakkal, lefekvés előtti fogyasztásra kifejezetten jó. És általában finomabbnak is mondják a fogyasztók.

Halhattunk a kategóriában a hidrolizált marhafehérjéről is, ami egy tejmentes alternatíva. Gyorsan felszívódik, de muszáj megemlíteni azt is, hogy az ízvilága kissé jellegzetes.

És ha vegán vagyok?

Akkor sincs baj. A növényi alapú fehérjeporok szójából, borsóból és rizsből készülnek leggyakrabban, állati hozzávalót kilométeres körzetben sem találunk itt. A szójafehérje felszívódása közepesen gyors (2–4 óra), a borsó hasonló sebességű, a rizsfehérje valamivel lassabb, kb. 3–5 óra. Érdekesség, hogy amennyiben az utóbbi két típust kombináljuk, kiegészítik egymás aminosav hiányosságait

Hidrolizált és fermentált fehérje

Egyre gyakrabban találkozni ezekkel a kifejezésekkel, amelyek a téma kapcsán elsőre elég idegennek tűnnek. Van ezeknek valós hozzáadott értékük a fogyasztók számára? „Természetesen lehet” – vágja rá a szakértő, és máris beavat a részletekbe:

  • A hidrolizált itt az jelenti, „előemésztett”: fehérjebontó enzimek segítségével kisebb peptidláncokra bontják a fehérjét. Ennek célja a jobb emészthetőség, így a szervezet könnyebben és gyorsabban hozzáférhet az értékes aminosavakhoz. Főleg állati fehérjéknél jellemző, de előfordul a szójafehérjénél is. „A hidrolizált fehérje előnyös lehet edzés utáni regenerációhoz, amikor a szervezet gyorsan és kevesebb enzim bevonásával akar aminosavakhoz jutni, de az izolátumhoz képest nincs nagy időkülönbség” – teszi hozzá Németh Sándor.
  • A fermentált fehérje pedig mikroorganizmusok által átalakított, erjesztett, jobban felszívódó és esetleg probiotikus tulajdonsággal is rendelkező alapanyag. Jellemzően növényi protein esetében alkalmazzák. „A fermentált fehérjetípusok előnyösek lehetnek, ha emésztési problémáink vannak, illetve, ha a bélflóra támogatása is a céljaink között szerepel” – szolgál értékes tanáccsal a termékspecialista.

Egyszerű, de nagyszerű termék

A fehérjepor ma már nem csak a sportolók eszköze. Praktikus, koncentrált, minőségi táplálékkiegészítő, amelynek választása akkor lesz igazán tudatos, ha ismerjük a címkén szereplő fogalmak jelentését. Akár állati, növényi, hidrolizált vagy fermentált: ha tisztában vagy vele, mire van szükséged, és mire figyelj a címkén, akkor a fehérjepor nem rejtvény lesz, hanem egy hasznos kiegészítő.

„Az egészséges választás az, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan étkezünk, mellette aktívan, rendszeresen sportolunk és a jó minőségű, céljainknak megfelelő kiegészítőket alkalmazzuk, melyeket a felhasználási ajánlásokban foglaltak szerint fogyasztjuk” – fogalmazza meg végül az útravalót a BioTechUSA szakembere.

A cikk a BioTechUSA támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik