Sport

„Talán ő a legjobb sakkozó, akit letolt nadrággal kaptak el”

ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Kirill Shevchenko tagadja, hogy csalt volna
ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Kirill Shevchenko tagadja, hogy csalt volna
Bár az első két fordulóban nem szenvedett vereséget, mégis keserű búcsút kellett vennie a spanyol sakkcsapatbajnokságtól Kirill Shevchenkónak, aki csaláson értek, ezért kizártak a tornáról.

A 22 éves ukrajnai születésű, de román színekben versenyző sakkozó 14 évesen és kilenc hónaposan lett nagymester, jelenleg pedig a világranglista 69. helyén áll, azaz nem ismeretlen sportoló. Ám amit tett, az megrázta a sportágat.

Az október 12-én kezdődött spanyol csapatbajnokság első fordulójában remizett Basszem Amin ellen, a második fordulóban pedig Francisco Vallejót legyőzte. Azonban gyanússá vált, olyan gyakran ment vécére, és amikor a mellékhelyiségben egy okostelefont találtak, kiderült, hogy nem megengedett eszközökhöz folyamodott.

Szilárd meggyőződésem és a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok ezt támasztják alá, hogy a sakkozó a verseny során használta a mobiltelefont

írta döntésében Oscar Bruno de Prado Rodriguez főbíró, aki az első két fordulóbeli mérkőzést Shevchenko ellenfeleinek adta, a sportolót pedig nagyon súlyos jogsértésre hivatkozva kizárta.

A vizsgálatot az indította el, hogy Vallejo panaszkodott a bírónak, amiért ellenfele túl sokáig volt távol a táblától. A játékvezető feltette a kérdést Shevchenkónak, aki azt mondta, hogy problémái vannak, és vécére kell mennie. Miután ez egyre gyakoribbá vált, a szervezőbizottság egyik tagja átvizsgálta a mellékhelyiséget, ott talált egy új mobiltelefont, amelyen kézzel ír szöveg is állt, arra figyelmeztetve, hogy senki se nyúljon hozzá.

A telefont lefoglalták, lezárták a vécét, majd összehasonlították az üzenetet Shevchenko első és második fordulójának pontozási íveivel, és hasonlóságokat találtak mind a tintát, mind a kézírást illetően.

Shevchenko mindent tagadott, míg csapata, a Silla-Integrant Col.lectius kapitánya, Jose Antonio Garcia Domingo nem nyilatkozott a történtekről.

A Román Sakkszövetség vezetői közleményükben azt írták, hogy várják az ügy részleteit, és a bizonyítékokat alaposan átnézik, amint megérkeznek.

„Jelenleg csak a médiától és állítólagos tanúktól vannak információink, hivatalos kommunikáció azonban nincs. Addig is szurkolunk sakkozónknak, aki tagadja az őt ért vádakat” – írta a román szövetség.

A norvég NRK (a helyi közszolgálati televízió) honlapjának sakkszakértője, Kristoffer Gressli szerint

talán ő a legjobb sakkozó, akit letolt nadrággal kaptak el.

Kifejtette rövid véleményét minden idők egyik legnagyobb női sakkozója, a korábbi világbajnok Polgár Zsuzsa is, aki azt írta közösségi oldalán:

„Telefon a WC-ben! Nagy és szomorú sakktörténet. De ne feledjük, mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője. De ez nagyon rosszul néz ki.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik